Läraren om tuffa terminsstarten – säger det med musik

En stressad man som ligger över sitt skrivbord och läraren Mathias Edbäck Leo
Foto: AdobeStock/Privat

Läraren Mathias Edbäck Leo tar till popen när han ska uttrycka sin frustration över skolan.

Lärare som mår dåligt och elever som inte klarar målen.
Grundläraren Mathias Edbäck Leo använder popgruppen AJR för att berätta om terminsstarten ur ett lärarperspektiv.

Egentligen vill jag skrika ut min frustration men efter gårdagens värmetopp, nästan en veckas sjuknärvaro och några timmars övertid – givetvis obetald och ”svår” att utbyta mot ledig tid – finns inte energin.

Kort sagt kan det sammanfattas med, I told you so. Här med en utläggning utifrån första versen ur AJR:s låt ”Burn the House Down”.

Även om det är våra demokratiskt valda ledare som står för brännandet och inte en upprörd folkmassa.

Used to keep it cool

Det fanns en tid då få saker bekom mig. Jag var trygg i att saker var som de var och att jag kunde göra mycket litet för att påverka. Ordet “jämnjävligt” som en god vän lärde mig passade i fler sammanhang än inte. Det är inte bra men det har i alla fall inte blivit sämre.

Used to be a fool

När jag nu ser tillbaka på mig själv och den roll jag haft i utvecklingen förbannar jag mig själv för min egen passivitet. Varför skrek jag inte högre då? Varför tog jag emot dem mindre försämringarna som möjliggjort de större?

All about the bounce in my step

Man biter ju ihop va, ler och är glad. Studs i steget och utstrålar energi och entusiasmserar för att engagera elever i undervisningen om diskrimineringsgrunder du lyckades planera precis före lektionen. Det är viktigt att utstråla något annat än det vi känner.

Watch it on the news

Nyheterna är inte nyheter längre, lärarbristen är en dålig efterkonstruktion av decennier av misskötsel och populistiska infall. Övertalig personal behövs men med kreativa omräkningar och kvantifieringar av kvadrameter per elev går det att spara någon krona. Inget nytt under solen, ingen risk för att vi behöver se en ny Ikarus när vi närmar oss jordens kärna. 

Varför skrek jag inte högre?

Whatcha gonna do?

Ja, vad gör man? Vi går upp till jobbet, vi ignorerar alla de signaler kroppen skriker åt oss och genomför en ny dag som lämnar en bitter eftersmak av att ”det kunde jag ha gjort bättre”. 

I could hit refresh and forget

Allt fler gör det, allt fler lämnar yrket och snart kommer allt färre ens närma sig yrket. Mitt bidrag här hjälper väl inte någon på endera sidan. Men, I…

Used to keep it cool

Men det går inte längre, inte nu när vi haft en skjutning på en skola. När allt fler inte når målen vi tvingar dem att nå. Inte när allt fler kollegor mår så dåligt.

Mathias Edbäck Leo, grundlärare 4–6, Höganäs

  • Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Vi Lärare.

LÄS ÄVEN: 

Ny rapport: Värsta nedskärningarna på 30 år

Lärarna har fått nog: STOPPA SLAKTEN PÅ SKOLAN!

Varannan lärare orolig för ökat våld när det sparas på skolan

Manifestationen gav resultat – miljoner till skolan