Förslaget: Unga ska kunna dömas till studier

Migrationsministern Maria Malmer Stenergard (M) föreslår examensplikt för att unga vuxna ska få villkorlig frigivning. Foto: Kristian Pohl

Unga som döms till för brott ska samtidigt dömas till examensplikt på gymnasiet. Detta enligt ett förslag från Moderaterna, skriver TT.

Under 2022 lämnade 17 900 elever grundskolan utan behörighet till gymnasiet. 

I en motion som behandlas under den pågående M-partistämman finns förslag om att unga brottslingar parallellt ska kunna dömas till examensplikt i gymnasiet, även vid villkorlig dom.

Skola i ungdomsfängelser

Detta ska kunna genomföras på ungdomsfängelser, om inte eleven når tillräcklig framgång i den reguljära skolan.

Ytterligare en motion berör samma frågor, den är författad av migrationsminister Maria Malmer Stenergard (M) – dock innan hon blev minister.

Hon föreslog att dömda unga brottslingar utan gymnasieutbildning ska gå klart skolan för att kunna få villkorlig dom, skriver TT.

– Det kanske också gör att tiden i fängelse blir meningsfull, säger Maria Malmer Stenergard till nyhetsbyrån.

”Svårt på arbetsmarknaden utan”

– Det är ju väldigt svårt att komma in på arbetsmarknaden om man inte har en gymnasieexamen och då är det rimligt att man ställer krav på den som begått ett brott, säger Malmer Stenergard.

Partistyrelsen är tveksam till förslaget eftersom ett sådant straff saknar tidsbegränsning. Regeringen nu tillsatt en utredning som tittar på vilka krav som ska ställas för villkorlig frigivning.

LÄS ÄVEN: 

Lärarna som ger de svåraste eleverna en ny chans

Skolministern: Svensk skola är dålig på tidiga insatser