Socialministern efter försenade riskersättningen:”Förstår frustrationen”

Socialminister Lena Hallengren förstår frustrationen många känner över att besked om smittbärarpenningen kan dröja till årsskiftet, men lovar att regeringen kommer hitta en lösning.
Den här artikeln publicerades ursprungligen på Läraren.se

Det är oklart när regeringens utlovade riskgruppspeng blir verklighet.
– Jag är fortsatt orolig, säger förskolläraren Lis-Maj Eriksson, som snart återvänder till jobbet – trots covid-19-risken.

En dryg månad efter regeringens löfte om ersättning till riskgrupper för covid-19, har inget hänt. Socialminister Lena Hallengren (S) förklarar i Dagens Nyheter att det är svårt att göra verklighet av löftet.

Hur kan regeringen lova ersättning med tanke på hur svårt det verkar vara att genomföra?
– Vi kommer att hitta en lösning, men det visar sig ta längre tid än vi önskar. Jag förstår verkligen den frustration som finns över att det tar tid. Vi inledde det här arbetet i bred politisk enighet, och jag tror att frågan visat sig mer komplex än alla vi i de politiska partierna trodde från början. Men jag vill att alla berörda ska veta att regeringen verkligen gör vad vi kan för att hitta en lösning så snart det bara går, säger Lena Hallengren, till Läraren.se.

Förskolläraren Lis-Maj Eriksson har ingen panik över ekonomin, men ovissheten om hur den egna hälsan kommer att drabbas är jobbig.

Hon har dubbla diagnoser som innebär att hon löper extra stor risk att drabbas av en allvarlig form av covid-19. Under två veckor har sjukskrivningen gjort att det går att hålla sig hemma, men nu krävs läkarintyg, och Lis-Maj Eriksson är inte sjuk. Inte på det sättet – hon måste tillbaka till förskolan.

– Nästa vecka är jag tillbaka på jobbet, och jag har fortsatt oro. Jag längtar dit. Tampas med olika känslor: ”hur farligt kan det vara, hur stor är risken att jag blir smittad?”. Men tänker också på att ta ansvar och skydda mig då jag är i riskgrupp, med intyg från läkare. Jag vill inte tvingas söka sjukvård, en överbelastad sådan, säger hon till Läraren.se.

Regeringens svårigheter handlar bland annat om att det saknas personal vid Försäkringskassan, som ska ta hand om ansökningarna, men också om att avgöra vem som tillhör en riskgrupp, och hur man ska förhindra fusk, enligt DN.

– Jag har full respekt för att det är svåra frågor. Men det är extremt mycket svårare att betala räkningar när man står utan inkomst, säger Johanna Jaara Åstrand.

Totalt räknar Socialstyrelsen med att 200 000 personer har någon av de sjukdomar som kan ligga till grund för att drabbas allvarligt av covid-19.

Det handlar till exempel om människor som behandlas för cancer, som har neurologiska sjukdomar, flera olika diagnoser som rör hjärta- och kärl, eller diabetes med komplikationer.

Exakt hur många som finns bland Lärarförbundets medlemmar är svårt att veta.

– Men det jag vet från de samtal vi får lokalt och nationellt, och från de kontakter som medlemmar tar med mig i sociala kanaler så är det här en stor fråga. Det kanske inte är jättejättemånga individer, men för dem det berör är det helt avgörande, säger Johanna Jaara Åstrand.

För Lis-Maj Eriksson börjar jobbet igen efter helgen – fortfarande utan regeringsbesked.