”Regleringar riskerar ske på skolledarnas bekostnad”

Sveriges Skolledare Stockholm replikerar på Hanna Garbergs, Sveriges Lärares skyddsombud i Stockholm, debattartikel.

"Kroka arm med oss i regleringsfrågan” skriver Hanna Garberg, Sveriges Lärare Stockholm.
Nu svarar Skolledarna:
”Som fackliga företrädare för skolledare måste vi påpeka att de föreslagna lösningarna, som en reglering av lärares arbetstid där man såvitt vi förstår inte tittar på hela årsarbetstiden, ger följdverkningar för våra medlemmar”.

I sin debattartikel ”Friskfaktorer gör inget för ett sjukt system” tar Hanna Garberg upp viktiga frågor om lärares arbetsbelastning och behovet av ett hållbart skolsystem.

Vi på Sveriges Skolledare Stockholm delar självfallet ambitionen att vilja förbättra villkoren för undervisningen och därmed också lärandemöjligheterna för våra elever. Det är beklagligt att artikelförfattaren framställer det som om vi skulle ha motsatta intressen.

Att bedriva skola är en kollektiv process där alla måste ha rätt förutsättningar att ta ansvar på sina respektive nivåer. Vi är varandras förutsättningar, och resultatet blir bäst om vi ser till helheten.

”Får följder för medlemmarna”

Därför måste vi som fackliga företrädare för skolledare påpeka att de föreslagna lösningarna, som en reglering av lärares arbetstid där man såvitt vi förstår inte tittar på hela årsarbetstiden, ger följdverkningar för våra medlemmar. Skolledarna behöver ha förutsättningar att axla ansvaret för undervisningskvaliteten, och vi ser att det föreliggande förslaget har vissa oklarheter gällande detta.

De många utredningar som presenterats under detta skolutredningstunga år lägger ständigt nytt ansvar på våra medlemmar. Det ställs också allt högre krav på detaljerad nationell statistik som landar på skolledarna att leverera. Men var är förslagen på hur detta ska lösas i praktiken utan resurser och förutsättningar?

”Var är förslagen för rektorer?”

Var är förslagen om att reglera högsta antalet elever som en rektor kan ansvara för eller antalet personal som en skolledare kan vara närmsta chef för? Så länge det inte blir tydligt hur våra medlemmars förutsättningar ska förbättras behöver vi ställa oss avvaktande till det som vi uppfattar som ytterligare insnävningar av deras nuvarande mandat.

Att bedriva skola är en kollektiv process

Det en enskild lärare kan göra för en enskild elev är viktigt. Men det är välbelagt i forskning och i Skolinspektionens granskningar att det gemensamma arbete ett samordnat lärarkollegium kan göra för samtliga elever på skolan ger betydligt mer effekt på såväl resultat som arbetstrivsel. Därför måste vi skolledare ha tid att leda personalen i kollegial samverkan. Men vilken tid kommer vi kunna disponera för det framöver?

”Inte på rektorers bekostnad”

Så när man talar om en reglering av lärares arbetstid måste vi se till hur detta påverkar skolan i stort. Vi ser fördelarna med att tydliggöra lärares arbetstid och arbetsuppgifter, men inte om det sker på bekostnad av rektorers flexibilitet att skapa fungerande verksamheter. Den balansen måste hanteras varsamt.

När så stora förändringar är på gång är det vårt uppdrag som fackförbund att bevaka våra medlemmars förutsättningar att kunna göra ett bra jobb. Och från vår synvinkel är förslaget inte tillräckligt tydligt på den här punkten.

I sin arbetsvardag må artikelförfattaren möta oss som arbetsgivare, och det är inget konstigt med det. Men när vi diskuterar för- respektive nackdelar med politiska reformer agerar vi som det förbund vi är – ett starkt, autonomt och tydligt fack- och professionsförbund för Sveriges viktigaste chefer.

”Klädsamt att enas”

Låt oss vara tydliga. Vi säger så klart inte nej till ökad undervisningskvalitet. Tvärtom, vi vill föra en konstruktiv dialog om hur detta bäst uppnås med elevernas bästa i centrum. Men det vore klädsamt om artikelförfattaren kunde enas med oss om vad skolans kärnuppdrag är. Och det vore också klädsamt om hon kunde erkänna att skolledare inte kan ta ansvar för ett hållbart system om vi samtidigt fråntas verktygen för att lyckas.

Vill vi skapa ett hållbart skolsystem måste vi börja där ansvaret ligger. Och om vi menar allvar med att förbättra undervisningens kvalitet, måste vi också ge skolledare verktygen de behöver för att lyckas. Låt oss ha den diskussionen.

Arbetsutskottet i Sveriges Skolledare Stockholm: Kjell Sjöberg, Tina Lyckman, Emil Kilsäter, Sofie Abrahamsson, Ulf Berg, Jeanette Andersson

  • Detta är en debattartikel. Det är skribenterna som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Vi Lärare.

Vill du skriva en debattartikel på Vi Lärare?

Gör så här:

  1. Skriv max 3 000 tecken, underteckna med namn, titel och gärna bostadsort.
  2. Skicka helst texten som en Word-fil, och bifoga gärna ett högupplöst porträttfoto i färg (oftast duger en selfie tagen i bra ljus).
  3. Mejla texten till adressen nedan och skriv även ditt mobilnummer i mejlet ifall vi behöver diskutera texten.

Mejla till oss på: debatt@vilarare.se

LÄS ÄVEN: 

”Friskfaktorer gör inget för ett sjukt system”

Tipset till SKR: ”Tänd lampan – läs utredningen”

Beredd på strejk: ”Har samhället med oss”

HP Tran: Sluta snacka om friskfaktorer