Öppet brev inom Sveriges Lärare: ”Kroka arm med Skolledarna”
Jessika Heskebeck och Ragnar Andrée, ordföranden för Sveriges Lärare Lomma.
Vi lärare debatt Lärarfacket bör ansluta sig till Skolledarnas förslag om rapporteringsskyldighet kring missförhållanden. Det skriver ordföranden för Sveriges Lärare Lomma i ett öppet brev till förbundsstyrelsen.
Hej Förbundsstyrelsen,
Först vill vi tacka er för att ni tagit på er uppdraget att driva viktiga skolfrågor och ta ansvar för de intressen som vi medlemmar runt om i landet har, inte minst beträffande bristande förutsättningar som upplevs gång på gång.
En medlem i Lomma uppmärksammade vår lokala styrelse på förslaget från Sveriges Skolledare som benämns Lex Edico. Säkert känner ni till det men för att förtydliga följer här ett citat från skolledarnas hemsida:
”Lex Edico skulle kunna utformas så att den som bedriver en verksamhet inom skollagen blir skyldig att anmäla allvarliga missförhållanden eller risker för sådana. Med missförhållande avses i det här fallet exempelvis att en elev riskerar att inte klara målen för utbildningen på grund av att verksamheten inte uppfyllt de krav som ställs i lag och förordning. Syftet med rapporteringsskyldigheten skulle vara att komma till rätta med brister i den egna verksamheten och förhindra att liknande missförhållanden uppkommer igen.
En huvudman skulle enligt Lex Edico vara skyldig att:
• Informera sina medarbetare om skyldigheten att rapportera missförhållanden eller påtagliga risker för missförhållanden till den som bedriver verksamheten
• Utan dröjsmål utreda och dokumentera det rapporterade missförhållandet eller risken
• Utan dröjsmål avhjälpa eller undanröja missförhållandet eller risken
• Snarast göra en anmälan till Skolinspektionen om missförhållandet (eller risken för det) är allvarligt.”
Sveriges Lärare Lomma känner stark sympati för Lex Edico och vi ser det som naturligt för Sveriges Lärare att snabbt kroka arm med skolledarna och driva idéen ihop med dem gentemot staten.
Vi konstaterar ju gång på gång, på alla nivåer i förbundet, att resurserna är för snålt tilltagna inom hela utbildningssektorn. Vi kan bara hålla med ordförande Anna Olskog om underfinansieringen och den höga arbetsbelastningen i hennes ledare som publicerades i Vi Lärare (06.2024) med rubriken ”Fler måste vinnas till motståndsrörelsen mot nedskärningar”.
Nu uppmanar vi förbundsstyrelsen att ihop med Sveriges Skolledare driva frågan om Lex Edico gentemot staten. Vi tror att många medlemmar i Sveriges Lärare kan se att det vore i linje med det ansvarsutkrävande som vi vill ställa på skolornas huvudmän och statsmakten.
Vi ser fram emot en återkoppling på denna skrivelse.
Vänlig hälsning,
Jessika Heskebeck och Ragnar Andrée,
Ordföranden för Sveriges Lärare Lomma
- Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Vi Lärare.
LÄS ÄVEN
Anna Olskog: Fler måste vinnas till motståndsrörelsen mot nedskärningar
Ny rapport: Värsta nedskärningarna på 30 år
Fackets sågning: Regeringens budget är huvudlös
Vill du skriva en debattartikel på Vi Lärare?
Gör så här:
- Skriv max 3 000 tecken, underteckna med namn, titel och gärna bostadsort.
- Skicka helst texten som en Word-fil, och bifoga gärna ett högupplöst porträttfoto i färg (oftast duger en selfie tagen i bra ljus).
- Mejla texten till adressen nedan och skriv även ditt mobilnummer i mejlet ifall vi behöver diskutera texten.
Mejla till oss på: debatt@vilarare.se