Migrationsministern: ”Inte fråga om gränsvakter”

Johan Forsell och ett tomt klassrum
Foto: AdobeStock/Regeringen

MigrationsministerJohan Forsell (M) menar att förslaget om informationsplikt inte innebär att lärare ska vara gränsvakter.

Sveriges Lärare har gjort tydligt att de kommer att ge juridisk hjälp till medlemmar som vägrar informationsplikt.
Migrationsminister Johan Forsell (M) säger att debatten haft ett ”överdrivet högt tonläge”.

Innan november är slut ska utredaren presentera sitt förslag till hur myndigheter ska samverka effektivt för att identifiera de människor som befinner sig i Sverige utan tillstånd.

Bland annat ska utredningen undersöka informationsplikt, att offentliganställda ska informera migrationsmyndigheter och polis om personer som befinner sig i Sverige utan tillstånd.

Saknar undantag

Direktiven saknar undantagna yrkesgrupper, som till exempel lärare och läkare.

– Jag tänker inte föregripa utredningen, men en viktig pusselbit är att utredningen ska omgripa barnkonventionen. Fler skulle kanske ha läst direktiven, säger han.

Barnkonventionen är svensk lag och ger barn rätt att gå i skolan.

– Barn ska gå i skolan men det här handlar om personer med utvisningsbeslut. De ska helst gå i skolan i sina hemländer. Många barn får betala ett högt pris för att föräldrarna dröjer sig kvar. Ansvaret ska läggas på föräldrarna, säger Johan Forssell.

Regeringen vill bekämpa det så kallade skuggsamhället och se till att personer som inte har laglig rätt att vistas i Sverige återvänder till sina ursprungsländer.

”Stötande”

– Det finns inget i direktivet om att skolan ska omfattas. Utredaren ska föreslå vilka offentligt anställda som ska omfattas och vilka som inte ska, men det är jätteviktigt att få bort de vattentäta skotten, säger han.

Hans ståndpunkt är att Sverige annars saknar reglerad invandring, samt att de som lever med utvisningsbeslut både utnyttjas och själva riskerar att bli kriminella.

– Det är stötande att man inte kan utvisa vuxna personer på grund av att man saknar information, men så sitter Skatteverket med den informationen. Då har vi inte reglerad invandring och det tror jag att svenska folket vill ha.

Varför tror du att debatten är så hård?

– Jag tror inte alla vill bidra till en saklig debatt. Vi arbetar på, vårt fokus är samhällsproblemet och det är det stora skuggsamhället, säger Johan Forsell.

Att staten betalar ut 50 miljoner kronor årligen i form av ”Statsbidrag för papperslösa elever” är ingen motsättning mot regeringens ambition med ett starkare myndighetssamarbete för att utvisa de som fått avslag i asylansökan.

– Det är den politik vi har utifrån ett barnperspektiv. Men det förändrar inte det faktum att personer som vistas i Sverige utan tillstånd ska återvända hem, säger Johan Forsell.

LÄS ÄVEN: 

Skolor har fått 300 miljoner i bidrag för papperslösa

Sveriges Lärare: Vi stöttar dem som vägrar ange elever

Facken enade i protest: ”Vi är inga gränspoliser”

Wiman: ”Jag tänker inte ange papperslösa elever”

Debatt: Vad är egentligen moraliskt rätt i att ”ange”?