Debatt: ”Framtidens lärare har fått nog”

”Vi lärarstudenter accepterar inte att man gör vår framtida yrkesroll ohållbar redan innan vi har börjat”, skriver Adam Kedert, ordförande Sveriges Lärarstudenter.

Det får vara nog nu. Om inte arbetsgivarna tar nödvändiga steg framåt i avtalsförhandlingarna idag, är framtidens lärare redo att strejka imorgon.
Det skriver Adam Kedert, ordförande Sveriges Lärarstudenter.

Lärarnas arbetsbörda växer, lönerna släpar efter och klassrummen fylls till bristningsgränsen. Samtidigt ska lärare inte bara vara lärare. Lärarna tvingas dessutom att ta över vaktmästarens, lokalvårdarens och kuratorns jobb. Ett hållbart arbetsliv är i denna verklighet inget annat än rena floskler.

Nu är det dags att omförhandla lärarnas kollektivavtal inom såväl offentlig som privat sektor. Det är en chans till förbättring, eller ännu ett svek. Sedan nittiotalets avregleringar har skolväsendet och läraryrket urholkats. Det går snabbt att stryka meningar i avtal och bryta ner strukturer. Nu verkar dock debatten ha vänt och vi går förhoppningsvis mot ett regelstyrt skolväsende, men det går alldeles för långsamt. Om ingenting händer nu riskerar vi att få ytterligare generationer av lärare som hinner pensioneras innan vi uppnår en förskola och skola i världsklass.

”Effektivitet” betyder större barngrupper

I denna process behöver lärarnas arbetsgivare växla upp. Tyvärr verkar det inte särskilt sannolikt. SKR, Sveriges Kommuner och Regioner, fortsätter att prata om effektivitet. Vad det egentligen innebär är färre lärare, större barngrupper och obefintlig löneutveckling.

Den kanske mest kända parten på den privata sidan, Almega, representerar aktiebolagsdrivna förskolor och skolor. Genom deras pågående omstartsarbete säger man sig vilja skapa rätt förutsättningar för landets elever, lärare och skolledare. De aktiebolagsdrivna arbetsgivarna är kända för att tumma på villkoren för lärare och elever för att gynna ägarna, och än så länge har vi inte sett verkstad av detta omstartsarbete.

Arbetsgivare – sluta gömma er

Det är därför avtalsrörelsen är så viktig. Den är viktig för oss lärarstudenter som framtida lärare, men den är också viktig för hela samhället. Förskolan och skolan lägger grunden för hela vårt land. Vi kräver därför att våra arbetsgivare slutar gömma sig bakom meningslösa, och rent av skadliga, fraser och möter lärarnas önskemål.

För varje år som går tappar skolväsendet kompetenta lärare som inte längre orkar, och för varje år tappar samhället presumtiva lärare som avskräcks från ett yrkesliv i skolväsendet. Avtalsrörelsen är en chans till att bryta den negativa trenden, men om ingenting görs finns bara en väg kvar, och det är strejk.

Strejk är inget som ska tas lättvindigt. I den bästa av världar kommer parterna i en avtalsrörelse överens och kan sluta ett avtal utan någon konflikt, men när läraryrket försvagas ytterligare måste vi vara beredda att agera. Vi lärarstudenter har själva genomgått det trasiga skolväsende som vi har haft sedan nittiotalet. Vi har under vår utbildning sett systemet från andra sidan vid auskultationer och VFU. Vi har en framtid framför oss i samma, nu än mer, trasiga system.

Vi vägrar acceptera en ohållbar framtida yrkesroll

Det får vara nog nu. Vi lärarstudenter vägrar tyst acceptera ett system som gör vår framtida yrkesroll ohållbar redan innan vi har börjat. Att reglera och bygga upp är en långsam process, men den tar alldeles för lång tid. Det är möjligt att vända trenden, men då måste arbetsgivarna sluta agera stoppkloss. 

Vi, framtidens profession och era framtida arbetstagare, kräver en reallöneutveckling, en reglering av lärares uppdrag och hållbara arbetsvillkor. Det är av egenintresse, för den egna hälsans skull, men det är också ett allmänintresse, för att värna hela samhället. Framtidens lärare vet vad som behövs för ett hållbart skolväsende. Om man i avtalsförhandlingarna inte tar nödvändiga steg framåt idag, är framtidens lärare redo att strejka imorgon.

Adam Kedert, ordförande Sveriges Lärarstudenter

  • Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Vi Lärare.

LÄS ÄVEN

Sveriges Lärares krav på SKR i nya avtalet

Anna Olskog till SKR: ”Betala lärarnas verkliga värde”

Så vill arbetsgivarna stoppa lärarnas krav

Vill du skriva en debattartikel på Vi Lärare?

Gör så här:

  1. Skriv max 3 000 tecken, underteckna med namn, titel och gärna bostadsort.
  2. Skicka helst texten som en Word-fil, och bifoga gärna ett högupplöst porträttfoto i färg (oftast duger en selfie tagen i bra ljus).
  3. Mejla texten till adressen nedan och skriv även ditt mobilnummer i mejlet ifall vi behöver diskutera texten.

Mejla till oss på: debatt@vilarare.se