”Arbetsmiljöverkets reträtt äventyrar tryggheten i skolan”

Foto: Tom Samuelsson/Vi Lärare

Ludvig Filhm är ledamot för Moderaterna i Stockholms stad.

Samtidigt som hot och våld ökar i skolmiljön backar Arbetsmiljöverket från kravet att alla incidenter ska rapporteras in. Det är oacceptabelt agerande av den myndighet som ska skydda arbetstagarnas trygghet, skriver Ludvig Filhm (M).

Trygghet i skolan är en grundförutsättning för både elever och personal. Ändå ökar hot och våld i skolmiljön, och många anställda känner sig otrygga på sin arbetsplats. Enligt Arbetsmiljöverket har anmälningarna om hot och våld i skolan ökat kraftigt de senaste åren. Nyligen uttalade myndigheten att alla incidenter om hot och våld ska rapporteras till myndigheten, men nu har de backat.

Istället för att kräva att alla hot- och våldsincidenter ska anmälas, har de nu uttalat att rektorer först ska göra en bedömning av allvarlighetsgraden innan en anmälan sker. Detta är en farlig och ansvarslös reträtt som riskerar att försämra tryggheten i skolan.

Arbetsmiljöverket skapar en farlig gråzon

När hot och våld i skolan ökar borde fokus ligga på att stärka skyddet för personalen och eleverna. Att då höja tröskeln för att anmäla incidenter skickar helt fel signal. Arbetsmiljöverket, som ska vara en garant för en säker arbetsmiljö, gör nu det motsatta: de försvårar möjligheten att få en tydlig bild av problemen och därmed vidta effektiva åtgärder. Trygghet får aldrig vara beroende av subjektiva bedömningar – det krävs en enhetlig och konsekvent anmälningsrutin.

Att Arbetsmiljöverket nu kräver en allvarlighetsbedömning innan anmälan görs skapar en farlig gråzon. Vad som uppfattas som "tillräckligt allvarligt" kommer att variera mellan skolor, vilket riskerar att leda till att en felaktig bild över situationen i svensk skola ges. Men trygghet handlar inte om att avgöra vad som är "allvarligt nog". Det handlar om att alla våra lärare och elever ska känna sig säkra, varje dag. Att utsättas för hot påverkar arbetsmiljön, oavsett om det handlar om en direkt fysisk attack eller upprepade verbala kränkningar.

Trygghet i skolan kan inte kompromissas bort

I ljuset av den nyligen publicerade statliga utredningen Bättre förutsättningar för trygghet och studiero i skolan (SOU 2025:8) är det tydligt att mer behöver göras för att stärka tryggheten i skolan. Utredningen lyfter behovet av samordnade insatser, och här har regeringen en viktig roll att spela. Ett första steg bör vara att ge Arbetsmiljöverket i uppdrag att anamma en tydlig policy: alla hot- och våldsincidenter i skolan ska anmälas – utan undantag.

Det är oacceptabelt att den myndighet som ska skydda arbetstagarnas trygghet nu försvårar rapporteringen av hot och våld. Istället för att backa borde Arbetsmiljöverket ta sitt ansvar och säkerställa att skolpersonalens och elevernas trygghet alltid prioriteras. Ingen ska behöva tveka om huruvida en incident bör rapporteras eller inte – det ska räcka med att den har inträffat.

Trygghet i skolan är en fråga som inte kan kompromissas bort. Det är dags att Arbetsmiljöverket gör om och gör rätt.

LÄS ÄVEN:

Backar om anmälningar kring våld: ”Det var fel”