Pengarna räcker inte: ”Vi kommer ha färre lärare efter sommaren”
Andrea Meiling, ordförande Sveriges Lärare Göteborg, varnar för en tuff höst när lärarna kommer tillbaka. Foto: Nicklas Elmrin
Vi lärare debatt När lärarna kommer tillbaka efter semestern väntas färre lärare, elevassistenter och personal från elevhälsan – och utökad arbetsbelastning med barn och elevgrupper som kan ha blivit större, skriver Andrea Meiling, ordförande Sveriges Lärare Göteborg.
LÄS ÄVEN:
Budskapet till politikerna: ”Ni har sommarlovet på er”
Åsa Fahléns politikerkrav: ”Lyssna på oss lärare!”
HP Tran: ”Vi är trötta på att vara trötta”
Den 25 maj samlades över 2000 personer på Gustav Adolfs torg för att protestera mot de stora neddragningar som behövde göras enligt årets budget. Vi lämnade över namnunderskrifter till kommunfullmäktiges ordförande Aslan Akbas och nyhetsinslagen kring detta var flera.
Politikerna skyllde på varandra mellan partier och mellan stat och kommun. Sedan dess har den stora tystanden brett ut sig som i en uttorkad öken. Det vare sig regnar pengar eller vatten i staden just nu.
Nu går lärare i Göteborg på semester och ferier. När de kommer tillbaka till skolor väntas färre lärare, elevassistenter och personal från elevhälsan. De kommer tillbaka till en utökad arbetsbelastning med barn och elevgrupper som kan ha blivit större.
Fortsatt mycket tufft
På gymnasiet och vuxenutbildningen var beräkningen innan tillskottet att lärare skulle utöka sin undervisning mellan 15–30 procent, det värsta verkar nu omhändertaget i och med tillskottet. Dock kommer vuxenutbildningen ha fortsatt mycket tufft.
I förskoleförvaltningen minskar stadigt antalet förskollärare som skall ansvara för att förskolans läroplan kan följas. Grundskoleförvaltningen svarar i Göteborgs-Posten den 13 juni att man inte alls ska minska personalen – då talar man om att det flyttas om personal till olika områden, men är tyst om att stora grupper inte kommer att ersättas, såsom de som innehaft vikariat för lärare, pensionärer eller de som slutar av andra skäl. Dessutom sätter man personer som inte är behöriga på flera tjänster och gör lightversioner av timplanebunden undervisning.
Jo, personalstyrkan minskar då det var en förutsättning för att budget skulle gå ihop, omskrivningar kring detta gör inte sanningen annorlunda på något vis, här finns inga alternativa sanningar bara lek med ord och siffror. Vi kommer att ha färre lärare, elevassistenter och elevhälsopersonal. Punkt!
Vem ska ta ansvar?
Vem kommer att ta ansvar för att vi inte kan följa skollagen och alla elevers och barns möjlighet att lyckas i skolan? Vem skall ta ansvar för att arbetsmiljölagen skall kunna följas och inte riskera ohälsa för den personal som skall bedriva verksamheten?
Sveriges Lärare Göteborg vet att ingen vill ha ansvaret då delegationen är blixtsnabb ut till rektor som sitter med allt i knät för att sedan fördela till sin personal. Göteborg behöver därför rektorer som vågar returnera sitt arbetsmiljöansvar, vilket vi vet att Arbetsmiljöverket tycker är en professionell inställning till sitt arbete, om man inte kan säkra att inte ohälsa följer på arbetsbelastning och förutsättningar!
Drar ner med 600 medarbetare
Som om detta inte vore nog så har vi ett magert 2024 att se fram emot. I grundskolan kunde man förmedla att nästa år saknas 1 miljard bara i grundskolan och risker finns att man behöver dra ner personalen med 600 medarbetare. Även på utbildningsförvaltningen blir det åter tufft, då tillskottet inte var ramhöjande.
Göteborg behöver politik som sätter skolan främst och som vågar och kan samarbeta med varandra. Göteborg behöver en bra skola – inte bara för barn och elever nu utan även för framtiden. Varje sparad krona och mångdubbelt större kostnader för samhället längre fram.
Det är inget att fundera på till nästa valår eller när inflationen släpper sitt grepp: Vi behöver det NU!
Andrea Meiling, ordförande Sveriges Lärare Göteborg
- Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Vi Lärare.
LÄS MER:
Stockholm: ”Utan protesterna hade vi inte sett röken av miljonerna”
Umeå: 1,2 miljarder i vinst – ändå ska kommunen spara i skolan