Elev gripen efter hot – lärarna utan beredskap
Hoten mot lärarna
Varningen låg i läraren Olle Lintons mejlkorg, när han öppnade den på morgonen. Nu är en tonåring gripen misstänkt för grovt olaga hot mot gymnasieskolan Östra real i Stockholm. Men lärarna på skolan saknade rutiner för att skydda sig och eleverna.
LÄSTIPS: Terrorforskaren: ”Det fanns massa signaler”
Olle Lintons inkorg innehöll en varning från en orolig förälder på skolan: det gick rykten om att en elev planerade en skolattack. Klockan var strax innan åtta på morgonen och eleverna strömmade in samtidigt som han läste.
Saknar rutiner
Men varken han eller den andra personalen på skolan visste hur de skulle agera.
– Ska man strunta i det, tolka det som ett skämt? Men det går ju inte efter senaste tidens händelser. Jag försökte få tag i rektor och biträdande rektorer. Sen fick jag tag i en vaktmästare som var lika orolig som jag, säger han.
Under onsdagen fick två separata gymnasieskolor i Stockholm motta varningar och hot om attacker.
Lärarna på Östra real vet vad de ska göra när attacken väl sker. Men inför hotet stod de ensamma.
– Vi måste ha rutiner kring det här, på samma sätt som om det börjar brinna, säger han.
Under en halvtimme visste inte lärarna om eleven fanns på skolan. Sedan fick de veta att personen var gripen, säger han.
”Väntade på skotten”
Olle Linton väntade på att höra skott.
– Jag var jätteorolig. Man blir paranoid, tittar på alla. Jag var rädd att det skulle börja smälla, säger Olle Linton.
Läraren har tidigare skrivit om lärares rädsla för skolattacker.
Vad skulle du behöva för att känna dig trygg?
– Stockholms stad behöver inse att det här är ett verkligt hot. De borde skämmas för att de inte tagit itu med detta tidigare. Jag är besviken. Även på mig själv som inte larmade polisen direkt. Det handlar om när, inte om det kommer att hända, säger han.
Polisen har inlett en förundersökning om grovt olaga hot.
Kommunens svar på kritiken
Ilana Hart är gymnasiechef i Stockholms kommun.
– Det är en otroligt stressfull situation som skapar oro hos vårdnadshavare, elever, personal, skolledning och det intilliggande samhället, säger hon.
Hon förklarar att skolan hade en föreläsning med kommunens säkerhetssamordnare innan höstterminen, och att krisplanen är uppdaterad efter detta.
Det innebär bland annat att rektor loggar allt som sker, och att detta sedan utvärderas.
Loggen visar att rektor öppnade mejlet 07.35. Polisen är på plats på skolan 08.05. Klockan 08.18 bedömer polisen att det inte finns någon hotbild på skolan och 08.36 meddelar polisen att den misstänkte gärningsmannen är intagen för förhör.
Det skulle kunna hända en hel del mellan 07.35 och 08.05, när polisen var på plats?
– Ja, men om man får ett sådant mejl så måste vi kolla den och samla in information och sen ringa polisen. Det viktigaste var att rektor ringde upp personen som skickat mejlet och fråga vad det är, säger Ilana Hart.
Lärarförbundets undersökning visar att 40 procent av lärarna är oroliga för en skolattack. Vad vill du säga till lärarna?
– Det är en väldigt svår, väldigt bra fråga. Jag förstår dem helt och fullt för har det hänt någonstans så är det självklart att det kan hända igen. Och det gäller att både jobba lokalt och ha de här föreläsningarna, prata om de tuffa ämnena och förbereda sig. På samma sätt som man jobbar med brandövningar måste vi jobba med de här rutinerna också. Sen kan skolan inte täcka andra samhällsfunktioner så vi måste jobba nära eleverna men också nära socialtjänst, polis och Bup.
LÄS ÄVEN: ”Vi lärare står utan skydd”
Elever som känner behov av stöd erbjuds detta genom elevhälsan, lärare genom företagshälsovården.
Ingen är gripen för hotet mot den andra gymnasieskolan, som ligger i Vasastan.
LÄS ÄVEN:
De tittade på mord och planerade skolattacker