Han tar över som ny utbildningsminister
Johan Pehrson tar över ansvaret för bland annat lärarutbildningarna.
Skolpolitik Johan Pehrson (L) tar över rollen som utbildningsminister efter Mats Persson (L). Det stod klart när statsminister Ulf Kristersson presenterade den nya regeringen. Pehrson tar också över ansvaret för gymnasieskolan.
Det sker ett byte inom regeringen, och skolminister Lotta Edholm (L) får en ny chef. Johan Pehrson tar också över ansvaret för gymnasieskolan.
Tidigare arbetsmarknads- och integrationsminister Johan Pehrson byter jobb med Mats Persson.
– Det här är ett skifte som ska och kan kanalisera den kraft som kommer med ett partiledarskap i Sveriges liberala parti, för kunskapsskolan och för bildningen. Vi gör det här för att regeringslaget ska bli ännu starkare, säger Johan Pehrson under regeringens presskonferens.
– Kommunalisering, friskolereform och New Public Management har gått överstyr, säger han.
Pehrson är jurist i grunden, och är sedan 2022 partiledare för Liberalerna. Nu är han ansvarig för högre utbildning och forskning.
Målen för skolan
Det är i rollen som partiledare som han uttalat sina ambitioner för skolan i Vi Lärare: stramare tyglar för friskolorna, minskad sekretess mellan skola och polis och lämplighetstest för lärarstudenter.
När den tillträdande regeringen höll presskonferens 2022 svarade han på frågan om att dåvarande Lärarförbundet och Lärarnas Riksförbund krävde 22,5 miljarder på skolan med:
– Låt oss återkomma med den samlade bedömningen av kommunernas behov. Det är inte tal om annat än att varje kommunpolitiker kommer att behöva prioritera, säger Johan Pehrson.
”Från skärm till pärm”
Han var också den som presenterade regeringens satsning på böcker och skolbibliotek.
– Det handlar om att gå från skärm till pärm, alla ska få tillgång till ett bemannat skolbibliotek, säger arbetsmarknads- och integrationsminister Johan Pehrson (L), på en pressträff.
Efter en debattartikel i GP av Mats Persson och skolminister Lotta Edholm (L) fick Vi Lärares krönikör Maria Wiman idén om ett lärarråd, där vanliga lärare får möta ministrar.
Mats Persson har också debatterat bristen på klassrumsnära praktik till förmån för abstrakta teoribyggen på lärarutbildningarna, i en debattartikel i SvD.
I Vi Lärares systertidningar har Mats Persson uttalat sig om yrkesvux och folkhögskolan.
Skapade debattstorm
Men störst avtryck har han kanske gjort efter en helt annan debattartikel, den om att färre ska läsa fristående kurser på universitetet.
En debatt som hjärnforskaren Torkel Klingberg kommenterade med ett kognitionsvetenskapligt perspektiv i Vi Lärare:
– Jag tror på bildning av många orsaker – om man ska återgå till den typen av forskning som vi har gjort, tittat på stora studier, så visar den att en av de miljöfaktorer som starkast påverkar intelligensen är utbildning. Det är ett av många argument. Filosofen Åsa Wikforss beskriver också lärandet är en central del av att leva ett rikt och harmoniskt liv, säger han.
LÄS MER:
Ny rapport: Värsta nedskärningarna på 30 år
1,12 miljarder till skolan i regeringens budget