”Oss kollegor emellan: Trevlig rättningshelg!”
”I helgen blir det semlor och en stor kanna kaffe framför datorn med alla elevtexter”, skriver läraren Heidi Henftling. Foto: Adobe stock och privat
Vi lärare debatt Det är på tiden att ordet rättningshelg blir ett riktigt ord i Svenska Akademiens ordlista, skriver läraren Heidi Henftling.
– Ska vi ses i helgen?
– Nä, just denna helg har jag rättningshelg.
Visste du att detta inte ens är ett ord? Rättningshelg är ordet som faktiskt inte existerar i svenska ordböcker. Ordet markeras dessutom ilsket rött av stavningskontrollen på datorn när jag trycker in bokstäverna. Visst vet jag att jag själv kan lägga till ord som jag vill ha i min egen ordlista. Men ändå…
Ordet som sådant existerar inte och det säger oss faktiskt något viktigt om Lärarsverige.
Det är inte en högtid
För trots att det inte ens finns så har du som lärare säkert stenkoll på vad som avses och säkert har du, precis som jag, dina alldeles egna små traditioner kring rättningshelgen. Hur du gör den, vad du piggar upp dig själv med eller unnar dig själv inför eller efter den och själva grejen att du direkt fattar om en kollega berättar, att det är dags. Nu. Igen.
Men för den ännu oinvigde: rättningshelg är den helg, då vi lärare var och en på sitt håll viger helgen åt arbete, oftast rättningar av elevtexter. Det är inte en och samma helg och ses i de allra flesta fall inte ens som en högtid, utan tid plockas ut efter arbetsbörda och behov.
Helt utan OB. Utan lönetillägg. I största möjliga tysthet.
Det finns ingen synkning. Det är högen med papper på skrivbordet eller mängden skrivningar på den digitala plattformen som avgör och skvallrar när det är dags. Vi får inte där och då, som många andra yrkesgrupper extra betalt för den tid vi arbetar på obekväma arbetstider. Helt utan OB. Utan lönetillägg. I största möjliga tysthet.
Så när alla ropar trevlig helg spelar det ingen roll om det så är lönehelg och att vi under veckan redan har arbetat mer än 40 timmar med planering, undervisning, elevhantering och föräldrasamtal. Vi vet alla att de kommer; helgerna då rättning och kanske även planeringar kommer att äta upp vår tid.
”Vabruari” finns minsann!
Kaffetermosen är på plats, kakorna bunkrade. Kanske har du som jag vanan att ha något gott att äta för att liksom peppa dig själv. När familjen gnäller och står oförstående… Vadå, du har ju jobbat en hel vecka, ska du jobba nu också? Vad får du betalt för det där…? Det är nog bara du som gör så...? Är du arbetsnarkoman? Är det ens hälsosamt? Vi som ju hade planerat att…
Och har du liksom så många andra drabbats av vabruari (jo, det ordet finns minsann!) och ligger efter i planeringen så växer den där högen på skrivbordet till oanade höjder. Det är din tid, ditt ansvar, dina prioriteringar. Eller som en kollega uttryckte det, det är som att titt som tätt ha tentahelg fastän studentlivet sedan länge är över.
Dags att det blir ett riktigt ord
Någon gång i den skira grönskans tid kommer vi alla lyckligt att ha glömt hur vi slet och dessutom kommer vänner och familjer ha drabbats av kollektiv minnesförlust och mena att sommarlovet minsann är så långt för er lärare… när alla andra får lov att klara sig med fem veckors semester. Och när man då försöker förklara att jo, men vi har ju våra rättninsgshelger… så ser de lika oförstående ut som om ordet helt enkelt inte skulle existera. ”Dina vadå”?
Det är därför på tiden att ordet rättningshelg blir ett riktigt ord i Svenska Akademiens ordlista. I helgen blir det semlor och en stor kanna kaffe framför datorn med alla elevtexter.
Och oss kollegor emellan: Trevlig rättningshelg, du också!
Heidi Henftling, Annerstaskolan, Flemingsberg
Förstelärare i digitalisering och lärare i samhällskunskap, historia, geografi och religion samt sva
- Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Vi Lärare.