Replik: ”Sanningen är att S aldrig sätter skolan först”

Jan Jönsson (L) och Fredrik Malm (L) svarar på S-kritiken mot skolpolitiken.

”Svensk skola var en gång i tiden världens bästa – så är det inte längre. Socialdemokraternas kommunalisering, målstyrning och avreglering, tillsammans med borgerlighetens friskolereform och en konstruktivistisk kunskapssyn är alla 90-talsreformer som skolan lider av idag. Liberalerna gör nu sitt yttersta för att göra upp med de reformerna”.

I en debattartikel anklagar Emilia Bjuggren (S) Liberalerna i regeringen för att dra benen efter sig i skolpolitiken. Som bevis pekar hon på ”ett berg” av utredningar som tillsatts.

Det är fint att även Socialdemokraterna uppmärksammar det omfattande reformarbete som nu sker på Utbildningsdepartementet för att skapa bättre förutsättningar för svensk skola. Men det är synd att hon målar upp grundlagens beredningskrav som frivilligt.

”Gör upp med reformerna”

Svensk skola var en gång i tiden världens bästa – så är det inte längre. Socialdemokraternas kommunalisering, målstyrning och avreglering, tillsammans med borgerlighetens friskolereform och en konstruktivistisk kunskapssyn är alla 90-talsreformer som skolan lider av idag. Liberalerna gör nu sitt yttersta för att göra upp med de reformerna. Det handlar bland annat om:

  • Återreglering av skolans grunder

Liberalerna har redan stärkt rätten till läromedel och under sommarlovet träder lagkrav på bemannade skolbibliotek i kraft. Vi utreder en nationell skolpengsnorm och tar bort överkompensationen för friskolorna.

Vi har tagit emot en utredning om reglerad halvklassundervisning och vi arbetar nu med att reglera lärarnas undervisningstid samt tid till för- och efterarbete – något som Socialdemokraterna använder all sin kraft, bland annat inom SKR, för att bromsa.

LÄS ÄVEN: Förslaget om lärares tid delar SKR: ”Det är bra”

Att återreglera skolan är nödvändigt för att vare sig giriga friskoleägare eller snåla kommunpolitiker ska kunna spara in på skolans grunder. Det gäller inte minst i Emilia Bjurggrens (S) Stockholm.

  • Fokus på grundläggande färdigheter

Vi har nu förslag på nya läroplaner som bygger på barns kognitiva utveckling och där fokus skiftar från bedömning till undervisning. Vi förbereder en lagrådsremiss för att ersätta det gamla betygssystemet och ta bort F-betyget.

I dagarna tog vi emot en utredning om att bland annat avskaffa extra anpassningar. Vi gör även historiska satsningar på läroböcker och skönlitteratur, i stället för skärmar.

  • Trygghet och studiero 

Vi har nyligen tagit emot en utredning som syftar till att lärare ska få bättre förutsättningar och större befogenheter för att upprätthålla ordning. Det ska vara läraren som leder och fattar beslut om undervisningen – inte elever eller föräldrar. Samtidigt satsar vi på akutskolor, speciallärare och små undervisningsgrupper. Stöd ska längre inte heller behöva ges i helklass.

Aldrig tidigare har en regering haft en så ambitiös reformagenda för skolan. Vi önskar såklart att processen skulle gå snabbare – men enligt grundlagen måste förslag beredas genom att de utreds och skickas på remiss. Tyvärr använder sig Socialdemokraterna av en populistisk retorik och låtsas som att politiken inte måste ske inom ramarna för regeringsformen.

Nödvändigt att återreglera skolan

Liberalerna har för 2025 lagt fram en av de största skolbudgetarna på 20 år i både löpande och fasta priser.

Vi delar dock helt oron för skolans kostnader. Men skolan är kommunal idag. Det beklagar vi.

”Nej till statlig skola”

Liberalerna menar att lösningen måste vara att skolan förstatligas och att staten tar ett helhetsansvar för skolans kostnader. Annars kommer skolan aldrig att kunna bli den starka och kompensatoriska kraft som den skulle kunna bli – för alla elever i hela landet. Det säger tyvärr Socialdemokraterna nej till.

Emilia Bjuggren (S) hävdar att de under mandatperioden satt skolan först – samtidigt som Sveriges Lärare larmat om neddragningar i Stockholms skolor. Sanningen är att Socialdemokraterna aldrig sätter skolan först – varken i Stockholm, SKR eller när de sitter i regering.

Fredrik Malm, ordförande utbildningsutskottet (L), Jan Jönsson, oppositionsråd Stockholm (L)

  • Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Vi Lärare.

Vill du skriva en debattartikel på Vi Lärare?

Gör så här:

  1. Skriv max 3 000 tecken, underteckna med namn, titel och gärna bostadsort.
  2. Skicka helst texten som en Word-fil, och bifoga gärna ett högupplöst porträttfoto i färg (oftast duger en selfie tagen i bra ljus).
  3. Mejla texten till adressen nedan och skriv även ditt mobilnummer i mejlet ifall vi behöver diskutera texten.

Mejla till oss på: debatt@vilarare.se

LÄS ÄVEN:

”Lotta Edholm gömmer sig bakom ett berg av utredningar”

Ny utredning: Nu ska skolorna bli helt mobilfria

Utredning: Skrota extra anpassningar i klassrummet

Utredning: Mer disciplin ska minska skolstöket

Regeringens utredare: Lärares tid ska regleras

Skarpa förslagen: Så ska fler elever klara målen

Efter utredningen: Så blir det nya betygssystemet