Vinstregn över skolor - S-ministern ser rött
Friskolor
Skolkoncernerna IES och Academedia gjorde tillsammans en vinst före skatt på över en kvarts miljard kronor det senaste kvartalet. Och nu väntar över 175 miljoner i aktieutdelning till ägarna.
Provocerande, anser utbildningsminister Anna Ekström (S).
– Våra gemensamma resurser som skulle kunna gå till fler lärare, bättre lärarlöner och mer undervisning i stället blir till vinster.
Det är goda tider för de fristående skolkoncernerna. Både Internationella engelska skolan (IES) och Academedia rapporterar så väl ökad vinst som ökad omsättning under det senaste kvartalet. För IES landade resultatet på 71 miljoner kronor, jämfört med 27 miljoner kronor under motsvarande kvartal i fjol och styrelsen väljer att ge aktieägarna en utdelning på 46,5 miljoner kronor.
Även Academedia som rapporterade i torsdags ökade rejält. Vinsten före skatt steg från 148 miljoner kronor i fjol till 204 miljoner kronor i år. Styrelsen föreslog en utdelning på 1:25 kronor per aktie, det vill säga 131 miljoner totalt.
Förra året lämnade varken IES eller Academedia någon utdelning till aktieägarna - ett beslut som då kritiserades av Anna Ekström som anklagade Academedia för valfläsk.
– Det har tidigare varit en kritisk debatt när skolföretagen gjort stora vinstutdelningar. Jag tycker detta är en händelse som ser ut som en tanke. Att man några dagar före valet, där vi har en het debatt om vinster i skolan, väljer att inte göra utdelning. Vi får se om det blir stora vinstutdelningar igen efter valet, sade hon i augusti i fjol.
– Man kan säga att jag fick rätt. Det blev stora vinstutdelningar efter valet, säger ministern i dag.
Cecilia Marlow, tillförordnad vd för IES, tillbakavisar kritiken och påpekar att IES de senaste åren betalat drygt 200 miljoner kronor till staten i form av bolagsskatt.
"Att ge ägare avkastning på sitt kapital är inte konstigare än att betala ränta på ett banklån. Tack vare att ägare satt in pengar och att vi går med vinst, kan vi investera i existerande och nya skolor - vilket Sverige verkligen behöver", säger Cecilia Marlow i en skriftlig kommentar för TT.
Fristående skolor får sedan 1991 ekonomiskt bidrag av allmänna medel. Skolorna får sina inkomster genom att erbjuda utbildning till samma ersättning som kommunen har för motsvarande elever. Under läsåret 2018/19 fanns det 822 fristående grundskolor och 434 fristående gymnasieskolor.
- Jag ser gärna fristående skolor i svensk skola, men vi socialdemokrater gick till val på att begränsa vinsterna i skolan och det står vi fortfarande upp för såklart. Inte bara för att pengarna hamnar i privata fickor i stället för i skolan, men också för att vi får så tokiga drivkrafter i skolan, till exempel att skolor lockas att sätta högre betyg än vad eleverna förtjänar, säger Anna Ekström.
Enligt januariöverenskommelsen med C och L kommer S inte att driva vinstfrågan under mandatperioden.
- Jag kommer självklart att hedra den överenskommelsen, men som parti tycker vi fortfarande att vinsterna skapar stora problem i svensk skola, säger Anna Ekström.