”Viktigare än någonsin att ämneslärare går samman”

En gruppbild av artikelförfattarna uppradade
Foto: Privat

Medlemmar i Sveriges ämneslärarföreningar uppmanar fler att ansluta sig.

”I en tid när skolan står inför stora förändringar är det viktigare än någonsin att gå samman och gemensamt möta framtida utmaningar. Genom medlemskap i din/dina ämneslärarföreningar får du möjlighet att vara en del av den rörelse som strävar efter att utveckla och förbättra Utbildningssverige”, skriver representanter för Sveriges ämneslärarföreningar.

I skrivande stund står vi inför stora förändringar i den svenska skolan, ny läroplan, nytt betygssystem och andra reformer. Ämneslärarföreningarna bevakar, analyserar och bidrar i arbetet med sin ämnesspecifika kompetens för att framtidens skola ska bli så bra som möjligt för både lärare och elever utan att tappa ämnets egenvärde och status. I en tid när skolan står inför stora förändringar är det viktigare än någonsin att gå samman och gemensamt möta framtida utmaningar.

LÄS ÄVEN: Stora problem för flera ämneslärarföreningar

Genom medlemskap i din/dina ämneslärarföreningar får du möjlighet att vara en del av den rörelse som strävar efter att utveckla och förbättra utbildningssverige.

”Viktig del”

Engagemanget bland Sveriges lärare är stort och kraftfullt! I olika forum ser vi hur kloka tankar, erfarenheter och kunskap sprids och debatteras flitigt men försvinner lika snabbt i flödets och algoritmernas labyrint. Utbildningssverige behöver att vi samlas och gemensamt för fram vår talan. Ämneslärarföreningarna är en mycket viktig del i detta arbete!

I Sverige finns det allra flesta ämnen representerade i en ämneslärarförening. Dessa föreningar erbjuder såväl representation, professionell utveckling och ett nätverk av kollegor. Att vara medlem i sin ämneslärarförening kan vara ett sätt att påverka och förbättra läraryrkets och ämnets status på nationell nivå.

”Påverkar beslut”

Föreningarna arbetar aktivt med att bevaka och påverka beslutande organ i frågor som rör och berör ämneslärare och ämnet. Ämnesföreningarna samverkar dessutom genom nätverket ”Sveriges ämneslärarföreningar” för att tillsammans möta de utmaningar och uppdrag vi ställs inför.

Du blir del av ett större sammanhang

Medlemskapet i en ämneslärarförening innebär att du blir en del av ett större sammanhang, som arbetar för att stärka läraryrkets status och utveckling.

Föreningarna erbjuder ofta ämnesrelaterad kompetensutveckling, stödmaterial, omvärldsspaning vilket innebär att du som lärare kan fördjupa dina kunskaper inom ditt specifika ämnesområde.

”Starka tillsammans”

Genom medlemskapet stödjer och möjliggör du föreningens arbete och genom att engagera dig i föreningen bidrar du till att bygga ett starkare och mer professionellt lärarkollegium som kan göra skillnad på nationell nivå.

Utan medlemmar inga föreningar men tillsammans blir vi starka!

Lotta Liljered, ordförande Musiklärarnas Riksförening
Mia Smith, ordförande Språklärarnas Riksförbund
Jennie Nobelius, ordförande Svenska Idrottslärarföreningen
Henri Houssemaine, ordförande Fransklärarföreningen
Janet Eriksson, ordförande Bildlärarnas Riksförening
Lotta Dessen Jankell, ordförande Geografilärarnas Riksförening
Andreas Krüger, ordförande Slöjdlärarna
Bodil Liljefors Persson, ordförande Föreningen lärare i religionskunskap
Hans Olofsson, ordförande Historielärarnas Förening
Bodil Lövgren, ordförande Sveriges Matematiklärarförening
Nils Larsson, ordförande Svensklärarföreningen
Ana Evers, ordförande APEOS Spansklärarföreningen Västra
Soledad Miguel, ordförande SPLF Spansklärarföreningen i Stockholm
Alexander Alsén, ordförande Riksföreningen för lärare i matematik, naturvetenskap och teknik (LMNT).
Annalena Svensson, ordförande Riksförbundet lärare i svenska som andraspråk

  • Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Vi Lärare.

Vill du skriva en debattartikel på Vi Lärare?

Gör så här:

  1. Skriv max 3 000 tecken, underteckna med namn, titel och gärna bostadsort.
  2. Skicka helst texten som en Word-fil, och bifoga gärna ett högupplöst porträttfoto i färg (oftast duger en selfie tagen i bra ljus).
  3. Mejla texten till adressen nedan och skriv även ditt mobilnummer i mejlet ifall vi behöver diskutera texten.

Mejla till oss på: debatt@vilarare.se