Friskola hotar lämna - nu ses skolpengen över
Skolbudget Stiftelsen Viktor Rydberg hotar lämna utsatta området Fisksätra om skolan inte får mer pengar från Nacka. Nu tillsätter kommunen en utredning.
LÄSTIPS: Lärarförbundet ökar – 2 208 nya medlemmar
Under flera år har Lärarförbundet slagits för mer resurser till skolorna i Nacka kommun, utanför Stockholm.
– Medlemmarna får bekosta sina egna lönepåslag med sämre arbetsmiljö. Men det är klart att sitter man med en budget som inte går ihop så får något stryka på foten. Ett resultat är att man bland annat fått mer undervisningstid och större barngrupper. Jag upplever även att man får täcka upp för varandra i större utsträckning än tidigare, även innan pandemin. Det är tufft därute, säger Mikael Eriksson, Lärarförbundets ordförande i Nacka.
I en skrivelse till kommunen hotar nu Viktor Rydberg att lämna Fisksätra, om ersättningen inte ökar – något som lokaltidningen Nacka Värmdöposten var först att rapportera.
Skrivelsen kommer ett knappt halvår efter det att skolan slog upp portarna i förhoppningen om att blanda elever med akademisk bakgrund med elever från socioekonomiskt utsatta områden. När Viktor Rydberg tog över lokalerna hade de stått tomma sedan den kommunala skolan stängde på grund av brister och svikande elevunderlag.
”Här behöver alla hjälp”
I brevet skriver skolchefen Amanda Hurst bland annat att läsförståelsen är låg, eleverna i årskurs 2 behöver ytterligare lärartid för att ta igen tidigare förlorad undervisning från kommunala skolan, och att det krävs mer arbete och vuxennärvaro.
”I den här skolan är det inte som så ofta annars, att några elever är relativt självgående, medan några behöver särskilt stöd. Här behöver alla hjälp. Skolan uppger också att tre av eleverna behöver en och en halv heltidstjänst med nästan uteslutande utbildad personal”, skriver hon.
Ni etablerar er i ett socialt utsatt område, och i brevet beskriver ni många av de konsekvenser som kommunala skolor upplever. Varför trodde ni att det skulle se ut på ett annat sätt?
”Vi hade inte väntat oss att det skulle se annorlunda ut men vi trodde att strukturbidragen skulle vara adekvata för uppdraget. Det var vid inledande möten med utbildningsförvaltningen som vi fick höra att Nackas strukturbidrag är väl dimensionerade. Nackas skolpeng är inte låg jämfört med de flesta kommuner, så vi utgick från att även strukturbidragen skulle vara adekvata”, svarar Amanda Hurst på mejl.
Läget är ansträngt i Fisksätras kommunala skolor, förskolor och fritidshem.
”Det är klart att det är många elever som har en annan bakgrund, annat modersmål och kanske behöver mer resurser. Men en kommunal skola kan aldrig säga nej till en elev, och får inga extra ersättningar. Vi har de elever vi har och självklart skulle vi behöva mer pengar.”
Monica Brohede Tellström (L) är gruppledare för utbildningsnämnden i Nacka. Hon kan ännu inte svara på vad som händer med ersättningen.
Utreder ersättningen
– Utredningen pågår fram till och med mars månad, och innan vi har problembilden klar vet jag inte vilka eventuella förändringar det kan handla om. Vi gör ibland förändringar av resursfördelningsmodellen när vi funnit att behoven har förändrats, och då gäller det på samma sätt för alla skolor oavsett huvudman, alltså både kommunala och fristående skolor, säger hon.
Skolan får en treprocentig ökning i budgeten för 2022, men har länge varit underfinansierad, enligt Mikael Eriksson. Detta särskilt då det gäller fritidsverksamheten.
– Jag är en stolt medarbetare och har jobbat 25 år och trivs bra. Men mina medlemmar sliter ont därute och de gör sitt yttersta för att bedriva en professionell verksamhet, säger han.
Han är kritisk mot att Nacka kommun samtidigt valt att satsa på skattesänkningar.
– Rent politiskt hade det kanske varit ett klokare val att satsa på välfärden i stället, säger Mikael Eriksson.
LÄS ÄVEN: