Förskolläraren i riskgrupp – erbjöds byta jobb med städpersonalen

Regeringens riskgruppsersättning dröjer – lärare riskerar sin ekonomi. Foto: Getty Images
Den här artikeln publicerades ursprungligen på Läraren.se

Förskolläraren Carina Olsson Renault väntar besked om regeringens utlovade riskgruppsersättning. Hon är rädd att gå i personlig konkurs innan den kommer.
Arbetsgivarens lösning? Städa förskolan medan barnen går ut.

Hjärtfelet är medfött, och Carina Olsson Renault har opererats flera gånger.

Hennes läkare har precis nedgraderat henne från högriskgrupp till riskgrupp för att drabbas av allvarliga komplikationer om hon smittas med covid-19.

– Jag gick hem helt enkelt. Man skulle ju få pengar. Jag har fått två veckors sjukskrivning i alla fall. Men nu är jag tjänstledig utan lön. Det måste finnas möjlighet att få hjälp innan jag går i personlig konkurs, säger hon.

”Kan inte ha utrustning”

Carina Olsson Renault har varit hemma i dryga två månader. Hon har kontaktat socialen, men eftersom hon fortfarande är gift med ex-mannen i Frankrike så får hon ingen hjälp. Och med 20 års arbete utomlands bakom sig kommer pensionen bli skral, så Carina Olsson Renault har ett sparkapital. Det gör också henne omöjlig som mottagare av socialtjänstens bidrag.

Carina Olsson Renault.

– Jag kan inte ha utrustning i mitt jobb. Barnen skulle skrika om jag kom in med mask på mig, säger hon.

I stället erbjöd rektorn på förskolan henne att byta tjänst med städerskan, och städa när barnen på förskolan är ute på eftermiddagarna, något som NWT tidigare rapporterat.

– Fysiskt så vet jag inte om jag klarar det. Och sen vet jag inte om det är så bra att vara i badrum och tvätta – jag tackade nej, säger Carina Olsson Renault.

Kanske tvingas hon gå tillbaka.

– Men då är det rädslan. Jag får välja mellan pengarna och den. Om jag använder mina besparingar får jag inget att leva av under pensionen, säger hon.

Carina Olsson Renault beskriver sig som en stark person.

– Jag har aldrig gått in i väggen. Men nu är det rädslan. Och en mamma som är multisjuk som jag sitter i karantän med. Och det är väldigt jobbigt mentalt att ha ont om pengar.

– Men jag är inte den enda – vi kanske skulle göra en Greta Thunberg och sätta oss utanför riksdagen, säger hon.

Skoldirektören: Inte alls smart

Pontus Larsson är ordförande för Lärarförbundet Karlstad.

Maria Kjällström, skoldirektör Karlstad.

– Jag tycker inte att det kändes så kul att hon skulle städa. I första hand ska man få erbjudanden om tjänst inom sitt eget avtalsområde. Men det går inte i det här fallet. Och då måste vi titta på andra lösningar så man inte blir utan pengar. Att städa toaletter är inte en lösning, säger han.

– Nej det var inte alls smart. Men det var ett tydligt exempel på att så länge vi bara sitter i vår egen förvaltning har vi bara de jobben att erbjuda som finns i den förvaltningen. Jag har full förståelse för att man inte nappar på det, även om det skedde av omsorg om den anställda, säger Maria Kjällström, skoldirektör vid barn- och ungdomsförvaltningen i Karlstad.

Läraren.se fortsätter att söka socialminister Lena Hallengrens stab för besked om riskgruppsersättningen.

Så vill Lärarförbundet hjälpa kommunens riskgruppslärare