Läraren om anmälningarna: Problemen är mycket större
Anne Pihlo, gymnasielärare och ordförande för Sveriges Lärare i Borås, är övertygad om att antalet incidenter är betydligt fler än som rapporteras.
Våld i skolan
I Borås har antalet anmälningar om hot och våld i skolan de senaste fem åren mångdubblats.
Det avspeglar verkligheten för de flesta lärarna – men talen är för låga, säger gymnasieläraren Anne Pihlo:
– Det underrapporteras, problemen är mycket större.
Att det bara skulle ha förekommit tre incidenter om hot och våld i Borås skolor för fem år sedan är inget som Anne Pihlo, gymnasielärare och ordförande för Sveriges Lärare i Borås, tror på. Liksom att det bara skulle vara 22 fall under senaste året.
– Det underrapporteras fortfarande och från fackligt håll påminner vi ständigt arbetsgivarna och våra medlemmar om vikten av att rapportera, säger hon.
Kanske kan det arbetet förklara att det är fler anmälningar nu men det är ändå inte en sann bild av problemen, 22 incidenter i år är för lågt., enligt Anne Pihlo.
Det kan finnas en avtrubbning. Ett hot känns kanske hemskt första gången men efter några år så kanske man tänker att eleven i alla fall inte slog eller spottade och då rycker nog många bara på axlarna åt ett hot. Pressen på lärarna är för hög för att ta itu med administrationen efter att nån elev uttryckt sig hotfullt.
Stökigare de senaste åren
Att det blivit ett tuffare klimat i skolorna bekräftar hon. Om det är samma underrapportering idag som för fem år sedan går inte att säga men enligt henne så upplever en majoritet av hennes kollegor att det blivit betydligt stökigare i skolorna senaste åren.
– Det vi ser nu är resultatet av alla neddragningar. När kringtjänster som elevassistenter och annan stödpersonal försvinner så får inte elever med särskilda behov det stöd de behöver och då blir det stökigare för alla, säger Anne Pihlo.
Och hon ser inget ljusning.
– Jag tror att vi bara sett toppen på isberget än så länge. Problemen är sannolikt mycket värre och jag ser inte att det kommer att bli bättre. Tvärtom, eleverna som inte klara sig nu kommer fortsätta att vara i stora behov av stöd och särskilda åtgärder och ju längre man väntar desto större blir problemen. Det politikerna sparar på nu kommer vi att få betala dubbelt för senare.
”Det är verkligen akut”
Trenden, säger hon, är att hon och kollegorna tydligt ser att våldet och hoten går ner i åldrarna. Redan i förskoleklasserna finns det många utåtagerande elever som slåss och hotar. Unga individer som inte mår bra, enligt Anne Pihlo.
– Det är verkligen akut på många ställen. Det är nog ofta bara tur att våldet inte fått värre konsekvenser. Vi har en inkluderande skola, och det är en fin idé på många sätt, men den fungerar inte i praktiken när det saknas resurser.
Listan – här har anmälningarna ökat mest
Här ökar anmälningar om allvarliga händelser orsakat av hot och våld bland lärare och elever mest:
Län 2018 2023
Östergötlands län 58 150
Västra Götalands län 115 173
Västerbottens län 7 29
Västmanlands län 9 21
Örebro län 20 42
Kommun 2018 2023
Avesta 3 11
Borås 3 22
Göteborg 34 55
Haninge 2 9
Kristianstad 3 14
Kungsbacka 12 36
Lindesberg 0 10
Linköping 13 46
Mjölby 4 31
Norrköping 31 55
Oskarshamn 3 9
Partille 1 9
Sigtuna 9 17
Skara 0 7
Säffle 1 7
Söderköping 1 12
Täby 0 8
Uddevalla 1 14
Umeå 0 18
Västerås 6 16
Örebro 3 17
Östersund 5 10
Utvecklingen i de fyra största städerna:
Stad 2018 2023
Stockholm 86 63
Göteborg 34 53
Malmö 91 56
Uppsala 17 19
- Källa: Arbetsmiljöverkets statistik om ”Anmälda allvarliga händelser i arbete till Arbetsmiljöverket enligt 3 kap 3 a § AML orsakat av hot och våld