100 dagar kvar till Sveriges Lärare: "Utmaning att förstå skillnaderna"

Thomas Ekholm från Lärarnas Riksförbund (vänster) och Mikael Johansson från Lärarförbundet.
Den här artikeln publicerades ursprungligen på Läraren.se

Om 100 dagar gifter sig Lärarförbundet och Lärarnas Riksförbund och bildar Sveriges Lärare. Runt om i Sverige används nu förlovningstiden till lokala aktiviteter för att stärka det kommande förbundet.

LÄS ÄVEN: Nya organisationen – så påverkas du

Lärarförbundet i Skellefteå är en av de lokalavdelningar som nu tillsammans med Lärarnas Riksförbund arbetar med att kitta ihop det nya förbundet lokalt. Men Mikael Johansson, Lärarförbundets ordförande i Skellefteå, vittnar om att de båda förbunden redan har ett bra lokalt samarbete sedan tidigare, bland både ombuden på skolorna och i den lokala avdelningen.

Hur fungerar arbetet nu?

– Vi bygger vidare på vårt samarbete nu med sikte på 1 januari 2023 när vi blir ett förbund. Vi har träffats med styrelserna och planerar en gemensam styrelseutbildning där vi ska arbeta både med de interna frågorna och arbetet gentemot arbetsgivaren för att ha en bra bild av varthän vi vill komma med den nya organisationen på lokal nivå, säger han.

Skellefteå är geografiskt en stor kommun, som motsvarar ungefär 70 procent av Skånes yta. I början av höstterminen gjorde bland annat de båda ordförandena Mikael Johansson från Lärarförbundet och Thomas Ekholm från Lärarnas Riksförbund arbetsplatsbesök tillsammans. De informerade om samgåendet i det nya förbundet Sveriges Lärare och bjöd på godis.

Hur har ni upplevt arbetet med att på lokal nivå föra samman de två förbunden?

– ­Det har varit väldigt roligt och nyttigt att göra sådant tillsammans, och viktigt att nå ut till alla medlemmar tillsammans. Våra LR-kollegor har ju till exempel aldrig tidigare besökt förskolorna i kommunen på det sättet. Det var intressant att visa dem hur många förskoleavdelningar vi har i kommunen och hur olika förutsättningarna kan vara på mindre och större arbetsplatser som de kanske inte haft anledning att besöka tidigare.

Detta händer nu:

1 januari 2023: Sveriges Lärare och Sveriges Skolledare bildas. Tillsammans formar de föreningen Facken inom utbildning. 
Medlemsavgiften föreslås bli 280 kronor för yrkesverksamma inom Sveriges Lärare, 0 kronor för studenter och 65 kronor för pensionärer och doktorander. Medlemmar i Sveriges Skolledare betalar 290 kronor.

Gemensam debatt

Inför valet genomförde förbunden gemensamt en politikerdebatt med lokala politiker och den följde man sedan upp med en gemensam debattartikel i lokaltidningen.

– Det känns väldigt roligt och viktigt att visa medlemmarna att vi agerar ännu tydligare tillsammans, även om vi bland annat skrivit gemensamma debattartiklar och liknande tidigare så är vi på en ny nivå nu, med siktet tydligt ställt mot det nya förbundet, säger han.

Vad hoppas ni på om 100 dagar när Sveriges Lärare är i gång? 

– Vi hoppas på att ha kommit ännu längre i vårt gemensamma styrelsearbete redan innan vi ska agera som EN styrelse, vi kommer ju ändå från förbund som skiljer sig oss inte minst organisatoriskt och det är en utmaning i sig att förstå de skillnaderna – och förstå vad det nya innebär, säger han.

Hoppas kunna påverka ännu mer

Mikael Johansson säger att både han själv och Thomas Ekholm varit ombud i kongressprocessen vilket gjort att de har kunnat ta del av stadgar med mera längs vägen men det är ändå mycket som måste förstås och bli tydligare. Gentemot arbetsgivaren tror han att det kommer vara en fördel att ännu tydligare kunna agera som ett enat förbund och kunna nyttja den stora kompetens som finns hos alla lokala ombud ute på arbetsplatserna.

– Vi hoppas att det ska kunna ge större möjligheter till politisk påverkan i de frågor som rör löner, förutsättningar och inte minst kompetensförsörjningen. Skellefteå är en kommun som växer snabbt, och då är det extra viktigt att skolan och lärarna har de förutsättningar som behövs, säger han.

LÄS ÄVEN:

Nya organisationen – så påverkas du

Så blir nya ledarskapet i Sveriges Lärare

Debatt: "Livet är inte rättvist men skolan måste bli"