Facket: Utan nya pengar förlorar skolan lärare i augusti
David Gustafsson, Sveriges Lärare, Viktoria Tryggvadottir Rolka (S), Andrea Meiling, Sveriges Lärare.
Skolbudget
Skolbesparingarna beror på kommunens felprioriteringar. Det säger Lotta Edholm (L) till DN.
Men får mothugg av Sveriges Lärare.
– Vi är inte intresserad av pajkastning, vi behöver pengar nu, svarar David Gustafsson, Sveriges Lärare.
LÄS ÄVEN: Regeringens budget: ”Svek mot lärarna”
När regeringens tilläggsbudget släpptes under måndagen visade det sig att skolan inte får några extra pengar. Ett beslut som Sveriges Lärares förbundsordförande Johanna Jaara Åstrand kallar för ”svek”.
I Stockholm och Göteborg planerar Sveriges Lärare demonstrationer 6 maj (Stockholm) och 25 maj (Göteborg).
Men skolminister Lotta Edholm säger till DN att det finns pengar.
– Man måste kunna prioritera. Stockholm måste prioritera om och ta av sina gigantiska överskott och de ska sluta skylla…
– Det finns massor med pengar. Stockholm är Sveriges i särklass rikaste kommun och de har enorma resurser, säger Lotta Edholm till DN.
Så reagerar lärarna på ministerns ord
Ett uttalande som väcker känslor hos lärarna.
– Vi är inte intresserade av pajkastning – medlemmarna bryr sig inte om ifall det är kommunen eller regeringens ansvar. Vi behöver pengar för att skolorna inte ska bli av med personal redan i augusti, säger David Gustafsson, ordförande för Sveriges Lärare i Stockholm.
Enligt DN tvingas 103 av 126 grundskolor i kommunen till nedskärningar. I budgeten som ligger för kommunen ska 80 miljoner kronor sparas in, vilket troligen leder till att lärartjänster dras in.
David Gustafsson har startat ett Instagramkonto som samlar vittnesmål om nedskärningarna.
”Inte bara i Stockholm”
– Det är fler än Stockholm som har problem med budgeterna. Var ligger felet då? Har väldigt många kommuner prioriterat fel? Det är en utmanande situation och det är inte så att vi kommer från ett jättebra läge med utbildningsskulden efter covid, säger han.
Från Göteborg riktar Sveriges Lärares ordförande Andrea Meiling skarp kritik mot Lotta Edholm.
– Jag tycker inte att hon ska vara skolminister om hon tänker så. Hon måste se till att skollagen kan följas i varje kommun. Vi kan varken följa skollagen eller arbetsmiljölagen och det kommer att förvärras, säger hon.
Viktoria Tryggvadottir Rolka (S) är nytillträtt skolkommunalråd i Göteborg. Hon har inlett en översyn av skolornas utgifter, för att se var det eventuellt går att hitta lättnader.
Viktoria Tryggvadottir Rolka (S)
– Jag tror att jag är ödmjuk när jag säger det att vi har försökt att rädda välfärden. Elevpengen ligger intakt men det som försvunnit är en halv miljard i statsbidrag. Vi har försökt men den halva miljarden kommer att märkas och vi hade behövt räkna upp ett ännu högre index efter som matpriserna ökar och lokalerna är dyrare, säger hon.
Så vill hon flytta pengarna
Staden har räknat upp budgeten med 6 procent av de 6,7 som SKR anser kompenserar för inflationen och höjda löner.
Nu ser grund- och utbildningsförvaltningen över kostnader för hyror och administrativ personal.
Viktoria Tryggvadottir Rolka vill också lägga över kostnader på andra förvaltningar.
– Tillsammans med fastighetsbolaget tittar vi på lättnader, avskrivningsregler, någonting vi kan göra för att få ner lokalkostnaderna som är en stor del av vår budget. Sedan har vi tittat på hur socialtjänsten kan avlasta skolan med kostnader som skolan bär med pengar som ska gå till undervisning och fler lärare. Jag tycker inte att närvaroteam och säkerhetsutrustning är kostnader som skolan ska bära, säger hon.
Viktoria Tryggvadottir Rolka kan inte säga hur mycket insatserna kan frigöra.
Att kommunen gick med överskott på dryga 3 miljarder för 2022 hjälper inte henne.
– De pengar som borgarna sparade under sin period, de finns inte att tillgå för oss. Vi har använt resultatutjämningsreserver till max, fonden där man kan spara för dåliga tider under goda tider. Sedan har vi gjort ansenliga uttag ur våra kommunala bolag för att skjuta till verksamheten, säger hon.
Nu hoppas utbildningsnämndens ordförande på elstödet och ett krispaket till svenska skolor.
– Jag har mycket kontakt både med Sveriges Lärare och Kommunal som remissinstanser för hur vi ska göra detta utan att det slår för mycket i klassrummet. För det kommer det att göra, säger Viktoria Tryggvadottir Rolka.
Sveriges Lärares Andrea Meiling är bekymrad för de långsiktiga effekterna.
– Skolministern bryr sig inte om att det saknas behöriga lärare. Vi har en ökande hot- och våldspiral i skolan som vi tror kommer att eskalera också. Men det hjälper inte att bygga ut fängelser. Det hjälper att bygga ut skolan, säger Andrea Meiling.
Och får medhåll från David Gustafsson i Stockholm.
– Det är inflation och lågkonjunktur och hög arbetslöshet och en allvarlig utveckling inom ungdomskriminaliteten. Är det inte då man ska satsa på utbildning? Det är inte lyxkonsumtion vi begär utan att kunna behålla en likvärdig kvalitet på utbildningen, säger han.
LÄS ÄVEN:
Nya lärarprotester efter regeringens budgetbesked