
Mona Fridell, ekonom på Sveriges kommuner och Regioner, tycker att domen är bra. Foto: SKR
Skolbudget
Kommuner får kvitta budgetöverskott mot underskott innan de betalar extra skolpeng till friskolor. Det strider inte mot reglerna om ”lika villkor”. Det slår Högsta förvaltningsdomstolen fast i en ny dom.
– Vi tycker det här är en bra dom, säger Mona Fridell, ekonom Sveriges kommuner och regioner (SKR).
LÄS ÄVEN: Storstadskommuner nöjda med ny dom
Domen i Högsta förvaltningsdomstolen ger kommuner möjligheter att kvitta ett budgetunderskott under ett år mot tidigare överskott under tidigare år innan de avgör ifall de ska betala ut mer skolpeng till friskolorna i kommunen.
Justitiesekreteraren Helen Lidö på Högsta förvaltningsdomstolen säger att det är första gången som Högsta förvaltningsdomstolen prövat den här frågeställningen och att domen är prejudicerande.
– I domen har Högsta förvaltningsdomstolen prövat just de omständigheterna som gäller i detta fall. Eftersom detta är ett laglighetsprövningsmål kan domstolen bara ta ställning till om kommunen gjort rätt eller fel, säger Helen Lidö.
Allt startade i maj 2018 då grundskolenämnden i Malmö kommun beslöt att inte kompensera alla fristående skolverksamheter trots att de kommunala förskoleklasserna och fritidshemmen hade gjort av med mer pengar under 2017 i förhållande till den budget som skolpengen var beräknad på. Malmö kommun kvittade istället sitt samlade överskott under tidsperioden 2014-2017 för att täcka underskottet 2017.
Det ledde till att Inger Persson, huvudman till Ängsdals skolor AB i Malmö, överklagade kommunens agerande till Förvaltningsrätten. Hon menade att kommunen inte hade rätt, enligt lag, att kvitta budgetunderskott i sina kommunala skolverksamheter. Och hävdade att det skulle innebära att kommunen retroaktivt återkrävde bidrag som betalats ut till fristående verksamheter, vilket inte är lagligt.
Inger Persson förlorade i första instansen men vann i kammarrätten. Men i Högsta förvaltningsdomstolen har nu kommunen fått rätt.
Kommunen ansåg att det varken var rimligt eller likvärdigt ifall en kommunal verksamhet aldrig skulle kunna använda ett budgetöverskott samtidigt som de alltid skulle behöva ersätta fristående skolor vid kommunala budgetunderskott. Över tid skulle det missgynna kommunala verksamheter och inte ge dem likvärdiga villkor i jämförelse med fristående skolverksamheter, ansåg kommunen.
Högsta förvaltningsdomstolen ansåg att Malmö kommuns argument höll.
Friskolornas riksförbund har förståelse för domslutet.
– Vi tycker att domen är ganska rimlig, säger Gudrun Rendling, förbundsjurist Friskolornas riksförbund.
Gudrun Rendling, förbundsjurist på Friskolornas riksförbund, tycker att domen är rimlig även om hon hade önskat ett tydliggörande kring tidsaspekten. Foto: Friskolornas riksförbund
Däremot säger hon att det inledningsvis uppstått en del missförstånd kring den nya domen som gjort att förbundet fått gå ut och informera sina medlemmar.
– Några i media har missuppfattat och trott att det nu är stopp för kommunerna att betala ut kompensation till fristående skolhuvudmän om kommunerna ger sina egna skolor resurstillskott under ett år. Så är det inte utan domen ger kommunerna möjlighet att kvitta ett tidigare överskott mot ett underskott som uppstått, säger hon.
Det kräver, enligt Gudrun Rendling, att kommunerna använder sig av resultatöverföring, det vill säga för över ett överskott eller underskott i en årsbudget till ett annat år för att kvitta resultatet. Och att det finns ett överskott att kvitta emot.
– Det är inte så vanligt med resultatöverföring. De flesta kommuner nollar sin ekonomi varje år och då finns fortfarande möjligheten kvar att året efter begära ersättning för resurstillskott om kommunen gett det till sina egna skolverksamheter, säger Gudrun Rendling.
I domen står det inte heller under hur många år en kommun kan ”rulla” sina under- och överskott innan de måste kompensera de fristående skolorna. Gudrun Rendling hade önskat en tydligare skrivning i domen om det. Den aktuella domen i Malmö omfattar tre år. Det är vanligt förekommande även i andra kommuner eftersom balanskravet i kommunallagen säger att en budget ska vara i balans efter tre år.
– Därför kan jag egentligen inte se att en kommun skulle kunna komma med ett sju år gammalt överskott och försöka kvitta det mot ett nyligen uppkommet underskott, säger Gudrun Rendling.
Mona Fridell, ekonom på Sveriges kommuner och Regioner, tycker att domen är bra. Foto: SKR
Mona Fridell på SKR, bekräftar att de flesta kommuner ”nollar” sina budgetar från år till år eftersom det ofta är enklast. Resultatöverföring är vanligare i större än mindre kommuner. Hon håller med Friskolornas riksförbund om att domen inte är helt glasklar när det gäller tidsaspekten men menar att kommunerna kan utgå från att åtminstone tre år gäller eftersom domen baseras på det.
– Sedan vet vi inte om domstolarna kommer att godkänna ännu längre perioder om det prövas i framtiden, säger hon.
LÄS ÄVEN: Storstadskommuner nöjda med ny dom
Om en kommun under ett budgetår ger mer pengar till en kommunal verksamhet ska motsvarande belopp normalt betalas ut till de fristående skolverksamheter i kommunen.
Men Malmö kommun motiverade sitt beslut i maj 2018 att inte betala ut extra pengar till fristående skolverksamheter med att kommunen använde resultatöverföring under perioden 2014 till 2017 och sammantaget hade kommunen haft lägre kostnader än budgeterat.
Om kommunen hade betalat ut mer pengar hade det inneburit att fristående verksamheter fått en högre ersättning än motsvarande kommunal verksamhet.
Inger Persson, huvudmannen till Ängsdals skolor AB som bedriver fristående skolor, förskola och fritidshem i Malmö överklagade kommunens agerande till Förvaltningsrätten i Malmö.
Hon menade att kommunen inte hade rätt, enligt lag, att kvitta budgetunderskott i sina kommunala skolverksamheter. Hon hävdade att kommunens agerande i praktiken innebar att de retroaktivt återkrävde bidrag som betalats ut till fristående verksamheter, vilket inte är lagligt.
Inger Persson fick inte rätt i förvaltningsrätten men överklagade till Kammarrätten i Göteborg som biföll hennes överklagande.
Kammarrätten menade att likvärdiga villkor, när det gäller skolpengen, normalt ska uppnås under ett år. De ansåg inte att Malmö kunde kvitta ett års underskott mot överskott som uppkommit så långt tillbaka som tre år. Det stred mot principen om likvärdiga villkor ansåg kammarrätten.
Malmö kommun överklagade till Högsta förvaltningsdomstolen. Kommunen poängterade att det varken var rimligt eller likvärdigt att en kommunal verksamhet aldrig ska kunna tillgodogöra sig ett budgetöverskott samtidigt som fristående skolor alltid ska ersättas vid kommunala budgetunderskott. Sett över tid skulle det missgynna kommunala verksamheter och inte ge dem lika villkor som fristående skolverksamheter, ansåg kommunen.
Högsta förvaltningsdomstolen höll med om det resonemanget och gav Malmö kommun rätt.
Slutreplik Hanna Garberg besvarar Skolledarnas oro för regleringar av lärares arbetstid.
Replik ”Kroka arm med oss i regleringsfrågan” skrev Hanna Garberg – nu svarar skolledarna.
Hök25 Uppmaningen till SKR i striden om reglerad planeringstid.
Debatt ”Förutom faktafel och fusk äventyrar AI även förmågan till källkritik”.
Debatt Hanna Garberg om SKR:s förslag för lärares arbetsmiljö: ”Ett hån”
Hök25 ”Stora oönskade konsekvenser för tredje man”
Hök25 ”Strejk är bättre som hot än vad den är i verkligheten.”
Debatt ”Antingen är det en marknad eller så är det inte en marknad. Det kan inte bara vara det när det passar”
Debatt ”Politikerna har nu ett val. Antingen skapar de en tyglad lärarkår, eller så lyssnar de till oss som faktiskt berörs.”
Debatt ”Elevhälsoprocessen i svensk skola måste skrotas – den är orättvis”.
Digitala nationella prov Arbetar redan med upphandlingen av en ny provplattform: ”Har haft dialog med kritikerna”.
Krönika ”Jag försöker förstå hur lärares status ska kunna öka när vi blir så uppläxade hela tiden.”
Våld i skolan Utbildningsministern: Tryggheten i svenska skolor har tyvärr blivit sämre över tid.
Debatt Elevernas svar på filosofiska frågan förvånade: ”Detta är viktigast med skolan”.
Debatt ”Kvartalsrapporter ska inte styra skolan”.
Arbetsbelastning ”De styrande borde ta chansen att minska grupperna nu när de har möjlighet.”
Forskning Stor studie: ”Lärarna behöver ges större utrymme att påverka arbetet”.
Friskolor Diskussion om vinster i skolan: ”Välfärdstjänster är inte som andra tjänster.”
Jag är lärare Jörgen Berg om varför han är lärare – och vad han skulle göra om han var skolminister för en dag.
Nedskärningar ”Har man halkat efter lönemässigt kan det bero på att man underpresterat i sin roll.”
Krönika ”För de allra flesta är mobilförbudet en ickefråga.”
Studiero Förslaget: Obligatorisk insamling av elevers mobiltelefoner i början av skoldagen.
Forskning 70 föreläsare delar med sig av forskning och erfarenheter från undervisning under en och samma dag.
Digitala nationella prov Varnar för att resultaten inte blir tillförlitliga: ”Vi är fly förbannade”.
Digitala nationella prov Starta kopiatorn – detta gäller för nationella proven.
Debatt ”Det är dags att ställa oss frågan vad vi fått för de 697 miljoner kronor som investerats”
Avtalsrörelse Här är frågorna de ser som viktigast i förhandlingarna.
Arbetstid Göteborg satsar – men Eskilstuna backar. Det handlar om arbetstidsförkortning.
Avtalsrörelse Förhandlingschefen: ”Det blir tufft”.
Avtalsrörelse Han undervisade och studerade parallellt. ”Jag är lyrisk”.
Annat SKR skeptiskt till kraven från Sveriges Lärare.
Digitala nationella prov 4 000 elever och anställdas personuppgifter läckta – Integritetsskyddsmyndigheten inkopplad.
Krönika ”Hoppas att staten inte försitter detta gyllene tillfälle”, skriver Per Kornhall.
Krönika ”Det vore en stor vinst för både lärare och elever”, skriver Filippa Mannerheim.
Debatt ”Den havererade provplattformen är dock bara toppen av ett isberg” skriver representanter för Elevernas riksförbund.
Digitala nationella prov Så tvingas lärarna lösa problemet – för att genomföra nationella proven.
Debatt ”Jag tror att jag med flera verksamma i skolan värld kunde talat om för er att vi skulle stå precis där vi står”.
Digitala nationella prov Har föreslagit granskning av Haverikommissionen: ”Lever i det förgångna”.
Debatt Grundskolechefen efter Wimans krönika: ”Uppgifterna om Kunskapsskolan stämmer inte”.
Debatt Tjänstefördelningen pågår: ”Här är receptet på bra arbetsmiljö”.
Digitala nationella prov Letar efter orsakerna – ”Så fort vi är säkra öppnar vi Skolplattformen igen”.
Lärarutbildning ”Studenterna ska få en bredd av erfarenheter från verkligheten” säger Adam Kedert.
Lärarutbildning Att ta sig an en student innebär inte bara extraarbete – det är en chans att utveckla sig själv.
Krönika ”Tänk om Skolverket kunde göra vad fasen som helst för att mildra skadan av detta vettlösa tids- och pengaslöseri.”
Ledare Samtidigt med sorgearbetet efter morden på Risbergska skolan gäller det att börja forma en väg framåt.
Digitala nationella prov Har kostat 697 miljoner: ”Vi kräver att Lotta Edholm och Skolverket förklarar sig”.
Debatt Forskaren varnar för att obs-förslaget leder till ökat utanförskap och ökade kostnader
Debatt ”Min erfarenhet är att den lilla gruppen har gjort gott för dessa elever”, skriver Torbjörn Klasson som har arbetat som speciallärare i 37 år.
Debatt Forskaren: ”Nya läroplanen stick i stäv mot egna målen när det gäller digitaliseringen”.
Krönika ”Bo Jansson har bokstaverat det vi andra har gormat oss hesa om i flera år.”