”Lotta Edholm gömmer sig bakom ett berg av utredningar”

Emilia Bjuggren (S), skolborgarråd i Stockholm om skolminister Lotta Edholms och utbildningsminister Johan Pehrsons många utredningar.

”Lotta Edholms och Johan Pehrsons arv så här långt i mandatperioden är att under brinnande inflationskris satt landets skolor på svältkur”, skriver Emilia Bjuggren (S), skolborgarråd i Stockholm.

För drygt 2,5 år sedan klev Liberalerna in på utbildningsdepartementet med stora löften om framtiden. Den ”liberala garanten” i Tidöregeringen hade skolan som högsta prioritet och friskolesystemet skulle helrenoveras. Efter två decennier som hårdnackad friskolevurmare hade Edholm plötsligt bytt fot, och var nu beredd att göra det som krävdes för att förbättra skolan. Så lät det då.

Nu har mer än halva mandatperioden gått, och allt mer börjar partiets stora ord eka tomma. Lotta Edholms och Johan Pehrsons arv så här långt i mandatperioden är att under brinnande inflationskris satt landets skolor på svältkur, och runt om i landet har skolor behövt säga upp personal.

Lång väg till förändringar

De senaste månaderna har en stor mängd utredningar landat på Utbildningsdepartementets bord och skolministern har hållit pressträffar på löpande band. Men det är en lång väg från utredningar till konkreta förändringar i Sveriges klassrum.

Ska till exempel regleringen av lärares undervisningstid leda till högre kvalitet och bättre arbetsmiljö krävs stora resurstillskott till skolan. Ska förslagen som syftar till ökad studiero och förbättrat särskilt stöd leda till något annat än att elever med beteendeproblematik utvisas ur klassrummen kräver även det betydande resurser. Detsamma gäller förslagen om nytt betygssystem, elevhälsa, halvklasser och extra undervisning. Det vi sett hittills tyder dessvärre på att reformerna kommer vara kraftigt underfinansierade.

Mycket tyder på att Liberalerna inte har hela sitt regeringsalternativ med på tåget.

Risken är också att riksdagen inte kommer se skymten av skarpa förslag under denna mandatperiod. För när även den lågt hängande frukten om att införa ett obligatoriskt skolval strukit på foten på grund av ”tidsbrist” tyder mycket på att Liberalerna inte har hela sitt regeringsalternativ med på tåget.

Ser otåligt på utvecklingen

I Stockholm ser vi Socialdemokrater på utvecklingen med otålighet. Under inflationskrisen har vi konsekvent satt skolan först, och vid två tillfällen höjt skatten för att på bästa sätt freda våra skolor från regeringens svältkur.

Sen 2022 har vi bibehållit lärartätheten, trots att elevantalet under samma period har minskat. Antalet anställda speciallärare och specialpedagoger har till och med ökat de senaste åren.

Samtidigt har vi gjort en kraftig utbyggnad av särskilda undervisningsgrupper för att elever ska få rätt stöd att klara skolan. Våra kommunala skolor har över 90 procent behöriga lärare och vi har Sveriges mest ambitiösa socioekonomiska omfördelning.

Stat och kommun måste kroka arm

De senaste åren har jag besökt fler än 50 skolor runt om i staden och pratat med rektorer, lärare, elever och fackförbund. Jag är stolt över det arbete som görs i Stockholms skolor, men ska vi åstadkomma en verklig ambitionshöjning i svensk skola måste stat och kommun kroka arm.

Ska vi höja likvärdigheten så att skolans kompensatoriska uppdrag nås överallt, förbättra lärarnas arbetsmiljö och se till att varje elev blir sedd och möts av höga förväntningar och rätt stöd behöver vi göra mer än att bara lappa och laga.

Mycket tyder på fyra förlorade år

Lotta Edholm gömmer sig bakom ett berg av utredningar och hoppas att mängden pressträffar ska flytta fokus från det faktum att regeringen inte gör något åt de strukturella problemen med vårt trasiga skolsystem: Urholkningen av de statliga resurserna till den kommunala välfärden som pågått i två decennier och som eskalerade under inflationskrisen. Och elefanten i rummet – marknadsskolan – som tvingar skolor att konkurrera om elever, kommuner att betala för halvtomma skolor som aldrig borde fått starta och som tillåter att våra skattemedel slussas till utländska riskkapitalister.

Men så länge Liberalerna lierar sig med både Sverigedemokraterna och friskolekoncernerna kommer troligtvis inget av detta förändras. Mycket pekar på att det blir fyra förlorade år på utbildningsdepartementet. Den svenska skolan förtjänar bättre än så.

Emilia Bjuggren (S), skolborgarråd i Stockholm

  • Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Vi Lärare.

Vill du skriva en debattartikel på Vi Lärare?

Gör så här:

  1. Skriv max 3 000 tecken, underteckna med namn, titel och gärna bostadsort.
  2. Skicka helst texten som en Word-fil, och bifoga gärna ett högupplöst porträttfoto i färg (oftast duger en selfie tagen i bra ljus).
  3. Mejla texten till adressen nedan och skriv även ditt mobilnummer i mejlet ifall vi behöver diskutera texten.

Mejla till oss på: debatt@vilarare.se

LÄS MER:

Ny utredning: Nu ska skolorna bli helt mobilfria

Utredning: Skrota extra anpassningar i klassrummet

Utredning: Mer disciplin ska minska skolstöket

Regeringens utredare: Lärares tid ska regleras

Skarpa förslagen: Så ska fler elever klara målen

Efter utredningen: Så blir det nya betygssystemet