Yngst på kongressen: ”Det är lite nervöst”
Angelica Larsson, förskollärare i Hofors, är kongressens yngsta yrkesverksamma ombud.
Kongressen
Angelica Larsson är yngst av kongressens yrkesverksamma ombud.
– Det ska bli kul och spännande att träffa likasinnade från hela Sverige, men samtidigt lite nervöst. Det blir min första fackliga kongress.
Hon lyfter fram minskade barngrupper och mer likvärdiga förskolor och skolor som två centrala frågor på skolområdet.
– En annan viktig fråga – förutom våra löner – är den växande mängden krav som ställs på förskolan och skolan och på oss som arbetar i den. Styrdokumenten ställer stora och rimliga krav. Men till det ska läggas alla krav och synpunkter som föräldrar och andra vårdnadshavare har på hur vi ska utföra våra jobb. Detta trots att de knappt vet vad deras barn gör i skolan eller förskolan.
– Till det kan läggas alla politiker som bestämmer och lägger budgetar utan att riktigt veta vad vi gör. Många av dem har inte besökt en skola eller förskola på många år. De tror att det är som när de själva gick i förskolan och skolan.
”Vi ska dokumentera allt”
Dokumentationskraven är ett annat omdebatterat område.
– Vi ska dokumentera i princip allt vi gör. Men för vem och till vilken nytta? Det är nästan ingen som läser det som vi dokumenterar.
Vad är viktigast för att förbättra lärares och förskollärares arbetsmiljö?
– Att komma till rätta med den alltför stora arbetsbelastningen. För förskollärare är det avgörande att minska barngruppernas storlek. Det skulle dessutom förbättra ljudnivån som är alldeles för hög på många förskolor. Det är enormt tröttande att arbeta i de ljudmiljöer som råder. Därutöver kan det så klart också behöva göras förbättringar i den fysiska arbetsmiljön.
Kongressombuden
37 av ombuden arbetar inom förskolan, 94 inom grundskolan och 49 inom gymnasie/vuxenutbildning. Övriga arbetar inom statliga myndigheter/högskola/universitet, svenska kyrkan, musik- och kulturskola eller folkhögskola. 11 är studenter.
Angelica Larsson säger att det är hög tid att förskollärare och lärare får vara just det och inget annat.
– Som jag upplever det lägger man på oss fler och fler arbetsuppgifter, vilket gör att vi inte har tid till att planera, genomföra och efterarbeta lektioner och verksamheter i den utsträckning som vi borde ha.
I fjol vann Angelica Larsson EM i dragracing (klassen Pro Street), vilket lär göra henne till världens snabbaste förskollärare.
– Tävlingen går ut på att köra en 402 meter lång sträcka i cirka 300 kilometer i timmen.
Vad säger barnen på din förskola om ditt tävlande?
– Jag har visat en film för dem från när jag tävlar. En del förstår vad jag gör, andra inte. Några tycker att det är häftigt att jag har en snabb bil som är lila.
Angelica Larsson
Namn: Angelica Larsson.
Ålder: 28 år.
Arbete: Förskollärare på Kanaljens förskola i Hofors.
Fackliga uppdrag: Huvudskyddsombud och ordförande för Sveriges Lärare i Hofors.
LÄS MER:
Hon föreslås bli Sveriges Lärares nya ordförande
Så byggs pusslet till nya Sveriges Lärare: ”Helheten viktig”
Kongressen – här är Sveriges Lärares politiska mål
Han är ett av kongressens mest erfarna ombud