Rektorn: ”Thaimout är värdefullt för elever och familjer”

”Medan jag följer rapportering om nedskärningar i skolor i Sverige och kollegor som går på knäna ser jag varje dag hur bra våra elever och pedagoger mår”, skriver Jenny Fors.

I en krönika påstår Maria Wiman att familjer ”drar iväg” mitt i terminen och att elever ”jobbar från stranden”.
Det är långt ifrån min bild av skolgång i Thailand, skriver Jenny Fors, rektor på Lilla svenska skolan i Thailand.

LÄS ÄVEN:

Den senaste tiden har en debatt piskats upp i svensk media. Den debatten handlar om familjer som väljer kvalitetstid med sina barn i en annan miljö, med skolgång på svensk skola som följer svensk läroplan och den garanterade undervisningstiden.

Jag är bekymrad över att Maria Wiman på bästa krönikeplats i Vi Lärare raljerar över skolverksamheten i Thailand som ”någon liten mysig skola.”

Läser med förvåning

Låt mig vara tydlig med att jag älskar svensk skola. Jag beundrar mina kollegor som kämpar och sliter i tider av nedskärningar. Jag har själv varit där i över tio år. Idag arbetar jag som rektor på Lilla svenska skolan på ön Lanta i Thailand. Därför läser jag Maria Wimans krönika om skolgång i Thailand med förvåning.

Många svenska familjer lever på Koh Lanta. De har ett vardagsliv med skolgång, arbete, läxläsning och annat som hör vardagen till. Vi är inte i Thailand för att förverkliga oss själva eller dricka drinkar i en hängmatta, som krönikan antyder.

Har du varit på plats, Maria Wiman?

Ingen sparkar på er

Har du sett hur våra elever utvecklas av skolgång med mervärde från en annan kultur? Hur de blir världsvana, lär sig ta kontakt med nya vänner och ofta hinner få mycket mer skolarbete gjort än på plats i Sverige.

Jag skulle önska att du och alla lärare som jobbar hårt i Sverige skulle få vara med när våra elever undervisas i små klasser med behöriga lärare, utvalda av över 200 sökande med lång erfarenhet och gedigna behörighetslistor.

Har du sett hur våra elever utvecklas av skolgång med mervärde från en annan kultur?

Medan jag följer rapportering om nedskärningar i skolor i Sverige och kollegor som går på knäna ser jag varje dag hur bra våra elever och pedagoger mår.

Vår verksamhet förminskar inte er. Ingen här sparkar på varken er profession eller beundransvärda vilja att göra det bästa för varje enskilt barn. Att du som lärare i Sverige släpper iväg en och annan elev gör inte ditt jobb mindre viktigt.

Du kan fokusera på de 27 elever du har kvar. Du kan tryggt låta oss ta ansvar för den där sista eleven i några veckor eller månader. Det skulle verkligen förvåna mig om hen kom tillbaka till ditt klassrum med bristande kunskap eller sämre social förmåga.

Krävdes inget extraarbete

Det gör mig bekymrad att en del lärare verkar besitta en gammalmodig övertro på att ”platsen skola” skulle vara avgörande för elevers kunskapsinhämtning.

Tro mig, jag känner igen den desperata känslan av att inte räcka till. Under mina år som lärare var jag brutalt tydlig gällande frånvaro. Jag predikade, precis som du, att eleverna är lediga 179 dagar varje läsår - då går det bra att resa. Jag berättade med bestämdhet att ”jag utför inget merarbete för att ni vårdnadshavare väljer att resa med era barn på skoltid. Planering finns på Classroom – både på lång och kort sikt. Ta med det du behöver och följ planeringen. Punkt. Inget extraarbete krävdes därmed för mig.

Skillnaden mellan dig och mig är att jag sedan, utan värdering, släppte iväg elever både på skidresor och skolgång utomlands. Tillbaka kom elever med nya erfarenheter och väl utfört skolarbete.  

Välkommen till oss

Jag instämmer däremot i att situationen för många av Sveriges lärare är ohållbar. Men – det kan inte gå ut över den enskilda eleven. Den individuella bedömningen för skolgång utomlands kan inte avgöras med grund i vad som är bäst för läraren.

Så varmt välkommen till oss på Lanta, Maria Wiman, för att ta del av vår verksamhet.

Då kan vi samtidigt berätta att det inte är schysst att trycka ner verksamheter som fungerar mycket väl och är ett fullgott alternativ till skolgång i Sverige. 

Det är bland annat sådant våra elever lär sig på våra värdegrundslektioner.

Jenny Fors, rektor på Lilla svenska skolan i Thailand

  • Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Vi Lärare.

LÄS MER:

Familjerna reste till Thailand – riskerar höga böter

Här riskerar föräldrar fängelse för semester på skoltid

Brott mot skolplikten kan kosta familjen 24 000 kr

Reste med barnen till Thailand – riskerar 50 000 i böter

200 kronor i böter – för varje missad skoldag