”Framtidens skola har både böcker och AI”

”AI ersätter inte lärare”, skriver debattörerna.
Debatt ”Det är dags att lyfta blicken och föra en mer nyanserad debatt om hur skolan bör förhålla sig till digitalisering och AI. Om vi ska komma ur skyttegravarna är det viktigt att enas om att det inte måste finnas en konflikt mellan skärm och pärm”, skriver sju lärare inom Academedia.
Framtidens skola behöver både läroböcker, skönlitteratur och ny teknik.
Många skolor tar redan del av aktuell forskning, genomför pilotprojekt och krokar arm med universitet och forskare för att undersöka hur AI kan förbättra lärandet för elever. Det handlar inte om att ompröva vad en skola är eller hur undervisning bäst bedrivs, utan om att titta på befintliga utmaningar och se var AI kan göra skillnad.
Ger effekt på inlärning
Att undervisning vilar på vetenskaplig grund och beprövad erfarenhet är viktigt. Genom att systematiskt testa, utvärdera och utveckla metoder och arbetssätt med hjälp av AI kan vi få kunskap om vad som ger bäst effekt för elevernas lärande.
Här och nu ser vi två huvudområden där AI har potential att bidra med nytta i skolan.
- Förbättrat individuellt stöd till elever
Många lärare vet hur svårt det är att ge alla elever i klassrummet det stöd de behöver. Att undervisa och hjälpa 25–30 elever, med varierande kunskapsnivåer, kan upplevas som en övermäktig uppgift.
Genom att träna AI på vad eleverna ska lära sig och hur de ska motiveras och utmanas i lärprocessen, kan det vara ett värdefullt komplement till lärarens lektionsgenomgångar och det personliga mötet med varje elev. AI kan till exempel ta fram repetitionsfrågor utifrån kursinnehåll, anpassa dem efter elevens kunskapsnivå och ge formativ återkoppling på texter och uträkningar. Detta kan gynna både studiestarka elever och elever som är i behov av mer stöd.
- Effektivisera för lärare
Tid för undervisning
AI har en unik förmåga att bearbeta stora mängder data. Inom många branscher har detta redan idag inneburit en administrativ revolution. Rätt använt kan AI underlätta många uppgifter för oss lärare och skapa mer tid för undervisningsuppdraget.
Inte ett vägval mellan skärm och pärm.
AI kan exempelvis ge konkreta förslag på lektionsplanering, lägga scheman, stödja skrivprocesser och snabbt ta fram individanpassade elevuppgifter. AI kan också vara ett stöd i bedömningsprocessen och för att analysera stora mängder betygsdata.
Framtiden för svensk skola kan inte vara ett vägval mellan skärm och pärm - vi måste våga se att olika läromedel och verktyg fyller olika syften. Annars riskerar vi att missa många möjligheter till bättre undervisning och mindre administration. För det handlar inte om att ersätta eller utmana lärarens roll i klassrummet utan om att skapa bättre förutsättningar och ge alla elever bättre möjligheter att lära sig mer.
Rebecca Braun, Innovitaskolan, Erik Näsström, Procivitas, Andreas Mårtensson, LBS, Mattias Lindgren, NTIG, Jacob Mortensen, Innovitaskolan, Gustav Kjellqvist, Montessori Mondial och Sofia Moghtadai, Innovitaskolan.
- Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Vi Lärare.
Vill du skriva en debattartikel på Vi Lärare?
Gör så här:
- Skriv max 3 000 tecken, underteckna med namn, titel och gärna bostadsort.
- Skicka helst texten som en Word-fil, och bifoga gärna ett högupplöst porträttfoto i färg (oftast duger en selfie tagen i bra ljus).
- Mejla texten till adressen nedan och skriv även ditt mobilnummer i mejlet ifall vi behöver diskutera texten.
Mejla till oss på: debatt@vilarare.se
LÄS ÄVEN: