Varsel på Sveriges Lärare – 70 tjänster i fara

Sveriges Lärare varslar 70 personer från kansliet.

Sveriges Lärare varslar 70 personer på kansliet och MBL-förhandlingar pågår.
– Medlemmarna ska inte drabbas av försämrad service, säger stabschefen Hannah Boss.

Omställningsperioden är över.

När Sveriges Lärare bildades 2023 följe all personal från de tidigare förbunden Lärarförbundets och Lärarnas Riksförbund med, men nu ska kansliet bantas.

Målet är, enligt stabschef Hannah Boss, ett kostnadseffektivt fackförbund.

”Matcha intäkterna med utgifterna”

Hannah Boss.

– Sveriges Lärare bildades med löftet om att bli en starkare röst för Sveriges alla lärare, men också om att bli kostnadseffektivt. Vi har ett uppdrag från kongressen om budget i balans, senast 2026 ska vi matcha intäkter med utgifter, säger Hannah Boss, stabschef.

I dagsläget är det oklart vilka tjänster som kommer att omfattas, och hur många personer som till slut kommer att sägas upp. Enligt Sveriges Lärare är det i dagsläget 300 personer som arbetar på kansliet.

– Vi har inrättat en särskild MBL-grupp som kommer förhandla om hur det ska ske. Ett varsel behöver inte betyda att det blir så många som slutar, säger Hannah Boss.

”Uppfylla de löften som gavs”

Den ekonomiska genomgången omfattar alla typer av kostnader.

Ett fackförbund som varslar låter inte bra. Hur är det med ekonomin?

– Vi har gått in i det här som ett nytt förbund och det är klart att det finns förutsättningar som påverkar, sådant som att det är färre som söker lärarutbildningarna och minskande barnkullar. Samtidigt ska vi se till att medlemsavgiften ligger på den nivå kongressen har beslutat och att vi kan uppfylla de löften som gavs vid bildandet, säger Hannah Boss.

Så påverkas medlemmarna

Sveriges Lärare har som arbetsgivare inlett MBL-förhandlingar med de anställdas fackorganisationer. Enligt Hannah Boss ska processen hållas så kort som möjligt, men beräknas ta fyra månader.

Samtidigt går Sveriges Lärare igenom samtliga avtal hela ekonomin, inte bara anställningar.

– Vi ser över alla kostnader, både verksamhets- och personalkostnader, för att se vad vi kan göra för att ha en hållbar budget, säger hon.

Hur påverkar varslet servicen till medlemmarna?

– Medlemmarna ska inte drabbas av försämrad service, utan löftet till dem är att bli mer kostnadseffektiva. Med respekt för förhandlingarna och att processen nu ska få ha sin gång så vet vi inte mer än så, säger Hannah Boss.

Som tidigast kommer anställningarna på kansliet att avslutas i januari 2025.

LÄS ÄVEN:

Så läggs pusslet till nya Sveriges Lärare: ”Helheten viktig”

Här inleds kongressen – nu formas nya Sveriges Lärare

Anna Olskog i sitt första tal: ”Bladet är vänt”

Anna Olskog om nya målen: ”Nöjd blir jag aldrig”

Hon är ny ordförande för Sveriges Lärare