Sveriges Lärare: Beskedet en seger för vårt motstånd

Montage med manifestation och Anna Olskog
Foto: Noak Martinsson

Sveriges Lärare har anordnat flertalet manifestationer mot förslaget – som aldrig ens borde ha sett dagens ljus, enligt ordföranden Anna Olskog.

Skolan undantas från informationsplikten.
Det står klart när utredningen presenterades idag.
– Det är en seger för vårt motstånd, säger Anna Olskog, förbundsordförande för Sveriges Lärare.

LÄS ÄVEN: Lärare befriade: ”Skickar ändå gift ut i samhället”

Skolan, kommer att tillsammans med sjukvården, socialtjänsten, ekobrottsmyndigheten och åklagarmyndigheten att undantas från informationsplikten, även kallad angiverilagen av motståndarna.

Sveriges Lärares förbundsordförande Anna Olskog ser det som en seger.

– Det är mycket glädjande. Det är det här vi har kämpat för hela tiden. Det var olyckligt att förslaget överhuvudtaget såg dagens ljus. Men dagens resultat av vår fackliga kamp är positivt för lärarna och för eleverna.

Bryter mot barnkonventionen

Att skolan undantas motiverar utredaren Anita Linder med att det skulle bryta mot barnkonventionen.

– Skulle skolan ingå skulle det finnas risk att barn inte skulle utnyttja sin rätt till skolgång. Det betyder att vi inte skulle kunna leva upp till de åtaganden som vi har enligt barnkonventionen, säger Anita Linder.

Sex myndigheter kommer att omfattas av informationsplikten: Arbetsförmedlingen, Kronofogdemyndigheten, Försäkringskassan, Pensionsmyndigheten, Kriminalvården och Skatteverket.

”Inte höja effektiviteten”

Under presentationen av utredningen som döpts till ”Utredningen om stärkt återvändandeverksamhet” framhöll migrationsministern Johan Forssell (M) att det i riktlinjerna till utredningen angavs att informationsutbytet mellan myndigheterna skulle vara effektiv.

Att skolan undantas var, enligt honom, en konsekvens av de riktlinjerna.

– Informationen om vilka som går i skolan finns redan på annat håll, sa Johan Forssell. Att kräva att lärare anmäler elever skulle inte höja effektiviteten.

Bakgrunden till utredningen är en överenskommelse bland Tidöpartierna, M, SD, KD och L där man enats om att myndigheter ska vara skyldiga att informera Migrationsverket och polis när de kommer i kontakt med personer som vistas i Sverige utan tillstånd. Genom att göra det svårare att vistas i landet som papperslös, menar Tidöpartierna att ett skuggsamhälle motverkas.

Utredningen har kritiserats kraftigt och Sveriges Lärare har till och med lovat att ställa upp med juridisk hjälp till lärare som, om förslaget blivit verklighet – vägrat lämna uppgifter om elever.

– Att lärare undantas från informationsplikten är positivt och en seger för ett hårt fackligt arbete. Vi kommer att fortsätta bevaka våra medlemmars vilja, säger Anna Olskog.

LÄS MER:

Lärare undantas – behöver inte anmäla papperslösa

Migrationsministern: ”Inte fråga om gränsvakter”

Skolor har fått 300 miljoner i bidrag för papperslösa