Debatt: ”Ett barn eller en elev är aldrig problemet”

Läraren Linda Harritz vill tacka sin förre elev Didrik för en betydelsefull lärdom.
Debatt Ingenting kunde förbereda mig på eleven Didriks oväntade fråga. Den kom att prägla min kommande lärargärning, skriver läraren Linda Harritz i en debattartikel.
På en anrik skola vid Odenplan i hjärtat av Stockholm stod jag inför en av stor utmaning som blivande lärare. Under en historielektion om Columbus upptäcktsfärd och den onda cirkeln skulle min examinator, Ove Hartzell, från Lärarhögskolan delta. Jag hade förberett mig noga och läst på fakta. Diskuterat lektionsupplägg. Tänkt igenom de didaktiska frågorna vad, hur och varför? Jag hade kört lektionen framför spegeln ett antal gånger. Men ingenting kunde förbereda mig på eleven Didriks oväntade fråga. Den kom att prägla min kommande lärargärning.
Didrik satt längst fram vid sin bänk. Jag kommer ihåg att han hade pikétröja, gröna ögon och blont hår. På tavlan hade jag ritat upp en stor cirkel, med blå pilar och stödord. Cirkeln var en grafisk representation av hur Columbus resor påverkade både urinvånarna och världen omkring dem. Jag talade om samband, bakgrundsfakta, orsaker, skeenden och de negativa följder som resorna medförde för ursprungsbefolkningen. Jag trodde att jag hade varit tydlig och konkretiserat fakta för klassen. Visat hur Columbus framfart ledde från det ena till det. Att upptäckterna inte enbart var positiva.
Betydelesfull lärdom
Pustade ut en stund. Jag hade överlevt lektionen! Plötsligt hände det. Mitt i min stund framför examinatorn räckte Didrik upp handen och ställde den enkla men briljanta frågan: "Varför är cirkeln ond?". Jag blev stum. Det var bara att börja om och förklara på ett annat sätt. En ny infallsvinkel på Columbus framfart.
Didriks fråga blev en betydelsefull lärdom för min blivande lärartjänst. Den påminde mig om vikten att vara öppen för elevernas perspektiv. Att skapa en trygg och stödjande miljö där de vågar uttrycka sina tankar utan rädsla att någon i klassen ska sänka dem. Att ha flexibilitet i undervisningen. Att nyfiket fånga frågorna. Att anpassa undervisningen efter elevernas förståelse och behov så förutsättningarna för lärande ges. Att arbeta prestigelöst för att skapa en inkluderande och engagerande lärandemiljö. Att möta eleven med respekt. I akademiska sammanhang har vi något som vi kallar vi för relationskompetens. Det är en kompetens som lärare kan utveckla i sitt arbete.
Många skolor behöver byta perspektiv och våga granska lärandemiljön.
Barn har en fantastisk förmåga att vara ärliga och direkta i sina tankar och känslor. De har inte begränsat sig av samhällets förväntningar på hur du och jag borde uppföra oss. Vad vi får säga och föra oss i olika sammanhang. Det är vår uppgift som lärare att främja en miljö där barn känner sig sedda, hörda och respekterade. Tyvärr finns risker när vi inte möter barnen med ett öppet sinnelag utan kunskap för exempelvis olika variationer. Kommentarer som "Du stör" eller "Var tyst nu" kan långsamt tysta barns och elevers röster. Det kanske är lättare att klaga på oönskade beteenden i klassrummet än att systematiskt granska lärandemiljön som erbjuds eleven. Pojken med utåtagerande beteende kan få en stämpel som är svår att tvätta bort i skolan. Pojken som blir ett problem och snart uppfattar han sig själv som en jobbig människa. Pojken som långsamt tappar lusten att gå till skolan i takt med misslyckanden. Pojken som börjar hittar roligare saker utanför klassrummet för vem vill få skit av de vuxna lektion efter lektion?
Tack för att du hjälpte mig
Många skolor behöver byta perspektiv och våga granska lärandemiljön. Satsa och ge personal tid att öka sin kompetens att möta elever i behov av stöd. Vi vill alla våra barns och elevers bästa så samverka, samspela och nyttja varandras kompetenser. Kom ihåg att ett barn eller en elev aldrig är problemet. Medicinering löser inte skolans organisation eller dess knappa ekonomiska resurser. Låt det sjunka in.
Didrik, om du läser min text vill jag tacka dig. Din enkla fråga har format mitt synsätt på undervisning och relationskompetens. Tack för att du hjälpte mig att förstå och ta vara på barnets kraft!
#Lindakämparförvarandeunge
Linda Harritz, lärare
- Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Vi Lärare.
LÄS MER
”Köpet av Academedia är ren välgörenhet”
51 lärare anmäler sig själva till Skolinspektionen: ”Förbannade”