Backar om anmälningar kring våld: ”Det var fel”

Uppmaningen att alla hot och allt våld ska anmälas till Arbetsmiljöverket publicerades av misstag. Nu har den strukits från hemsidan.

Arbetsmiljöverket tvärvänder.
Uppmaningen att alla hot och allt våld ska anmälas till dem har strukits.
– Det är bedrövligt, och att de väljer att göra detta samma vecka som den fruktansvärda skolskjutningen gör det extra tungt, säger Simon Sandström, Sveriges Lärares huvudskyddsombud.

Inom loppet av två veckor har Arbetsmiljöverket gett tre olika besked kring anmälan av hot och våld.

Fram till den 25 januari fanns informationen att hot och våld ska anmälas till dem i en fråga/svar-spalt på hemsidan.

Den 25:e flyttades informationen till i en central plats med egen rubrik: ”Anmäl alltid hot och våld”.

Den fjärde februari, samma dag som skolskjutningen i Örebro, togs uppmaningen bort helt från hemsidan.

Först återfanns informationen bara i en fråga svar (till vänster). Sen ändrades det till tydliga instruktioner (mitten). Sedan 4 februari hänvisas bara till lagbok och anmälarbetsskada.se.

– Med den nya ändringen blev det nu beklagligt nog ännu mer otydligt än tidigare. Istället för ett steg framåt tar vi två steg bakåt, säger Simon Sandström, huvudskyddsombud på Sveriges Lärare.

Ändringen som tydligt uppmanade arbetsgivare att alltid anmäla våld och hot möttes av glädje av Sveriges Lärares skyddsombud i hela landet. Äntligen, menade de, skulle rektorer och huvudmän inte behöva bedöma huruvida hotet eller våldet varit tillräckligt allvarligt för en anmälan.

”En fråga för regeringen”

Enligt Kjell Blom, utredare och statistiker på Arbetsmiljöverket, var det fel att uppgiften publicerades.

– Vi utvecklar vår kommunikation av regler hela tiden. Normalt ska en grupp av sakkunniga och en jurist gå igenom det som ska finnas på hemsidan innan det publiceras. Den rutinen följdes inte. Vi ska bara ha rätt information på hemsidan och det som vi kommunicerar utgår från vad lagen säger. Den kan man såklart ha åsikter om, men det är en fråga för departement och regering, säger Kjell Blom.

Ni har ändrat informationen flera gånger senaste veckorna? 

– Ja, och det tyder på att inte ens alla på myndigheten känner till vad som gäller. Lagstiftningen ger utrymme för en viss grad av subjektiv bedömning hos arbetsgivarna och det tycks som att den som publicerade uppgiften har tolkat att allt ska anmälas till oss. Men det är fel.

Simon Sandström, huvudskyddsombud på Sveriges Lärare.

För lärare och elever innebär det att det åter är upp till rektorn att bedöma om hotet och våldet har varit allvarligt eller inte. 

– Nu är det återigen helt öppet för tolkningar för rektorer om vad som är allvarligt eller inte. Arbetsmiljöverkets agerande rimmar inte bra med den eskalerande hot- och våldsproblematiken i skolan just nu. Att bli misshandlad på sin arbetsplats borde alltid ses som allvarligt, säger Simon Sandström.

För Simon Sandström fortsätter arbetet med att få till en förändring.

– Skolan har blivit en plats där hot och våld som skulle väcka avsky på alla andra arbetsplatser normaliserats. Det enda vettiga är att Arbetsmiljöverket tar emot alla anmälningar och att de får ansvaret att bedöma hur allvarligt varje fall varit. De finns ju trots allt till för att se till att arbetsmiljön är säker på landets arbetsplatser.

LÄS MER:

Arbetsmiljöverket agerar: Anmäl alltid hot och våld