Covidpengarna dröjer: "Känner mig sviken"

Lis-Maj Eriksson får vänta på ersättningen som skulle göra det möjligt att stanna hemma från arbetet på förskolan. Nu är hon orolig varje dag.
Den här artikeln publicerades ursprungligen på Läraren.se

Lis-Maj Eriksson är en av dem som tvingas välja mellan privatekonomi och hälsa – trots att regeringen har ett färdigt förslag till riskgruppsersättning riskerar pengarna att dröja.

Sedan tre veckor är Lis-Maj Eriksson tillbaka på förskolan där hon arbetar.

Hon kunde vara hemma två veckor utan läkarintyg, men sedan var hon tvungen att återvända.

Hon har precis hört på nyheterna att regeringen kommit med förslag om en förebyggande sjukpenning för personer som hon. Människor i riskgrupp för allvarlig covid-19.

– Naturligtvis skulle jag vilja att ersättning för oss i riskgrupp skulle varit på plats redan för en månad sedan, 1 april. Jag känner daglig stor oro, i och med att det är svårt att hålla restriktionerna där lika noga som jag håller dem på min fritid. Då jag följer dem som vore 70 plus, säger hon.

Förskolläraren i riskgrupp – erbjöds byta jobb med städpersonalen

Under torsdagen ska hon prata med sin lungläkare igen. Lis-Maj Eriksson är också orolig för att stressen ska göra henne sjuk.

– En så stor oro som jag upplever är så psykiskt belastande, det ger kroppsliga besvär också. Oro sänker immunförsvar och blir försämrad i mina lungor också och i värsta fall leder det till en ny infektion i luftvägarna, förklarar hon.

Och ursäktar sig för den tråkiga stämningen i svaren.

– Men tyvärr, det är bara att kämpa på – offra hälsan eller offra den privata ekonomin... det är inga lätta val man ställs inför. Jag känner mig sviken av de som har makten, som styr. 

Regeringens förslag: 804 kronor om dagen till riskgrupper

Covid-tester: 1 200 kronor placerar dig i grupp 1