Förhoppningen: ”Färre svarta rubriker om privata skolor”

Anna-Sara Carlsson, ordförande för Riksorganisationen privat sektor, vill lyfta de goda exemplen bland friskolorna.

Riksorganisationen privat sektor inom Sveriges Lärare har som mål att lyfta de goda exemplen när det gäller friskolor.
”Goda exempel som ofta får stå åt sidan för de inte alltför charmerande” skriver debattören Anna-Sara Carlsson.

Ännu ett läsår framför oss. Vad väntar oss inom utbildningsväsendet kommande läsår och vilka rubriker kommer vi att minnas när läsåret är slut?

Kan vi i förhandlingsrummet vänta oss diskussioner som verkligen kommer gynna våra medlemmar? Kan vi våga hoppas på regleringar som skapar bättre arbetsmiljömässiga förutsättningar och som ger oss mer hopp om framtiden inom våra yrken?

Det vore väl fantastiskt om vi kan få börja ge barn och elever en tryggare och bättre tillvaro där de får bättre förutsättningar till utveckling.

”Total revidering av skolsystemet”

Efter årsskiftet väntar förslaget på hur vi bättre ska säkerställa att skattemedlen hamnar där de gör nytta, för våra barn och elever.

Utifrån tilläggsdirektivet till Utredningen om vinst i skolan kan det exempelvis komma att föreslås utvidgad ägar- och ledningsprövning, vissa vinstutdelningsförbud eller annan vinstutdelningsbegränsning.

Det blir spännande att se vad lösningen blir och hur det i så fall ska implementeras. För oss som fackförbund känns det viktigt att i denna ganska stormiga tid stå stadiga och stötta våra medlemmar som kommer befinna sig mitt i stormen i denna eventuella totala revidering av Sveriges skolsystem.

Vill känna stolthet

Förhoppningen är ju självklart att det på sikt ska ge våra barn och elever en bättre förskola och skola, där vi som arbetar där kan känna stolthet över den verksamhet vi befinner oss i.

Som ordförande för Riksorganisationen privat sektor hoppas jag helt klart på färre rubriker som svärtar ner utbildningssektorn och fler rubriker som visar de goda exemplen. Goda exempel som alltför oftast får stå åt sidan för andra inte lika charmerande…

Jag hoppas på färre rubriker som svärtar ner utbildningssektorn

Inom Riksorganisationen finns olika arbetsgivare och utifrån var vi i Sverige hamnat när det kommer till vem som får bedriva förskola och skola så behöver vi ibland också lyfta blicken och ta hänsyn till de arbetsgivare som driver sina förskolor och skolor utan mål att gå med vinst, som kanske är idéburna eller som startades för att ge barn bättre förutsättningar än vad som erbjudits innan.

Ett av Riksorganisationens mål under kommande mandatperiod är att lyfta goda exempel på verksamheter inom vår organisation och jag hoppas vi kan vara många som vill vara med och bidra till det.

Jag ser fram emot de goda exemplen framöver!

Anna-Sara Carlsson, ordförande Riksorganisationen privat sektor, Sveriges Lärare

  • Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Vi Lärare.

LÄS ÄVEN:

Läraren: Fokusera på kvalitet – inte skolform

Beskedet: Så vill regeringen stanna friskolekarusellen

Regeringen: Friskolor kan få avdrag på skolpeng