Nya siffror: Våld mot lärare ökar bland yngsta barnen

Drygt 40 procent av lärarna i förskola och 54 procent av lärarna i fritidshem uppger att de har blivit utsatta för fysiskt våld av ett barn eller en elev.

Våldet mot lärarna ökar – och det är utbrett även bland de yngsta barnen.
Nu träffar Anna Olskog, förbundsordförande för Sveriges Lärare, skolminister Lotta Edholm (L) för att framföra lärarnas krav på åtgärder.

Med sig till utbildningsdepartementet har Anna Olskog en portfölj som är tung att bära. De senaste årens vittnesmål om hur våldet breder ut sig, även i fritidshemmet och de lägsta årskurserna, väger.

– Det har ökat, framför allt på lågstadiet. De exceptionella fallen är ganska få, men de är väldigt exceptionella. Och de har blivit fler, säger Eva Löfqvist, 1-7-lärare som sitter med i styrelsen för Sveriges Lärares nationella skolformsförening grundskola.

”Bett, slag och saxhugg”

Eva Löfqvist.

Hon ger exempel:

– Det är bett, kraftiga slag med handleder, knytnävar eller tillhyggen. De slänger stolar eller hugger med saxar eller pennor. De skallar, slår i huvudet, sliter, biter och river eller drar lärare i håret.

Eva Löfqvist har arbetat som lärare i 30 år.

– De senaste tio åren har det blivit ganska tydligt att det skett en attitydförändring. På lågstadiet ser vi mer av riktigt allvarliga, tunga fall. Det vi ser på mellanstadiet är mer en allmän jargong och problem i beteendemönstret, säger hon.

Anmälningarna till Arbetsmiljöverket har ökat med drygt 150 procent under en tioårsperiod.

4 av 10 drabbade

Nya siffror vittnar om att våldet drabbar lärare för de allra yngsta.

En intervjuundersökning som Sveriges Lärare lät genomföra under 2024 visar att en stor andel lärare uppger att det stämmer helt eller delvis att arbetsplatsen har problem med att lärarna utsätts för hot och våld av eleverna.

Det gäller för:

  • 43 procent av lärarna i fritidshem.
  • 41 procent av lärarna i förskoleklass.
  • 37 procent av lärarna på lågstadiet.

Rapporten ”Med orimliga förutsättningar” visar samma tendens.

Den bygger på intervjuer som gjorts på uppdrag av Sveriges Lärare under 2023 och visar att drygt 40 procent av lärarna i förskola och 54 procent av lärarna i fritidshem uppger att de har blivit utsatta för fysiskt våld av ett barn eller en elev.

Båda undersökningarna är gjorda bland deltagarna i Sveriges Lärares medlemspanel, som är uppbyggd av ett representativt urval.

– Jag tror ingen av oss vet eller förstår hur det har blivit så här, säger Eva Löfqvist.

Men i Stockholm har Sveriges Lärare fått fart på utbildningsförvaltningen.

”Har ryckt upp sig rejält”

– Stockholms stad har ryckt upp sig rejält och de är på, de har reagerat på skyddsstoppen, säger Eva Löfqvist.

Vi Lärare har skrivit om hur lärarfacket genomförde skyddsstopp på en skola, till följd av en enda våldsam lågstadieelev.

– Det är inget vi kommer att strössla med. Men det hjälper lärarna, och det hjälper eleven att få komma till en skola som fungerar, säger hon.

Fyra skyddsstopp kan komma att bli aktuella i kommunen under den närmaste tiden.

– Det kan vara bli rejält våldsamt och vi har hela tiden liggande bakom oss hur mycket man får hålla fast en elev? Även om de gjort lite tydligare skrivningar i skollagen finns fortfarande en rädsla att bli anklagad för misshandel, säger Eva Löfqvist.

Anna Olskogs möte med skolministern är en punktmarkering.

Det sker tillsammans med representanter för Sveriges Skolledare, på inbjudan av Lotta Edholm.

Lärarnas krav mot våldet

– Det är en helt ohållbar och oacceptabel situation, som måste vändas. Som skolminister är jag naturligtvis mycket bekymrad över utvecklingen och har därför bjudit in representanter för Sveriges Lärare och Sveriges Skolledare till ett samtal om vad som mer behöver göras för att tryggheten i svensk skola ska öka, säger skolminister Lotta Edholm, i ett pressmeddelande.

Eva Löfqvist vet vad hon behöver.

– Eleverna är ju inte så här 100 procent av tiden. Vi är tacksamma för ett extra par händer, men utbrotten skulle kunna stävjas på ett annat sätt om det fanns stödpersonal med kompetens. Men Stockholm har haft neddragningar i två år.

LÄS ÄVEN:

Våldet mot lärarna – 29 rapporter från 2024

Skyddsstopp på skola efter våld av lågstadieelev

Sveriges Lärare: Så ska allvarliga våldet förebyggas

Facket: 10 gånger fler anmälningar om hot och våld

Nytt våldslarm – allt fler rektorer stöttar skyddsstopp

30 rapporter om våldet mot lärarna: ”Chockad”