Skolstök i nya Bonusfamiljen – så säger experten

Skoljuristen Maria Refors-Legge analyserar scenen i SVT:s Bonusfamiljen där läraren kastar ut en elev ur klassrummet. Foto: Samuel Unéus och SVT
Den här artikeln publicerades ursprungligen på Läraren.se

Senaste säsongen av Bonusfamiljen dyker rätt ner er i både klassrummet och en het lärarfråga. Hur mycket får man ta i för att hantera stökiga elever? Maria Refors-Legge, nybliven doktor i utbildningsjuridik, rätar ut frågetecknen – så gott det går.

Se klippet från SVT:s Bonusfamiljen i spelaren ovan!

LÄSTIPS: Skoljuristen: Så får lärare ingripa

När fjärde säsongen av SVT:s melokomedi Bonusfamiljen börjar är läraren ”Patrik” sliten.

Han dyker upp i klassrummet lite sent – och hamnar sedan i ordväxling med en trotsig elev.

Det slutar med att eleven åker ut och ”Patrik” – som spelas av Erik ”Jerka” Johansson – får möta konsekvenserna.

Många lärare oroar sig för att hantera sådana situationer, bland annat av anmälningsrädsla.

LÄS OCKSÅ: Trots anmälningsvågen – få blir av med sin lärarlegitimation

Läraren.se kallar in Maria Refors-Legge, som precis doktorerat med avhandlingen ”Skolans skyldighet att förhindra kränkande behandling av elever: En rättsvetenskaplig studie” (2021) för att reda ut vad skollagen, tillsynsplikten och praxis säger om det fiktiva fallet.

Bilder: SVT

Mer våld och tvång

– Högsta domstolen verkar acceptera mer våld eller tvång i dag än vad man gjorde tidigare. Samhällsklimatet går mot mer ordning och disciplin-hållet och domstolen är en del av samhället och det kan såklart påverka bedömningen, säger Maria Refors-Legge.

Men i närtid finns fall som säger annorlunda.

År 2016 dömdes en kommun till skadestånd av Högsta domstolen efter det att en lärare örfilat en sjuårig elev som spottat på läraren.

– Högsta domstolen kommer fram till att det inte är okej att slå ett barn, även om barnet har varit provocerande. Lärare ska kunna behärska sig, även om elever beter sig provocerande – som i tv-fallet, säger hon.

Måste lärare tåla lite mer än andra?

– Kanske när det gäller provokationer i förhållande till barn. Man förväntar sig någon form av professionalism. Eleven i klippet säger ”har du herpes efter att du sugit av rektorn” och det är grovt kränkande. Just den där typen av verbala kränkningar ska inte accepteras, och andra disciplinära åtgärder vidtas. Men enligt praxis från HD är det antagligen så att lärare förväntas agera professionellt även om eleverna är medvetet provocerande.

Men det handlar också om hur ont eleven får.

Fallet som avgör: läraren och soffan

– Soffallet från 2020 är lite som i den här serien. Läraren i klippet säger åt eleven att sitta ner och öppna sin bok. Men eleven lyssnar inte. Och i fallet med soffan kommer Högsta domstolen fram till att läraren som lyfter en elev som vägrar lyssna ur en soffa har stöd av skollagens 5 kapitel 6 paragraf om allmänna befogenheter.

Bild: SVT

Skillnaden är att läraren i fallet med soffan är gammal brottare och alltså expert på att lyfta människor utan att skada dem.

– Men om man tar fallet som ledning så verkar det som att HD i det senare fallet öppnar för att lyft inte är helt orimligt eller otänkbart. Och i Bonusfamiljen beror det på hur ont eleven fick där läraren halvt lyfter, halvt släpar och knuffar eleven ut ur klassrummet. Frågan är om smärtan faller inom ramen för vad som kan klassas som ringa misshandel. Jag har svårt att se att den skulle göra det.

LÄSTIPS: Lärarförbundet: Det måste bli tydligare vad som är okej och inte

Vilken tillsynsplikt har Bonus-Patrik för eleven han slänger ut?

– Det här ser ut att vara ett äldre barn som antagligen skulle klara sig utan tillsyn. Det beror lite på vad ”Patrik” känner till om eleven. Tillsynsplikten handlar ju inte bara om att skydda eleven utan även andra. Skulle den här eleven gå ut och vandalisera kapphallen om han blev lämnad ensam, skulle kanske tillsynsplikten diktera att man inte kan slänga ut honom ensam och oövervakad. Men om det inte finns sådana extrema uttryck, då behöver inte en elev i den åldern omedelbar tillsyn i korridoren. Hade eleven varit sju eller gått i förskola hade man inte fått lämna barnet utan uppsikt.

Begår eleven något brott?

– Eleven kränker läraren och det finns bestämmelser om ärekränkning och förtal i brottsbalken. Det finns också ett brott som heter förolämpning, men det faller inte under allmänt åtal. Det är inte åklagaren som driver en sådan fråga till domstol utan det får man göra själv. Det kan fortfarande vara ett brott, beroende på hur gammal eleven är.

Kan ”Patrik” få sparken?

– Jag har svårt att se det. Läraren verkar väldigt stressad, och inte må superbra. Arbetsgivaren kanske behöver se över arbetssituationen, men det känns inte som grund för uppsägning. Det är något hans fackförbund borde agera på.

MER LÄSNING

Experten: Våldet syns i tvåårsåldern
Tio vanliga lärardilemman – vad säger lagen?
Lärare dömd för misshandel av 12-åring

Läs Lärarens stora dokument om Hoten mot lärarna