
På den kommunala högstadieskolan har 46,3 procent av eleverna utländsk bakgrund och bara 38,2 procent har föräldrar med eftergymnasial utbildning.
I bostadsområdet Gärdet i Bollnäs ligger några av Sveriges mest segregerade skolor. Marcus Larsson åkte dit.
Debatt
Marcus Larsson besökte ett av Norrlands fattigaste bostadsområden och fick en tankeställare.
”Visste ni att Bollnäs är mer segregerat än Malmö? Jag hade ingen aning”, skriver han.
Trots att jag lämnade Göteborg tidigt på morgonen hade det redan hunnit bli mörkt när tåget rullade in på Bollnäs centralstation. Företagsloggan på bandyhallen lyste därför extra tydligt. ”SBB-arena”. Den före detta S-politikern Ilija Batljans samhällsfastighetsbolag SBB har hittat till bandymeckat i Hälsingland för att flytta pengar från kommunens budget till aktieägarna.
Själv hade jag kommit för att föreläsa om hur andra aktiebolag flyttar pengar från kommunens skolor och hur det påverkar elever och lärare och i förlängningen hela samhället.
Eftersom man inte kan lita på tågen hade jag åkt upp en dag i förväg. Den lediga kvällen tillbringade jag ihop med ett par öl och Hannes Snabb, ordförande för Liberala studenter, förtroendevald i Bollnäs kommun och lärare på en kommunal skola. Vi pratade såklart om Liberalernas nya skolpolitik men också om Bollnäs, samhället och om livet som lärare.
Hannes Snabb.
Visste ni att Bollnäs är mer segregerat än Malmö? Jag hade ingen aning, men ju längre jag pratade med Hannes Snabb desto mer slog det mig hur inskränkt jag varit i mina granskningar av skolsverige. På andra sidan järnvägen, bara några hundra meter från den hotellbar där vi satt, fanns nämligen Norrlands fattigaste bostadsområde – Gärdet – och några av landets mest segregerade skolor.
Nästa dag fick jag föreläsningsarrangören att ta med mig på en guidad tur genom Gärdet. Första stoppet blev en kommunal högstadieskola där 46,3 procent av eleverna har utländsk bakgrund och bara 38,2 procent har föräldrar med eftergymnasial utbildning.
Några minuter senare kom vi till Friskolan Lust & Lära där 7,3 procent av eleverna har utländsk bakgrund och hela 63 procent av eleverna har föräldrar med eftergymnasial utbildning.
På den kommunala högstadieskolan har 46,3 procent av eleverna utländsk bakgrund och bara 38,2 procent har föräldrar med eftergymnasial utbildning.
Sedan var det bara ett par steg till en kommunal F–6 skola där 65,9 procent av eleverna har invandrarbakgrund och 38,2 procent av eleverna har föräldrar med eftergymnasial utbildning.
Om det är något vi vet om undervisning så är det att bakom de här siffrorna döljer sig enormt olika förutsättningar för lärare och elever.
Den kommunala grundskolan i Bollnäs dras med stora underskott som förvärras i nästa års budget eftersom där finns nya effektiviseringskrav. För att göra läget värre innebär underskottet att kommunen måste betala extra skolpeng till de fristående skolorna, eftersom de har rätt till kommunens genomsnittskostnad per elev.
Den enes död, den andres bröd. Friskolan Lust & Lära i Bollnäs AB har en vinstmarginal på nästan nio procent och de senaste fyra åren har aktieägarna plockat ut 9,6 miljoner kronor i form av aktieutdelning och utköp av delägare. De närmaste åren lär ägarna kunna ta ut ännu mer pengar. Kommunens skolor står nämligen inför en nationellt tickande bomb: kraftigt minskade elevkullar.
Friskolan Lust & Lära i Bollnäs.
Tyvärr innebär inte minskade elevkullar att kommunerna kan minska sina kostnader för skolan. En rektor har till största delen fasta kostnader som inte kan anpassas till färre skolpengar. Färre elever kommer därför garanterat att leda till ännu större underskott i de kommunala skolorna vilket innebär ännu mer pengar till Friskolan Lust & Läras ägare.
Hannes Snabb och de andra lärarna i Bollnäs kommunala skolor gör förstås så gott de kan, men systemet är riggat till deras nackdel. De kommunala skolornas elever behöver mycket hjälp för att klara skolan. Hjälp kostar pengar men pengar kommer det alltså att bli mindre av.
Men enligt politikerna ska inte nedskärningarna göra att den kommunala skolan blir sämre. De skriver i budget att ”minskade resurser kommer leda till att effektiviseringar och omprioriteringar behöver göras samtidigt som kvaliteten för elevernas lärmiljö och studieresultat inte får påverkas.”
Politikerna känner nog att de måste skriva så här för att lugna föräldrar, men lärare är inte trollkarlar. Självklart kommer lärmiljön och studieresultaten bli sämre och risken finns att fler socioekonomiskt starka föräldrar vill byta skola för sina barn.
Några lediga platser hos Lust & Lära lär det dock inte bli på många år. Bolaget skriver i sin årsredovisning att de har en kö som sträcker sig fram till läsåret 2036/37. Men de kan ju utöka verksamheten eller så kan någon annan som också vill tjäna pengar på de kommunala skolornas situation starta en ny skola. Ilija Batljans SBB hjälper säkert till. Att det inte finns något behov av nya skolor brukar inte hindra dem.
På den kommunala högstadieskolan har 46,3 procent av eleverna utländsk bakgrund och bara 38,2 procent har föräldrar med eftergymnasial utbildning.
Samtidigt som Bollnäs har de här problemen så är det en fantastisk plats med underbar natur bara några hundra meter från stadskärnan. Och när vi går genom Gärdet känns det som vilket bostadsområde som helst. Husen är inte nedgångna och miljön är allt annat än hotfull.
Arrangörs-Jocke pratar om allt som är bra med Bollnäs – föreningslivet, travet, somrarna, nybyggda boenden för äldre och investeringarna i en ny kommunal låg- och mellanstadieskola. Och det finns långtgående planer på att bygga nya bostäder på Gärdet som kan minska segregationen. Men folk måste kunna få jobb och skolan måste funka.
”Den före detta S-politikern Ilija Batljans samhällsfastighetsbolag SBB har hittat till bandymeckat i Hälsingland”, skriver Marcus Larsson.
Jag ser ett klipp om Gärdet från SVT Gävleborg där Bollnäs socialdemokratiska kommunalråd säger att samhället inte kan lösa alla problem med fattigdomen, att någonstans måste invånarna ta sitt ansvar.
Det stämmer nog, men det finns ett samhällsansvar som landet Sverige tycks ha glömt bort: alla elever har rätt till en bra skolgång. Idag ligger det ansvaret på kommunerna men de kan inte ta det fullt ut på grund av växande skolsegregation och ett skolsystem som ställer sig på skolägarnas sida.
Kommunerna måste få ett större mandat att säga nej till friskoleetableringar och lagstiftningen måste förändras så att kommunen kan satsa på skolor i behov utan att behöva överkompensera skolägare. Och det här behöver ske nu för tiden är knapp.
Jag lämnar Norrland medveten om att jag måste skärpa mig och inte bara beskriva marknadsskolans effekter i storstäderna och deras kranskommuner. Problematiken är större än utlandsägda IES och Academedias våldsamma expansion och värst drabbade av den kommunala skolans dödsdans är kanske bortglömda kommuner som till exempel Bollnäs.
Men det finns faktiskt några som har ännu större anledningar att skärpa sig: rikspolitikerna!
Marcus Larsson, Tankesmedjan Balans
Forskning: Skolvalet ökar segregationen
Barnen som saknar språket – ”Ett stort misslyckande”
Forskarna: Så påverkas undervisningen av klassens sammansättning
Krönika ”Sluta gnäll, din surkorv. Ryck upp dig och bli en education manager!”.
Forskning Vi Lärare var på plats och frågade vad fyra lärare tar med sig från stora konferensen.
Demokrati Vi Lärare möter fredspristagaren Maria Ressa – om att stå upp för demokratin och hennes råd till lärare.
Debatt ”Pengar och makt är ett nollsummespel, om en grupp får ökat inflytande sker det på bekostnad av någon annan grupp”.
Debatt ”Mina elever har fått väsentligt färre timmars undervisning i det ämne de testas i”
Slutreplik Hanna Garberg besvarar Skolledarnas oro för regleringar av lärares arbetstid.
Replik ”Kroka arm med oss i regleringsfrågan” skrev Hanna Garberg – nu svarar skolledarna.
Hök25 Uppmaningen till SKR i striden om reglerad planeringstid.
Debatt ”Förutom faktafel och fusk äventyrar AI även förmågan till källkritik”.
Debatt Hanna Garberg om SKR:s förslag för lärares arbetsmiljö: ”Ett hån”
Hök25 ”Stora oönskade konsekvenser för tredje man”
Hök25 ”Strejk är bättre som hot än vad den är i verkligheten.”
Debatt ”Antingen är det en marknad eller så är det inte en marknad. Det kan inte bara vara det när det passar”
Debatt ”Politikerna har nu ett val. Antingen skapar de en tyglad lärarkår, eller så lyssnar de till oss som faktiskt berörs.”
Debatt ”Elevhälsoprocessen i svensk skola måste skrotas – den är orättvis”.
Digitala nationella prov Arbetar redan med upphandlingen av en ny provplattform: ”Har haft dialog med kritikerna”.
Krönika ”Jag försöker förstå hur lärares status ska kunna öka när vi blir så uppläxade hela tiden.”
Våld i skolan Utbildningsministern: Tryggheten i svenska skolor har tyvärr blivit sämre över tid.
Debatt Elevernas svar på filosofiska frågan förvånade: ”Detta är viktigast med skolan”.
Debatt ”Kvartalsrapporter ska inte styra skolan”.
Arbetsbelastning ”De styrande borde ta chansen att minska grupperna nu när de har möjlighet.”
Forskning Stor studie: ”Lärarna behöver ges större utrymme att påverka arbetet”.
Friskolor Diskussion om vinster i skolan: ”Välfärdstjänster är inte som andra tjänster.”
Jag är lärare Jörgen Berg om varför han är lärare – och vad han skulle göra om han var skolminister för en dag.
Nedskärningar ”Har man halkat efter lönemässigt kan det bero på att man underpresterat i sin roll.”
Krönika ”För de allra flesta är mobilförbudet en ickefråga.”
Studiero Förslaget: Obligatorisk insamling av elevers mobiltelefoner i början av skoldagen.
Forskning 70 föreläsare delar med sig av forskning och erfarenheter från undervisning under en och samma dag.
Digitala nationella prov Varnar för att resultaten inte blir tillförlitliga: ”Vi är fly förbannade”.
Digitala nationella prov Starta kopiatorn – detta gäller för nationella proven.
Debatt ”Det är dags att ställa oss frågan vad vi fått för de 697 miljoner kronor som investerats”
Avtalsrörelse Här är frågorna de ser som viktigast i förhandlingarna.
Arbetstid Göteborg satsar – men Eskilstuna backar. Det handlar om arbetstidsförkortning.
Avtalsrörelse Förhandlingschefen: ”Det blir tufft”.
Avtalsrörelse Han undervisade och studerade parallellt. ”Jag är lyrisk”.
Annat SKR skeptiskt till kraven från Sveriges Lärare.
Digitala nationella prov 4 000 elever och anställdas personuppgifter läckta – Integritetsskyddsmyndigheten inkopplad.
Krönika ”Hoppas att staten inte försitter detta gyllene tillfälle”, skriver Per Kornhall.
Krönika ”Det vore en stor vinst för både lärare och elever”, skriver Filippa Mannerheim.
Debatt ”Den havererade provplattformen är dock bara toppen av ett isberg” skriver representanter för Elevernas riksförbund.
Digitala nationella prov Så tvingas lärarna lösa problemet – för att genomföra nationella proven.
Debatt ”Jag tror att jag med flera verksamma i skolan värld kunde talat om för er att vi skulle stå precis där vi står”.
Digitala nationella prov Har föreslagit granskning av Haverikommissionen: ”Lever i det förgångna”.
Debatt Grundskolechefen efter Wimans krönika: ”Uppgifterna om Kunskapsskolan stämmer inte”.
Debatt Tjänstefördelningen pågår: ”Här är receptet på bra arbetsmiljö”.
Digitala nationella prov Letar efter orsakerna – ”Så fort vi är säkra öppnar vi Skolplattformen igen”.
Lärarutbildning ”Studenterna ska få en bredd av erfarenheter från verkligheten” säger Adam Kedert.
Lärarutbildning Att ta sig an en student innebär inte bara extraarbete – det är en chans att utveckla sig själv.
Krönika ”Tänk om Skolverket kunde göra vad fasen som helst för att mildra skadan av detta vettlösa tids- och pengaslöseri.”
Ledare Samtidigt med sorgearbetet efter morden på Risbergska skolan gäller det att börja forma en väg framåt.