Läraren Maria Wiman säger att elever sätter avtryck i henne och hon i dem.<br /><br />– Jag kan känna att det kan vara en tröst att eleverna visserligen försvinner från min omedelbara vardag men de finns kvar i mina minnen och i hjärtat, säger hon.<br />Foto: Lenita Jällhage
Wiman: Så får du ett bra avslut med eleverna
Skolavslutning
Efter år av glädje, skratt, svett och tårar kommer dagen då du står i klassrummet för att säga farväl till dina elever. Hur kan man hantera den känslofyllda avslutningen?
– Var inte rädd för att släppa fram känslorna, säger läraren Maria Wiman.
De flesta elever kommer ihåg sina lärare lång tid efter att de slutat skolan oavsett om det är med glädje, sorg eller ilska. En lärare gör avtryck och är viktig för sina elever. Det är inte konstigt att stämningen i klassrummet blir laddad när det är dags att ta farväl. Det kan finnas både frihetskänslor och glädje men också oro och sorg. För vissa elever försvinner deras trygga plats och det kan skapa separationsångest.
"Släpp fram känslorna"
Läraren Maria Wiman har vinkat i väg många elever under sin yrkesbana. Snart är det dags igen då hennes nior ska ”försvinna ut i livet” efter tre intensiva år tillsammans där de träffats nästan dagligen.
– Jag tycker avsked är jättejobbiga och är alltid den som bölar mest och högst vid avskedet. Samtidigt tycker jag inte att man ska vara rädd att släppa fram känslorna inför eleverna. Det är inget konstig. Det handlar om elever som jag har en stark relation till eftersom läraryrket handlar om att investera i en människa med själ och hjärta. Ibland har jag träffat mina elever mer än mina egna barn, säger hon.
Hon konstaterar att det hänt så mycket med hennes elever under skolåren. Från det hon tagit emot dem i sjuan då de var barn till att de nu nästan blivit unga vuxna.
– Det är klart att det ska känna och att det fälls en och annan tår när man bedyrar sin vänskap på skolavslutningen. Det är fint att man säger hej då med klang, säger hon.
Ska eleverna få följa på sociala medier?
En del elever vill efter skolgången följa sina lärare på sociala medier. För Maria Wiman är det inget kontroversiellt. Hon är öppen i sina sociala medier men hon är medveten om att frågan är laddad för vissa kollegor.
– Jag har många av mina gamla elever som dyker upp i mina sociala medier. Nu tar vissa studenten och jag får se när de sätter på sig mössorna och går på studentbal. Det är underbart att få finnas med på något hörn. Även om jag inte har daglig kontakt så kan jag trycka in ett hjärta någonstans eller skriva grattis på födelsedagen, säger hon.
Som lärare anser hon dock att man ska vara noga med var gränserna går för privat och personligt. Man är där för eleverna i sin profession. När eleverna slutar skolan blir gränserna mer suddiga. Då måste man känna i sitt hjärta hur bekväm man är med att rollerna förändras.
– I mitt fall lägger jag exempelvis inte ut bilder på någon festkväll på mina sociala medier så för mig är det inga konstigheter att ha gamla elever som följer mig där. Om man känner att man har stor integritet så ska man tacka nej. Det finns ju andra sätt att hålla kontakten. Man kan ju mejla eller hitta andra sätt, säger Maria Wiman.
Nästa vecka ska hon gå på fyra studentfester som hon blivit inbjuden till av gamla elever. Hon har också haft gamla elever som kommit på besök till hennes nya skola.
– Det är helt underbart att eleverna inte lämnar en. Jag har lämnat ett avtryck hos dem men det har de även gjort hos mig, säger hon.
Men allt är inte guld och gröna skogar med elevkontakter. För vissa elever har hon känt oro och det har varit tungt att släppa i väg dem. De kan ha haft det jobbigt hemma eller på annat sätt haft det kämpigt och skolan har varit deras trygga plats.
– Det är inte med odelad glädje som jag släpper taget om vissa elever. Det känns otäckt att tappa kontrollen över dem som man har hållit tag i under flera år, säger hon.
Kan man inte som lärare känna en viss lättnad över att slippa de ”jobbiga” eleverna?
– Visst, men samtidigt har de eleverna som man har tampats med, slitit och gråtit över också letat sig in i ens hjärtat, fast på ett mer komplicerat sätt. Det är de mest besvärliga eleverna som lämnar en med oro i kroppen och som det är otäckt att lämna. För vissa av dem finns inte den snitslade banan till en klockren karriär. Så även om man kan tänka ”Å vad skönt nu slipper jag bråka om det här i framtiden” så infinner sig ofta en känsla att man släpper något som man inte riktigt är klar med, säger hon.
Råden: Så hanterar du avslutet
• Låt avslutningen bli festlig. Det är avstampen på något nytt och det ska kännas. Håll tal om det passar dig. Var inte rädd för att visa dina känslor för eleverna. Storgråt om du känner för det. Det är mänskligt.
• Om det känns tungt att lämna eleverna. Kom ihåg att du nu har gjort ditt jobb. Nu ska eleverna vidare till nästa del i livet. De försvinner inte utan går vidare.
• Innan skolavslutningen kan det vara klokt att fundera över om du vill hålla kontakten i framtiden med dina elever. Du kommer att få frågan. Ska det ske exempelvis via mejl, sociala medier eller inte alls. En del lärare skapar extra konton på sociala medier för att inte blanda arbete med kompisar.
• Du är inte ensam ansvarig för elever som har det tufft utan nu får nya lärare, socialtjänst eller andra i samhället ta vid. Man är inte ensam ansvarig för sina tidigare elever och det behöver man förhålla sig professionellt till. Allt står inte och faller med att du och eleven tappar kontakten.
• Njut av de sista dagar tillsammans med dina elever även om maj är galet hektiskt. Kom ihåg att mitt i all stress och press så är ni snart ute ur varandras liv så försök att få fina minnen i slutet. Någon utflykt eller att man tar sig tid att sitta kvar lite extra vid lunchen eller tar en promenad tillsammans så man ser till att man verkligen träffas och ser varandra för snart är de borta.
LÄS ÄVEN:
Lärarens möte med före detta elev blev viralt: "Roligt gjort"