Efter krismötet – så ska de vända kaosskolan
Fredrik Andersson, Sveriges Lärare, är nöjd med de första samtalen med Sjöbo kommun. Foto: Christian Örnberg/ Bildbyrån.
Hoten mot lärarna
Vikariepool och fritidsledare. De första åtgärderna är på plats efter krismötet mellan Sjöbo kommun och Sveriges Lärare.
LÄS MER: Lärarna larmade om kaos på skolan redan före jul
Fredrik Andersson, Sveriges Lärares ombud på Färsingaskolan i Sjöbo, är tillfreds med de första inledande mötena med Sjöbo kommun.
– Det känns konstruktivt och det är inte något jag bara säger, jag menar det. Vi har resonerat kring akuta åtgärder som ska vara på plats efter sportlovet och vi har resonerat kring förebyggande åtgärder som tar lite längre tid som är trygghetsskapande och som minskar arbetsbelastningen, säger han.
Akuta åtgärderna mot stöket
De akuta åtgärderna handlar om att rekrytera en fritidsledare som kan finnas på plats i skolan för att minska skadegörelse och annat stök.
– Någon som ska vara i korridorerna, ha koll på vad som händer och styra eleverna rätt. Det handlar också om en vikariepool så att vi kan täcka upp de obemannade lektionerna så att vi som är på skolan inte fortsätter göra det, vi som inte är sjukskrivna, säger Fredrik Andersson.
På skolan har en liten grupp elever stått bakom en stor del av skadegörelsen, samt hot och trakasserier mot lärarna. Men lärare har även blivit hotade av föräldrar.
I fortsättningen kommer Färsingaskolans lärare bemöta aggressiva föräldrar enligt gemensam handlingsplan.
– Hot eller försök att påverka beslutsfattande, som betyg eller anpassningar kommer polisanmälas. Det som är olagligt på andra ställen är olagligt här. Det ska bli tydligare vem som polisanmäler, säger han.
Lärare kommer i fortsättningen att slippa ensamma möten med trakasserande föräldrar.
– Och svaret på ett olämpligt mejl kommer inte nödvändigtvis från läraren du kontaktat utan från en biträdande rektor eller en specialpedagog. Precis som vi hjälps åt med eleverna så måste vi hjälpas åt med föräldrarna, säger Fredrik Andersson.
Men högt på listan över saker att åtgärda står att anställa en rektor. Skolan har stått utan en fast lösning i ett år. Det är också svårt att rekrytera behöriga lärare.
Detta ställer krav på behöriga lärarna
Ninda Wegbratt Menkus
Men familjeförvaltningens chef Ninda Menkus Wegbratt menar att det inte i första hand är brist på pengar som är problemet.
– Sen kanske situationen i sig kräver att vi behöver äska mer pengar, men det är alltid på bekostnad av någon annan. Vi behöver titta på alla delar, skolan är inte underfinansierad idag utan det handlar om hur man organiserar det. Har vi oerfaren personal eller obehöriga lärare så ställer det krav på lärarna som är behöriga, säger hon.
En sak är de två parterna överens om: att vända Färsingaskolan kommer att ta tid.