Anna Nilsson, ordförande för Sveriges Lärare i Örebro.
Hela Sverige stannade upp: ”Gick från vardag till chock”
Utanför Risbergska skolan i Örebro samlades människor för att hedra offren med en tyst minut.
Våld i skolan
Hela Sverige stannade upp i en tyst minut för att hedra skolattackens offer i Örebro.
En vecka efter attentatet börjar ett lugn infinna sig.
– Nu förbereder vi oss för de mer långsiktiga följderna, säger Anna Nilsson, ordförande för Sveriges Lärare i Örebro.
Minnesstunden med en tyst minut på Stortorget i Örebro hölls nästan exakt en vecka efter attentatet mot Risbergska skolan där tio personer, däribland matematikläraren Aziza, dödades och fem skadades svårt.
Sorlet i folkhavet tystnade när kyrkklockorna ringde. Runt om i landet stannade lokaltrafiken, företagens slamrande maskiner stoppades och myndigheternas tjänstemän gjorde gemensam sak med många, många andra: Sverige hedrade offren.
Den svåraste av veckor
För Sveriges Lärares lokala ordförande Anna Nilsson har veckan som gått varit svår, den svåraste någonsin.
– Det har varit den svåraste arbetsveckan någonsin. Väldigt pressat men det har lugnat sig lite nu. Samtidigt som vi hanterar våra medlemmars alla frågor har många av oss egna barn som blivit inrymda och som har frågor. Det är mycket som behöver bearbetas på alla plan och nivåer.
Hon axlade ansvaret som följer med ordförandeskapet.
– Vi har varit en förening i chock. På en sekund gick hela staden, hela landet, från vardag till chock. Vi lärare är vana att leda och att ta kommandot men det går inte att förbereda sig för en sådan här händelse. Vi ska vara ett stöd för våra medlemmar samtidigt som vi själva brottas med känslorna och sorgen.
Beredda på en andra våg
Under veckan har medlemmarnas frågor kommit i vågor. De akuta med koppling till attentatet dominerade men efterhand har det blandats upp med mer jordnära medlemsfrågor om ledigheter, arbetstid, lönesamtal.
Men lokalföreningen förbereder sig nu på en andra våg frågor kopplad till efterdyningarna. Redan någon dag efter attentatet när allt fortfarande var kaotiskt erbjöds hjälp utifrån.
– En erfaren ombudsman från en annan ort hörde av sig. Han la allt åt sidan och hjälper oss nu med planeringen för sådant som kan bli aktuellt framöver, krishjälp, olika sorters stöd, arbetsskador. Vi behöver ha den planeringen.
”Vill nå alla kollegor”
Sveriges Lärare i Örebro skickade snabbt efter attentatet ut ett brev till alla medlemmar med budskapet att föreningen bara fanns ett mejl eller ett samtal bort. Att ingen skulle behöva känna sig bortglömd.
– Vårt mejl går bara till medlemmar men i ett sådant här läge vill vi nå alla kollegor. Under veckan har vi ringt runt till arbetsplatserna. Behovet har varit stort och många uttrycker tacksamhet, säger Anna Nilsson.
Den mörka starten på februari har samtidigt tänt ett ljus.
– Det finns en nyvaken känsla av en sammanhållning i staden. Det är så fint. Vi vet att lärarna klarar en sådan här situation. Att personalen på förskolan Blåmesen distraherade barnen med dans och lek medan attentatet pågick och polisernas blåljus syntes i alla fönster. Att alla lärare på alla skolor tog sitt ansvar. Det är fint att veta men samtidigt väldigt sorgligt.
”Vacklar jag lyfter någon upp mig”
För Anna betyder gemenskapen en styrka.
– Även om jag ser mig själv som handlingskraftig har jag nära till känslor men det är okej här. Om jag någon gång vacklar så lyfter någon upp mig. Vi tar hand om varandra. Stödet från örebroarna, kollegorna, Sveriges Lärares förbundsordförande Anna Olskog, statsministern, kungahuset… det stärker.
LÄS MER:
Tyst minut i hela Sverige – så hedras offren
SKOLDÅDET: Läraren berättar om skräcken i klassrummet
Läraren Aziza dog i skolskjutningen: ”Vi sörjer vår kollega”
Anna Olskogs skarpa krav – efter masskjutningen