Anna Olskog i möte om skolvåldet på regeringskansliet.
Lärarkravet på ministern: Allians mot våldet
Anna Olskog, förbundsordförande för Sveriges Lärare, överlämnade lärarnas krav om nationell myndighetsallians till skolminister Lotta Edholm (L) under ett möte på utbildningsdepartementet.
Våld i skolan
Sveriges Lärare kräver en nationell myndighetsallians mot våldet i skolan.
Det framförde förbundsordföranden Anna Olskog under ett möte med skolminister Lotta Edholm (L), där även Sveriges Skolledare och Kommunal deltog.
Rapporteringen om våldet som drabbar lärare fick Lotta Edholm att kalla Sveriges Lärare, Sveriges Skolledare och Kommunal till möte.
Lärarna tog med sig kravet på en nationell myndighetsallians mot våldet, först publicerat på Aftonbladet debatt.
Detta är lärarnas krav
Förslaget innebär att Skolverket får i uppdrag att samla Arbetsmiljöverket, Polisen, Socialstyrelsen, Folkhälsomyndigheten (FHM), Skolinspektionen, Specialpedagogiska skolmyndigheten (SPSM), arbetsgivarorganisationerna SKR och Almega utbildning, samt fackförbunden Sveriges Lärare, Sveriges Skolledare och Kommunal.
Anna Olskog vill vara tydlig: onsdagens möte handlade inte om stöket eller om skolattacker. Utan våldet mot lärarna.
– Våldet får aldrig någonsin bli ett normaltillstånd – det finns inte ord för hur allvarligt det är. Vi Lärare visar en samlad bild som gäller för hela landet, att det pågår både på förskolor och skolor. Vi kan inte vänta på utredningar, nu är det upp till regeringen att skyndsamt ge uppdraget till Skolverket om att samla myndigheterna i en myndighetsallians, säger Anna Olskog.
”Inte en kulturfråga”
i debattartikeln skriver du att våldet mot lärarna inte får reduceras till en kulturfråga. Vad menar du då?
– Det som jag hör Johan Pehrson säga när jag pratar bristen på kollegor är att skolan måste tillbaka till grunderna, och när jag talar om underfinansiering pratar Lotta Edholm om att det är en kulturfråga. Våra mest angelägna frågor kan inte reduceras till detta. Vi är underbemannade och nedskärningarna drabbar oss stenhårt, det går inte att prata om kultur, säger Anna Olskog.
Sveriges Lärare vill också att akutskolorna övergår i statligt ansvar, som en sista utväg för de elever som inte fungerar i den vanliga skolan.
Men också förutsättningar för lärare att göra sitt jobb.
Maxtak för barngrupper
Där ingår konkreta krav som maxtak för barn- och elevgrupper, reglerad tid för för- och efterarbete, samt en likvärdig elevhälsa och att barn som behöver stöd får det i tid.
Anna Olskog skriver också i debattartikeln att arbetsgivarna måste bli mer medvetna om problemet med hot och våld, och vidta åtgärder.
Här finns det ju redan lagstiftning och föreskrifter om åtgärder. Vad vill du säga till huvudmän och rektorer?
– Förskolans och skolans problem är inte avsaknad av lagar utan tillräckliga resurser. Lagar är till för att följas och när det inte görs så får vi problem. Därför var det så bra att alla tre fackförbunden samlades, och gav en samstämmig bild, säger Anna Olskog.
”Ska vara enkelt att anmäla”
Skolminister Lotta Edholm säger till Vi Lärare att regeringen varit i kontakt med Arbetsmiljöverket, som ska se om informationen som finns om anmälningar kring hot och våld behöver förtydligas.
– Det ska vara så enkelt som möjligt att anmäla, säger hon.
Lotta Edholm vill se en kulturförändring i skolan.
– Vi måste få till en kulturförändring där man alltid anmäler hot och våld till polis, socialtjänst och Arbetsmiljöverket, när det ska göras. Precis som man gör på andra arbetsplatser. Vi har sett alldeles för många exempel där lärare och annan skolpersonal inte blir tagna på allvar när de anmäler allvarliga händelser, som hot och våld, skriver Lotta Edholm i ett svar på sms.
Anna Olskog är tydlig.
– Skolan måste få kosta pengar.
LÄS ÄVEN:
Stödet mot hot och våld – så bidrog lärarna
Nya siffror: Våld mot lärare ökar bland yngsta barnen
Våldsam sexåring – lärare fick bära skyddskläder