Grova hot mot Maria Wiman efter krönika om papperslösa
Hoten mot lärarna
Lärarens krönikör Maria Wiman vägrar ange elever som uppehåller sig i Sverige utan tillstånd. På grund av det drabbas hon av hat och påhopp i sociala medier.
– Man är rätt ensam framför datorn, säger hon.
LÄS ÄVEN: Så ingrep hon mot elevernas näthat
När läraren Maria Wiman delade en krönika för andra gången utsattes hon för en hatstorm.
– En skrev att jag uppmuntrar skuggsamhället och att jag uppmuntrar våldtäkter, säger Maria Wiman.
Hatet från läsarna
”Hoppas du eller någon i din närhet snart drabbas”, skriver en person.
”Jag hatar dig” skriver en annan. En tredje påpekar att Akilov inte hade kunnat genomföra terrordådet på Drottninggatan om han hade blivit utvisad. ”Vider”, skriver någon. Flera vill att hon ska få sparken.
– Jag har skrivit om högt och lågt i tre år för Läraren, om högt och lågt och lagförslag och politiska utspel om skolan. Men det har aldrig kommit i närheten av det här, säger Maria Wiman.
En annan lärare som blivit utsatt är Sara Bruun.
Hon vittnade om elevers rädsla för att bli utkastade efter Sverigedemokraternas valframgångar.
– Jag kan förstå att det låter illa när lärare säger att de inte ska följa lagen. Men det jag skriver är att lagen strider mot barnkonventionen. Men folk tar inte in vad jag egentligen säger om lärares yrkesetik, de blir arga och går inte på djupet, säger Maria Wiman.
Hon har också fått kommentarer från personer som tagit reda på vilken skola hon undervisar på och lovat att hålla koll på eleverna när hon själv vägrar.
Då känns det ensamt
– Det känns inte jättekul att de kollar upp min skola och skriver att de ska kolla upp mina elever och ange dem. Men jag kommer inte att anmäla någon av kommentarerna, säger Maria Wiman.
Som ändå vägrar att tystna. Maria Wiman har fått hundratals uppmuntrande kommentarer och flera tusen gillamarkeringar på Twitter.
– Jag fick jättefint gensvar också. Men jag gissar att fler och fler kommer att tystas – man är rätt ensam när man sitter där framför datorn, säger hon.
LÄS ÄVEN: "Lärare ska inte bli informatörer åt polisen"
Regeringen vill tillsätta en utredning om Tidöförslaget om rapporteringsplikt för offentliganställda. Och det kan tänkas att lärare får en undantagsklausul – om lagen blir verklighet.
Så här svarade migrationsminister Maria Malmer Stenergard på kritiken från lärarna, i en intervju med Läraren.se:
– I Sverige ska ett ja vara ett ja och ett nej ett nej. Har man fått ett ja på sin asylansökan ska man så snabbt som möjligt komma in i samhället. Om man har fått nej på sin asylansökan ska man däremot lämna landet. Men tyvärr går tusentals under jorden varje år, och blir en del av ett växande skuggsamhälle där människor utnyttjas och inte minst barn far illa. Det måste vi bekämpa med full kraft, och de här förslagen är en del i det arbetet. Med det sagt, så ska utredningen också överväga vilka undantag som bör göras när det införs en ordning med informationsutbyte och anmälningsplikt i vissa fall.
LÄS ÄVEN:
Så svarar ministern på angiveri-kritiken