Ersättning för riskgrupper kan dröja till nästa år

Slutgiltigt besked om smittbärarpenning dröjer från Socialdepartementet och Lena Hallengren (S), t.h. Foto: Ninni Andersson / Regeringskansliet
Den här artikeln publicerades ursprungligen på Läraren.se

En månad efter att regeringen beslutat om ersättning för riskgrupper för covid-19, saknas fortfarande ett beslut från socialdepartementet.
– Skärpning, vi kräver ett beslut omgående, säger Johanna Jaara Åstrand, Lärarförbundets ordförande.

Förra veckan skrev Läraren.se om Lis-Maj Eriksson är en av alla dem som arbetar i skola och förskola, och som är diagnostiserad med två sjukdomar som placerar henne i riskgrupp för att drabbas av allvarlig covid-19.

Hon och de cirka 200 000 andra som befinner sig i riskgrupp väntar fortfarande på beslut från socialdepartementet – ett besked som dröjer.

– Vi gör verkligen allt vi kan men det är otroligt svårt. Jag tror att det är farligt om jag säger när jag tror att det kommer för jag kan inte svara på det, säger socialminister Lena Hallengren till Dagens Nyheter.

Ministern befarar en stor mängd sökande, och att det skulle krävas 2 000 nya handläggare för att Försäkringskassan skulle lyckas. Men det handlar också om svårigheten att avgränsa riskgrupper, om man kan arbeta hemifrån och hur man minimerar fuskrisken, enligt tidningen.

– Det blir som att bygga ett nytt socialförsäkringssystem. Om Försäkringskassan ska både handlägga ärendena och betala ut ersättning så behöver myndigheten kanske 2.000 nya handläggare. Det innebär en risk att de sökande inte får sina pengar förrän vid årsskiftet, säger ministern till DN.



Läraren.se har bett om en intervju med socialminister Lena Hallengren. Men den får vänta:

”Ett intensivt arbete pågår på socialdepartementet. Anledningen till att det dröjer är att det är ett komplicerat arbete att skapa en ersättningsmodell till det stora antal individer som träffas av riskgruppsdefinitionerna. När vi har nya besked att ge kan vi ta en intervju”, skriver pressekreteraren Jasmina Sofic.

Johanna Jaara Åstrand, ordförande för Lärarförbundet, har tidigare uttryckt skarp kritik mot dröjsmålet.

– Vi tycker att det har tagit alldeles för lång tid att få ett beslut på bordet. Det är jättemånga medlemmar som kommer i kläm. Vi får samtal och mejl varje dag, från oroliga medlemmar som befinner sig i limbo. Skärpning, säger jag. Vi befinner oss i en pandemi, och vi kräver ett beslut omgående, säger Johanna Jaara Åstrand.

Urban Nylén, medicinskt sakkunnig på Socialstyrelsen, påpekar att alla som befinner sig i riskgrupp inte löper samma risk att drabbas allvarligt.
– Det finns ett antal faktorer som förekommer oftare hos de som drabbas allvarligt av infektionen –  men det är inte så att alla som drabbas allvarligt eller avlider av infektionen har någon av de här faktorerna. Det är en pusselbit som kan bidra, men inte hela bilden. Den finns inte än, säger Urban Nylén.