”Ersättning för riskgrupper dröjer till september”
Smittbärarpenning
Den förebyggande riskgruppsersättningen för covid-19 dröjer – ända till september.
– Våra medlemmar riskerar sin hälsa för att få mat på bordet, säger Lärarförbundets vice ordförande Maria Rönn.
Från och med 1 juli och tre månader framåt, får riskgrupper för allvarlig covid-19 rätt till förebyggande sjukpenning. Det gäller personer som inte kan arbeta hemma.
Nu rapporterar Sveriges radio att Försäkringskassan behöver bygga en ny e-tjänst för att kunna ta hand om ansökningarna. Den beräknas enligt SR vara klar 24 augusti, och först då går det att ansöka om ersättning.
– Ersättningen förlorar sitt syfte om man inte kan få den under den period man behöver den. Våra medlemmar tvingas riskera sin hälsa för att få mat på bordet. Ministern får gärna förklara hur den gruppen, som redan har väntat länge, ska klara sig, säger Maria Rönn, förste vice ordförande för Lärarförbundet.
”Förstår frustrationen”
– Vi har vänt och vridit på de flesta systemen för att kunna ge ersättning till de som drabbats på olika vis av coronaviruset. Det är en svår situation för den enskilde och jag förstår frustrationen med att det tar tid. Givetvis vill vi ha systemet på plats så snart som möjligt och jag vet att Försäkringskassan arbetar intensivt med att få det på plats, säger Ardalan Shekarabi, socialförsäkringsminister, till Läraren.se.
Maria Rönn, vice ordförande Lärarförbundet.
Förskolläraren Lis-Maj Eriksson har en kronisk lungsjukdom. Just nu är hon sjukskriven och går snart på semester. Och hade hon inte blivit sjukskriven, hade hon ändå avstått från att söka de 804 kronorna om dagen.
– Det kommer att bli en process i sig, att få positivt besked på en sådan ansökan. Det är nog inte självklart att man har rätt till ersättning, även med intyg från läkare på lungmedicin, säger hon.
Själv klarar hon sig.
– Men det är jättetufft för dem som är ensamstående nu, säger Lis-Maj Eriksson.
”Retroaktivitet problematiskt”
Läraren.se har även tidigare intervjuat socialförsäkringsminister Ardalan Shekarabi om varför försäkringen inte betalas ut för hela den tid som pandemin varat.
– Retroaktivitet kan bli problematiskt i Försäkringskassans handläggning som kan innebära att utbetalningar av förmånen försenas. Vissa uppgifter kan också vara svåra att både lämna och kontrollera i efterhand, det kan gälla exempelvis en persons tillstånd och arbetssituationen, säger Ardalan Shekarabi.
Maria Rönn hoppas att arbetsgivarna kommer att kliva in, och hitta möjligheter för fler att arbeta hemifrån.
– Vi vill vi också se en förlängd giltighetstid efter sista september. Just nu syns inga tecken på att smittan är över då, och det är en stor oro för våra medlemmar i riskgrupp, säger Maria Rönn.