Hatstorm efter lärarens tweet: ”De tystar mig inte”
Val 2022
Läraren Sara Bruun twittrade om elever som efter valresultatet är rädda att bli utslängda ur landet. Det ledde till så grova angrepp och så mycket hat mot henne och hela lärarkåren att hon övervägde att lämna sociala medier. Men hon tänker inte låta hatarna vinna.
– De ska inte få mig tyst, glöm det.
När språkläraren Sara Bruun och hennes kollegor kom till jobbet på måndagsmorgonen efter valet märkte hon att flera elever inte kändes som vanligt. Det var något i luften som inte stämde men hon visste inte vad.
– De pratade om något tåg, och skulle tåget komma nu och hämta dem? Vi förstod först inte vad de menade, berättar Sara Bruun.
Tåget i fråga visade sig vara det ”återvandringståg” den Sverigedemokratiska riksdagsledamoten Tobias Andersson beskrivit i ett kritiserat twitterinlägg den 16 augusti: Ett foto av ett tunnelbanetåg helt klätt i partiets färger och symboler, och texten ”Välkommen till återvandringståget. Du innehar en enkelbiljett. Nästa stopp, Kabul!”
Sverigedemokraternas rättspolitiska talesperson Tobias Anderssons tweet.
Tobias Andersson själv säger till P4 Skaraborg att han skrev tweeten ”för att provocera”.
Den har sedan återanvänts i olika sammanhang på exempelvis tiktok, där barnen kommit i kontakt med den tillsammans med uttalanden om att de ska skickas ”hem”.
– Några elever har medborgarskap och några inte. De som inte är medborgare är jätteoroliga för att de ska köras ut nu. Det är väldigt svåra samtal vi lärare får ta och det är samtal man inte är rustad för, säger Sara Bruun.
Ett drev mot lärare
Morgonens möte med eleverna fick henne att lägga upp ett inlägg på twitter:”Flera lärare har idag fått diskutera med oroliga elever som säger: "ska vi ut nu? När blir det?" Ni tror kanske jag överdriver nu, men detta är dagens sanning. Det gör mig så ledsen och uppgiven. Stackars ungar. #val2022”
Sara Bruuns förväntningar när hon postade tweeten var att starta en diskussion med kollegor runt om i landet som kan ha liknande erfarenheter, och se hur de hanterar barnens oro.
Men det var inte den reaktionen hon fick. I stället blev hon, som för ett fåtal år sedan var med och tog fram Liberalernas skolpolitik, attackerad och kallad för ”vänstervriden batikhäxa”, sjuk i huvudet och kommunist, med mera.
– Det är runt 500 kommentarer nu och majoriteten går ut på att lärarkåren är vänsterpatrask som lurat i barnen att det här ska hända, och att om vi inte hade ljugit för barnen hade de inte mått så dåligt. Och ett drev utan dess like inleddes mot mig som person, att jag inte borde få vara lärare, att jag jobbar med indoktrinering och propaganda. Och eftersom jag heter Bruun måste jag vara nazist, någon kallar mig Eva Braun, säger hon.
Bekymrad över samtalsklimatet
Händelsen gör henne ledsen på flera sätt. Dels för att hon tycker synd om sina elever, dels för att samtalsklimatet i Sverige, och kanske i synnerhet på twitter, ser ut på det här viset.– Jag är jätteledsen faktiskt. Är det så här det ska bli nu, att så fort man uttrycker omsorg om barn med utländsk härkomst får man de här dreven mot sig? Hur hände det att samhället blev så här? Att man kan bete sig hur som helst, är folk inte kloka?
Hon har inte enbart fått hat utan även stöd, bland annat från lärare på andra håll i landet som upplevt samma sak. Men det är få som stöttar i kommentarerna. I stället skickar de direktmeddelanden som andra inte kan se och hänvisar till att ”man inte orkar dras in det”. Och Sara Bruun har full förståelse för den bedömningen.
– Många säger att jag inte ska bry mig om det, att det bara är nättroll som bråkar. Men det är inte bara troll, det är också riktiga människor bakom många av de här kontona.
Ett par som sticker ut bland kommentarerna är två riksdagsledamöter. Magnus Jacobsson (KD) tycks även han göra analysen att barnens oro är konsekvensen av svartmålning från vänster snarare än förslag från höger. Daniel Riazat (V) skriver att Magnus Jacobsson borde skämmas för att han ger sig på lärare.
Magnus Jacobssons (KD) och Daniel Riazats (V) kommentarer.
Dagen efter Sara Bruuns tweet och de följande attackerna bestämde hon sig för att logga ut från sociala medier helt ett tag, och fundera över framtiden. Skulle hon orka fortsätta delta i samtalen på twitter, i bloggar, debattartiklar och så vidare, eller var det nog nu? Samtidigt ringde telefonen oavbrutet från redaktioner som vill intervjua henne om just detta.
Till slut bestämde hon sig för att inte kommentera det hela ytterligare, för att bespara sig eventuella reaktioner från samma håll som tidigare.
– Jag sade att jag skiter i det nu, jag slutar twittra, jag pratar inte med media.
Men då var det hennes 16-åriga dotter som gav henne en uppfordrande blick.
– Hon sade till mig att det är ju precis tvärtom. De vill ju att du ska vara tyst. Men för oss unga du inte får tystna. Om inte du står upp för de här oroliga ungdomarna, vem ska då göra det?
– Och hon har ju helt rätt. Just nu måste jag låta bli ett tag, för man blir helt galen av att vara inne i drevet. Men jag kommer tillbaka. De ska inte få mig tyst, glöm det, säger Sara Bruun.