Skolor tvingas lämna fler uppgifter till polis
Regeringen lägger fram nytt lagförslag om hur informationsutbytet mellan myndigheter och brottsbekämpande myndigheter ska öka.
Skolpolitik
Myndigheter, kommuner och skolor ska bli tvungna att lämna ut uppgifter till polisen.
Socialtjänsten och vården undantas från skyldigheten.
Regeringen lägger på torsdagen fram ett nytt lagförslag om hur informationsutbytet mellan myndigheter och brottsbekämpande myndigheter ska öka.
Kommuner, regioner, skolor och ett antal statliga myndigheter ska bli skyldiga att både på eget initiativ och på begäran lämna ut uppgifter till exempelvis polisen, Skatteverket och Säpo.
Enligt justitieminister Gunnar Strömmer (M) ligger det i allmänintresset att göra den här typen av omfattande förändringar i offentlighets- och sekretesslagstiftningen.
– Det motiveras inte minst av den organiserade brottsligheten och dess systemhotande karaktär, säger han på en pressträff.
Ska förebygga brott
Därtill ska "i princip" samtliga myndigheter bli skyldiga att lämna ut en persons kontaktuppgifter om en brottsbekämpande myndighet begär det, enligt regeringen.
Syftet är att hjälpa polisen att förebygga och bekämpa brott.
– Vi vill se ett skifte där huvudregeln blir att dela information och inte att hålla inne information, säger Strömmer och fortsätter:
– Uppgifter som finns hos en myndighet kan vara helt avgörande för att en annan myndighet ska kunna fullgöra sitt uppdrag på ett effektivt och rättssäkert sätt.
Uppgiftsskyldigheterna ska inte gälla sjukvården och socialtjänsten. Men även de föreslås behöva lämna ut fler uppgifter till polisen än i dag.
Ska sänka trösklarna
Flera ändringar i bland annat offentlighets- och sekretesslagen ska sänka trösklarna för att lämna ut uppgifter och även se till att de möjligheter som finns i dag utnyttjas fullt ut.
– Vi gör en förändring av lagstiftningen som rör de här aktörerna som utökar deras möjligheter att lämna ut information till brottsbekämpningen, säger Gunnar Strömmer.
Han ger som exempel våld i nära relationer, där det enligt Strömmer nu kommer att bli möjligt för hälso- och sjukvård samt socialtjänst att dela information för att förebygga brott.