Löfven: Förslag om marknadsskolan kommer

Talman Andreas Norlén föreslog på en pressträff den 5 juli att riksdagen ska utse Stefan Löfven (S) till ny statsminister. Foto: Melker Dahlstrand/Sveriges riksdag
Den här artikeln publicerades ursprungligen på Läraren.se

Statsminister Stefan Löfvens nya regering tillträdde utan nya namn men i ett ”nytt politiskt läge”.
Att statsministern fortfarande vill göra upp med marknadsskolan står dock fast.

Stefan Löfvens tredje regering tillträdde på fredagen vid en skifteskonselj på slottet. 

Trots det osäkra stödet i riksdagen för regeringens politik är hans budskap att arbetet går vidare för jobben, tryggheten, klimatet och välfärden. 

Det nya politiska läget består i att den rödgröna regeringen inte längre kan räkna med stöd i en rad olika frågor från de tidigare samarbetspartierna Centern (C) och Liberalerna (L).

Läraren.se:s genomgång under regeringskrisen visar att bara två av nio punkter i januariöverenskommelsens skolsatsning är klara och avbockade.

Statsvetaren Maria Jarl ser dock inte den spruckna januariöverenskommelsen som en stor katastrof – utan snarare tvärtom.

Den nygamla regeringens politik kommer att beskrivas närmare i regeringsförklaringen när riksdagen åter öppnar efter sommaruppehållet. Men Löfven gav några besked redan på fredagen.

LÄSTIPS Utredare: Ändra skolvalet och skolpengsystemet

”Skapar ojämlikhet i skolan”

Exempelvis efter frågan om han ska lägga fram förslag om att begränsa vinster i välfärden det kommande året.

– Det är ju ingen tvekan att man på skolans område har utrett att kösystemet är fel. Det skapar ojämlikhet i skolan och splittring i vårt samhälle på sikt. Den tilldelning av resurser vi nu har är inte heller rätt, därför att de kommunala skolorna har ett större ansvar än de andra, säger Löfven.

– Så det kommer förslag vart efter, som går i den riktningen.

LÄSTIPS ”Ökat statligt inflytande för en likvärdig skola”

Långsiktighet viktigast

Lärarförbundets ordförande Johanna Jaara Åstrand betonar vikten av långsiktighet i skolpolitiken.

– Det osäkra politiska läget visar hur viktigt det är med långsiktighet för skolan. Skolans behov får inte glömmas bort, ens under politiska svängningar. Vi räknar med att en kommande regering fortsätter jobba med läraryrkets attraktivitet, statligt ansvar, likvärdighetsfrågan och finansieringsfrågan, sa Lärarförbundets ordförande Johanna Jaara Åstrand mitt under regerinngskrisen.

Budgeten problem

Löfven uppger att skillnaden är att regeringen behöver finna nya arbetsformer. Att regeringen kommer att behöva söka stöd i riksdagen från fler partier i olika frågor.

Den nya regeringens största problem framöver är hur budgeten ska gå igenom riksdagen. Sannolikt behöver den skaffa sig aktivt stöd av både Centerpartiet och Vänsterpartiet, men utan att budgetförhandla med dem.

LÄS ÄVEN

Experten: ”Så kan regeringskrisen bli en fördel”

Regeringskrisen – så går det för skolfrågorna

GRAFIK: Skolpengens systemfel – och här är lösningen

”Tänk om det som gäller friskolor även gällde i förlossningsvården”

Lista: Så drabbas lärarna av hemlig skolstatistik