”Svaret är viktigt i debatten om marknadsskolan”

Debatt Detta är en slutreplik till ”Kritiken mot friskolor gör mig besviken”
I vår debattartikel “Elever med särskilda behov misslyckas oftare i marknadsskolan” ville vi lyfta fram att elever med behov av stöd är en särskilt utsatt grupp i Sveriges skolmarknadssystem.
Desiree Ekendal, rektor på Internationella Engelska Skolan i Krokslätt i Göteborg, svarar på vår debattartikel med att beskriva elevunderlaget på hennes skola. Det stämmer att IES i Krokslätt har elever med utländsk bakgrund och att det finns många olika språk på skolan.
Det är dock inte främst elevernas härkomst som är den segregerande faktorn, det är föräldrarnas utbildningsbakgrund. På IES i Krokslätt har 67 % av eleverna utländsk bakgrund och 72 % av vårdnadshavarna har eftergymnasial utbildning. Om vi jämför med en skola i Angered ser vi att IES i Krokslätt har avsevärt mindre resurskrävande elevunderlag på sin skola. På Nytorpsskolan i Hammarkullen som ligger i Angered, har till exempel 91 % av eleverna utländsk bakgrund, och 23 % av vårdnadshavarna eftergymnasial utbildning.
Andra faktorer som påverkar elevernas resultat är andelen nyanlända och fördelningen mellan flickor och pojkar. IES i Krokslätt har fler flickor än vad man har på till exempel Nytorpsskolan. IES i Krokslätt har 2 % nyanlända elever medan siffran är 10 % på Nytorpsskolan. Vi måste alltså åter belysa att förutsättningarna utifrån dessa siffror, tydligt visar att IES i Krokslätt har ett mindre resurskrävande elevunderlag än den kommunala skolan i exemplet.
Svaret på vår artikel från en enskild rektors perspektiv är både glädjande och viktigt i den fortsatta debatten om marknadsskolan. Vi är högst medvetna om att de olika behov av stöd och insatser som elever har existerar inom både kommunala och fristående skolor, vilket är nog så viktigt att poängtera. Vi välkomnar fler inspel från både lärare och rektorer i fristående verksamheter så att den fullständiga bilden av de behov vi försöker att beskriva framträder. Ifall Desiree är intresserad av att veta mer om det arbete som ligger till grund för våra slutsatser rekommenderar vi en genomläsning av Marcus Larssons bok “De lönsamma” där han går igenom principerna för marknadsskolan och hur det påverkar förutsättningarna att bedriva skola.
Linnea Lindquist, skoldebattör.
Fredrik Lundin, gymnasielärare för elever inom autismspektrumet.