”Nationella provet testar ämnen vi inte hunnit med”

Skolverkets lotteri om nationella proven drabbar eleverna, skriver Tomas Antonsson.
Debatt ”Skolverkets lotteri kring vilket ämne en skola tilldelas i nationella proven skapar en grav orättvisa i mätningen av elevernas kunskaper när inte alla elever fullt ut erbjudits möjlighet att tillgodogöra sig undervisning i det aktuella ämnet”.
Vi SO-lärare på skolan fick ett mail idag av vår rektor: ”Det hände sig vid den tiden att det utgick ett påbud från Skolverket att hela årskurs 9 på Solbergaskolan skulle skriva nationellt prov i religion vårterminen 2025”.
Slumpen hade återigen gjort att våra elever ska testas på ett ämne som vi ännu inte hunnit behandla i årskurs nio, då något ämne måste ligga sist på terminen.
”Missat 30 timmar”
Det innebär i runda slängar trettio timmars undervisning som eleverna ännu inte fått på sig att träna på att utveckla kunskaper och tankar om religiösa traditioner, om identitet och livsfrågor, och om samspelet mellan religion och samhällsutveckling i olika delar av världen. Komplicerade frågor som kräver en viss grad av mognad hos eleven för att kunna behandlas på djupet.
Majoriteten av Sveriges skolor blockläser SO-ämnena. Det görs primärt av praktiska anledningar och med goda argument: undervisningen blir mer sammanhållen, eleverna har färre ämnen igång samtidigt och läraren behöver inte arbeta med fyra parallella ämnesplaneringar.
”Allvarliga konsekvenser”
Det får dock allvarliga konsekvenser för likvärdigheten, då Skolverkets lotteri kring vilket ämne en skola tilldelas skapar en grav orättvisa i mätningen av elevernas kunskaper när inte alla elever fullt ut erbjudits möjlighet att tillgodogöra sig undervisning i det aktuella ämnet.
De nationella proven är obligatoriska prov som finns för att ge elever samma förutsättningar att visa vad de kan. De är tänkta att vara ett stöd för läraren så att denne kan ge sina elever rättvisa bedömningar och betyg.
Därtill är jag som lärare ålagd att ta provresultatet i särskild beaktning vid min betygsättning.
Skolverkets lotteri en grav orättvisa
Jag undrar vad Skolverket tycker om denna skeva rättviseaspekt, där mina elever, och många med dem, har fått väsentligt färre timmars undervisning i det ämne de testas på? Sveriges niondeklassare förtjänar bättre än så.
Tomas Antonsson, SO-lärare, Visby
- Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Vi Lärare.
Vill du skriva en debattartikel på Vi Lärare?
Gör så här:
- Skriv max 3 000 tecken, underteckna med namn, titel och gärna bostadsort.
- Skicka helst texten som en Word-fil, och bifoga gärna ett högupplöst porträttfoto i färg (oftast duger en selfie tagen i bra ljus).
- Mejla texten till adressen nedan och skriv även ditt mobilnummer i mejlet ifall vi behöver diskutera texten.
Mejla till oss på: debatt@vilarare.se
LÄS ÄVEN: