Juristen: Statistiken släckt i flera månader
Skolstatistik Skolstatistiken kommer att vara nedsläckt under lång tid – kanske månader. Det säger Maria Refors Legge, expert på skoljuridik.
– Det normala i Sverige är att man utreder och utreder och till slut ska lagförslaget genom Riksdagen. Men det finns en poäng i att utreda så att man inte gör förändringar som får enorma konsekvenser. Risken här är att man bryter sekretessen i fall där man inte alls vill det. Så det här kommer att behöva utredas, säger Maria Refors Legge.
Fakta: Detta har hänt
Fram till i år har alla kunnat ta del av information om exempelvis andelen behöriga lärare och elevernas snittbetyg på varje skola i landet. Men mycket oväntat ändrades förutsättningarna när SCB, som samlar in data åt Skolverket, ändrade sin sekretesspolicy och fick stöd för den i domstol.
Enligt den nya praxisen ska uppgifter om fristående skolor ses som affärshemligheter och därför sekretessbeläggas.
Skolverket, som publicerar statistiken, kom i sin tur fram till att den nya praxisen innebär att även uppgifter om kommunala skolor måste sekretessbeläggas. Detta utifrån principen att alla skolor ska hanteras lika.
Skolverket kommer heller inte att publicera det stora adressregistret över landets alla skolor. Skolverket hänvisar till SCB:s bedömning.
Skolverket och SCB har fått i uppdrag av regeringen att föreslå författningsändringar för att komma ur nuvarande situation.
TT
Borde omfatta friskolor rent rättsligt
Rent rättsligt anser hon att offentlighetsprincipen även borde omfatta fristående skolor.