Kritiken: ”Slutar gälla när smittan återkommer”

Den här artikeln publicerades ursprungligen på Läraren.se

Förslaget om förebyggande sjukpenning för covid-riskgrupper gäller under tre månader.
– Det riskerar att bli lagom till smittan bryter ut igen, säger Camilla Waltersson Grönvall (M).

Läs också: Regeringens förslag: 804 kronor om dagen till riskgrupper

I går gick Dagens Nyheter ut med att regeringen presenterat ett förslag om förebyggande sjukpenning för covid-riskgrupper. Enligt tidningen handlar det om 804 kronor per dag, samma som maxbeloppet för sjukpenningen.

Förslaget väntas gälla från 1 juli och tre månader framåt, men inte retroaktivt.

Det innebär att det inte kommer ersättning för den period som varit. Samt att bidraget börjar räknas då många ändå har semester.

– Förskollärare som håller igång över sommaren, för dem är det relevant. Det finns de som redan tagit ut fem veckors semester och för dem blir det viktigt. Men för lärare kommer ersättningen lagom till ledigheten, säger Camilla Waltersson Grönvall, socialpolitisk talesperson för Moderaterna.

Läs mer: Covidpengarna dröjer: "Känner mig sviken"

Hon är också kritisk till den korta perioden som försäkringen väntas gälla.

– Det här ska bara gälla i tre månader, sedan är det slut. Ingen kan svara på om vi går mot en andra smittovåg till hösten. Det innebär att ersättningen försvinner till smittan riskerar att dra igång igen, säger hon.

”Leder till personliga tragedier”

Johanna Jaara Åstrand välkomnar beskedet som sådant, men kritiserar den långa beslutstiden.

– Det här leder till personliga tragedier. Människor befinner sig under extrem psykisk press, eftersom de hela tiden är oroliga att dra på sig smittan och faktiskt riskera sitt liv. Att det svenska samhället inte kan mobilisera och skydda de mest sårbara under pandemin, så att de i varje fall slipper ekonomisk stress – det är högst anmärkningsvärt och mycket olyckligt.

Från början räknade Socialstyrelsen med att cirka 200 000 personer i arbetsför ålder ingick riskgruppen, utifrån de nio diagnoser och sjukdomstillstånd som antas leda till ökad risk för allvarlig covid-19.

Läs mer: Förskolläraren i riskgrupp – erbjöds byta jobb med städpersonalen

Regeringen räknar med 70 000.

– Alla de som är i riskgrupp kommer inte att söka ersättning. Kan man arbeta hemma och få lön som är större än 804 kronor så gör man det. När man räknar med hur många som arbetar hemma och då landar det på 70 000. Blir det fler kan man inte neka dem, alla har rätt att söka. Jag tror att det kommer bli färre – men det är svårt att säga, säger Camilla Waltersson-Grönvall.

Större ansvar av arbetsgivarna

Hur det blir med anhöriga till personer i riskgrupp är ännu inte klart – det är en fråga som Lärarförbundet driver.

Johanna Jaara Åstrand vill också se ett ökat ansvarstagande från arbetsgivarna.

– Vi ser helst att lärarna får jobba hemifrån med lön, och att arbetsgivarna tar sitt fulla ansvar och verkligen undersöker om det går att hitta värdefulla arbetsuppgifter som man kan genomföra på distans. Det är svårare på förskolor och fritidshem, men det är inte omöjligt. Det kan till exempel handla om utvecklingsarbete och planeringar, eller kompetensutveckling, säger hon.

När pengarna kommer att kunna betalas ut är också oklart.

Läraren.se har fått besked från socialförsäkringminister Ardalan Shekarabi (S) att kommentarer dröjer tills remissen är färdig.