Maskerad elev simulerade väpnat rån på skola – friades

Foto: Bildbyrån och Adobe stock

Eleven simulerade ett väpnat rån och hotade mentorn: Jag trodde att jag skulle dödas”.

Maskerad med en balaklava slet eleven upp dörren och hotade en av skolans mentorer med vad som uppfattades som en pistol.
I rätten erkände eleven att han simulerat ett väpnat rån – men frikändes.
– Jag blev fruktansvärt rädd, säger mentorn.

Med dödsskjutning i grannkommunen i färskt minne såg mentorn en person komma in genom dörren. Personen hade maskerat sig med en svart balaklava, en skidmask, som dolde allt utom ögonen och riktade vad som mentorn uppfattade som en pistol mot hans huvud.

– Det var fruktansvärt. Jag blev livrädd och trodde att jag skulle dödas, säger mentorn.

Efter en kort stund visade personen att ”pistolen” var en mobiltelefon. När han tog av sig maskeringen visade det sig vara en elev på skolan. Enligt honom själv hade han ”simulerat ett väpnat rån”, som ett skämt.

Tre av fyra skolor brister

Händelsen som fångats på övervakningskameror polisanmäldes och eleven åtalades misstänkt för olaga hot.

På tisdagen kom Arbetsmiljöverkets rapport som visar att tre av fyra skolor brister i sitt förebyggande arbete för att förhindra att anställda utsätts för våld och hot på jobbet.

Mentorns skolledning tog däremot sitt ansvar, erbjöd stöd och företagshälsovård och anmälde händelsen i enlighet med regelverk och, enligt metorn, medmänsklighet.

Oeniga i sina domar

Men både tingsrätt och hovrätt friade eleven då de inte ansåg att det funnits ett tillräckligt uppsåt från eleven att hota mentorn.

Både tingsrätt och hovrätt var oeniga i sina domar.

– Jag ser det kanske för binärt, säger mentorn, men om det inte var olagligt så är det alltså lagligt att ”simulera väpnat rån”. Signalvärdet av domen är skrämmande, att hot och våld blivit så normaliserat att det här inte var olagligt.

Eleven tillbaka i skolan

Efter de friande domarna är eleven tillbaka i skolan.

– Jag känner ett stort obehag när jag möter honom i korridorerna.

Händelsen har också påverkat mentorn mentalt.

– Jag stålsätter mig för jag vill inte att eleven ska vinna. Jag har haft ett fantastiskt fint stöd från kollegor och skolledning hela vägen. Ledningen gav klartecken till alla att närvara på rättegången. Ett tiotal kollegor fanns på plats i tingsrätten och skolledningen täckte upp för dem i skolan.

Funderar på att byta jobb

Obehaget har fått mentorn att överväga sitt yrkesval.

– Utan stödet hade jag nog funderat på att byta bransch. Ska jag behöva förvänta mig dödshot bara för att jag vill göra gott för andra människor? Tyvärr har jag förlorat tron på rättssamhället.

LÄS MER:

Så många skolor brister i arbetet med hot och våld: ”Skrämmande”

Våldet mot lärarna – 29 rapporter från 2024

Efter krav från Sveriges Lärare: Krismöte om våldet

Nya siffror: Våld mot lärare ökar bland yngsta barnen

Facket vill se en nationell samordnare mot skolvåld