Efter Lärarförbundets krav: Regeringen inför smittbärarpenning för riskgrupper
Coronaviruset
Lärarförbundet får igenom sitt krav på regeringen – som nu ska ta fram ett förslag på utökad smittbärarpenning för människor som befinner sig i riskgruppen för covid-19.
– Det känns bra att politikerna har lyssnat på oss, säger Johanna Jaara Åstrand.
På förskolor, fritidshem och skolor går det inte att hålla avstånd, jobba hemma eller använda skyddsvisir. Därför har Lärarförbundet och flera andra fackförbund krävt att den som befinner sig i riskgrupp för att drabbas hårt av covid-19-smitta ska få stanna hemma, med ersättning.
Hittills har det endast varit möjligt att få smittbärarpenning för den som redan är smittad, och behöver stanna hemma.
Efter ett förslag från Moderaterna har riksdagen enats om utökad smittbärarpenning, skriver DN.
Regeringen ger nu Socialstyrelsen i uppdrag att ta fram underlag för vilka som är riskgrupper, enligt tidningen.
– Ett mycket välkommet och viktigt besked! Det känns bra att politikerna har lyssnat på oss och att de inser värdet i att säkra ersättning för den målgrupp som inte kan utföra jobbet hemifrån, säger Johanna Jaara Åstrand, Lärarförbundets ordförande, till Lärarnas Tidning.
Problemet är att avgöra vilka sjukdomar eller tillstånd som kan tänkas göra drabbade till en riskgrupp.
– Att ringa in målgruppen är en utmaning, säger socialminister Lena Hallengren (S), till tidningen.
Svårigheterna bekräftades även för Lärarnas Tidning av statsepidemiologen Anders Tegnell, under en av Folkhälsomyndighetens presskonferenser i veckan:
– Det är problematiskt med andra riskgrupper, för det finns inga tydliga data som säger att en hel grupp med någon kronisk sjukdom per definition har en högre risk än vem som helst. Diabetiker är inte alla en högre riskgrupp. Man måste liksom prata med sin behandlande läkare, för att göra en bedömning. Hur reagerade jag på luftvägsinfektioner tidigare? Är jag mer känslig än andra att få den här infektionen? Det är det enda hanteringssättet vi kan se i dag. Det får väldigt konstiga konsekvenser om vi pekar på alla diabetiker när förmodligen 90 procent av dom inte har någon större risk än vem som helst, sa han till Lärarnas Tidning.
– Det är en mycket relevant fråga, och något som jag tror att alla partier, patientgrupper och myndigheter har funderat över. Så här långt har de över 70 år varit den enda riskgruppen som varit väl definierad. Nu får Socialstyrelsen ett uppdrag att definiera hur de här målgrupperna ska se ut och det är en grannlaga uppgift, säger socialminister Lena Hallengren, till Dagens Nyheter.
Förslaget på definition av riskgrupperna ska vara färdigt 21 april.